Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

35 spelare stängs av efter stora skandalen

Hela 35 spelare från den australiska CS:GO-scenen har fått stenhårda straff.

Anledningen är att de har spelat på matcher och flera spelare riskerar dessutom att bli polisanmälda.

”ESIC kommer fortsätta att undersöka fler fall i Astralien, Nordamerika och Europa tillsammans med rättsväsendet”, skriver integritetskommittén

E-sportens integritetskommitté, ESIC, fortsätter att utreda spelare och lag som misskött sig. Nu drabbas Australiens Counter-Strike: Global Offensive-scen av ett hårt slag då inte mindre än 35 profiler har stängts av efter en bettingskandal.

Spelarna har fått olika grader av straff beroende på om de har spelat på matcher där de själv deltagit eller inte. Straffen varierar från tolv månaders avstängning till fem års avstängning i de strängaste fallen. Dessutom får Akram ”⁠ADK⁠” Smida and Daryl ”⁠Mayker⁠” May – som stängdes av i oktober – ännu hårdare straff, meddelar ESIC.

De spelare som har spelat på sina egna matcher, antingen för eller emot sitt lag, kan också polisanmälas i Australien då de kan ha brutit mot lagen utöver de etiska reglerna kring betting. Integritetskommittén samarbetar med polisen i landet.

”Efter en detaljerad analys av den stora mängd bevis som gjorts tillgänglig för ESIC av Anti-Corruption Supporter-medlemmar i form av bookmakers kom vi fram till att fem nivåer av påföljder är tillämpliga”, skriver ESIC.

Kritik efter avstängningarna

Många har jublat efter beskedet kring avstängningarna, men det har också väckt en del kritik. Bland annat krävs de avstängda spelarna att betala en summa på drygt 4 000 kronor för att överklaga beslutet om de anser sig oskyldiga. Samtidigt har ESIC valt att inte publicera bevismaterialet.

Australiska CS:GO-kommentatorn Chad ”Spunj” Burchill söker också fler svar av ESIC gällande hur tydliga reglerna har varit för spelarna. Turneringsorganisatören ESEA uppges inte ha gjort regelverket kring att spela på matcher tydligt som utövare då reglerna endast finns tillgängliga att läsa på integritetskommitténs hemsida. 

”Det finns definitivt en hel del förvirring på grund av bristen på bevis som visats upp. Jag läser att många spelare säger sig vara oskyldiga”, skriver han på Twitter.

I september uppdagades en annan stor skandal där 37 tränare, bland annat för några av världens största lag, stängdes av efter att ha utnyttjat en bugg i spelet. 

https://twitter.com/ESIC_Official/status/1352540581667323912https://twitter.com/SPUNJ/status/1352571873431842817

Följ SportExpressen E-sport på Facebook och Twitter!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.