Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Drabbades av MS - nu tog Anna-Carin guld

Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

För nio år sedan drabbades Anna-Carin Ahlquist av den kroniska sjukdomen MS och hamnade i rullstol.

Nu är hon Sveriges första guldmedaljör i Paralympics i London.

- Jag kan inte förstå att det är sant, säger Ahlquist i SVT.

Sveriges första guld i Paralympics togs under måndagen av Anna-Carin Ahlquist i bordtennis. Hon tappade inte ett set fram till guldet och var aldrig illa ute.

I en intervju med GP i januari 2010 berättade Ahlquist om sjukdomen som förändrade allt för nio år sedan. Hon hamnade i rullstol efter att ha diagnostiserats med ms.

– Då tänkte jag att jag nog borde röra på de kroppsdelar som fortfarande går att röra på, sade Ahlquist till GP.

Spelade som barn

Guldsvenskan förlorade känseln i höger underarm och i benen.

Bordtennis spelade hon som barn och hon började träna med handikappidrottsföreningen 3V HIF. Familjen hade inte haft kontakt med någon funktionshindrad tidigare men i omställningen mötte de människor med mycket värme.

– Det var en fantastisk värld med barn, ungdomar och vuxna fulla av liv, glädje och engagemang. Det var otroligt medryckande. Allt var så enkelt i den världen, utom att spela bordtennis.

Guld på andra försöket

Anna-Carin Ahlquist fastnade för bordtennisen och tog sig till Paralympics i Peking. Där åkte hon ut i kvartsfinal och åkte hem besviken och ville lägga av. Men efter två veckor kom lusten tillbaka.

– Det skulle vara fantastiskt roligt att få göra ett Paralympics till. Jag skulle jättegärna vilja göra det, men jag vet inte om kroppen håller. Den försämras hela tiden, men jag vill hålla på så länge jag kan och så länge det ger mig sådan glädje, sade Ahlquist till GP.

Det blev ett Paralympics till och i andra försöket blev det alltså guld.

– Jag kan inte förstå att det är sant. Jag kan inte förstå att jag gjorde det, säger Ahlquist i SVT efter segern.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.