Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dubbel OS-medaljör fast för doping

Pistolskytten Kim Jong-Su, Nordkorea, har lämnat ett positivt dopningsprov, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Enligt Internationella olympiska kommittén innehåller nordkoreanens prov betablockerare.
Betablockerare är ett läkemedel mot bland annat hjärtbesvär och högt blodtryck. Betablockerare har använts i precisionsidrotter som skytte för att minska till exempel darrningar och nervositet. Läkemedlet är förbjudet i 16 idrotter som skytte, backhoppning, konståkning och rodel.

Vietnames också fast

Kim, 31, räknas som en av de främsta i världen i sin gren. Under OS i Kina har han tagit silver på 50 meter och brons på 10 meter lutftpistol. I OS i Aten 2004 blev det också en bronspeng till nordkoreanen. Kinesen Tan Zongliang får nu silvret på pistol 50 meter, och ryssen Vladimir Isakov bronset. I pistol 10 meter ärver amerikanen Jason Turner bronset.
IOK:s taleskvinna Giselle Davies berättade på fredagen att även den vietnamesiska gymnasten Do Thi Ngan Thuong lämnat ett positivt dopningsprov innehållande ett förbjudet urindrivande medel som kan dölja dopningspreparat. Också hon, som inte lyckades ta medalj, har diskats av IOK.

Tre fall hittills

Med de två nya fallen har totalt tre idrottare bekräftats dopade under själva spelen. I måndags fastnade den spanska cyklisten Maria Isabel Moreno och skickades hem.
I onsdags fastnade den taiwanesisk basebollspelaren Chang Tai-shan i ett första test. Om även B-analysen bekräftar det första positiva testet kommer han att skickas hem.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.