Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dopingens allra sämsta bortförklaringar

Jojo! Mycket ska man få höra innan öronen trillar av.
Folk som ertappas med att bryta mot reglerna kan hitta på de mest knasiga bortförklaringar. Våra domstolar är fulla av osannolika historier.
Idrottare som testats positivt för doping är mästare på att komma på de knäppaste undanflykterna.
Här är några av de bästa – eller sämsta. Välj själv.

 1. Blodcellerna tillhörde en okänd tvillingbror

  Tyler Hamilton. Foto: AP
  Tyler Hamilton.
  År 2005 lämnade elitcyklisten Tyler Hamilton en häpnadsväckande förklaring till varför man hittat en annan persons blodceller i hans dopningsprov. Hamilton menade att hans mamma kan ha burit på tvillingar under graviditeten och att han av någon outgrundlig anledning fått med sig spår av denne okände tvillingbror. Ett klassiskt fall av bloddopning.
  Tyler Hamilton var inte vilken dussincyklist som helst. Han vann OS-guld i Aten 2004, men testades positivt för doping. Men eftersom B-provet hade förstörts så fick han behålla medaljen. Men glädjen blev kortvarig. Senare samma år åkte han dit i en ny kontroll under Vuelta a España, Spanien runt.
  Han fick två års avstängning.
 2. Anabola steroider i tandkrämen

  Dieter Baumann. Foto: AP
  Dieter Baumann.
  Tysken Dieter Baumann hörde till den absoluta världseliten i friidrott på framför allt 5000 och 10000 meter. Han hade flera mästerskapstitlar med bland annat ett guld på 5000 meter i OS i Barcelona 1992. Vid ett test 1999 fann man stora mängder av den anabola steroiden nandrolon i hans kropp. Under de upprepade testen såg man att nivåerna fluktuerade lite beroende på vilken tid på dagen proven utfördes. Baumanns förklaring var att den anabola steroiden fanns i hans tandkräm, som någon givetvis hade manipulerat.
 3. Anabola i förrätten av kalvkött

  Petr Korda. Foto: AP
  Petr Korda.
  Petr Korda hette en lång gänglig tjeckisk tennisspelare. Sin peak nådde han 1998 då han låg tvåa på världsrankingen efter en vinst i Australian Open. Den som kastade en hastig blick på Kordas kropp skulle knappast kunna gissa att han tog den anabola steroiden nandrolon. Petr Korda menade att det fanns en fullkomligt naturlig förklaring: steroiden hade han fått i sig när han åt en förrätt bestående av kalvkött. Experterna menade att för att få i sig den mängd som anträffats hos Korda skulle han ha behövt äta 40 kalvar per dag under 20 års tid.
  Han fick ett års avstängning.
 4. Tjejerna hade träffats av blixten

  Nordkorea 2011. Fyra år senare stängdes laget av. Foto: All over press
  Nordkorea.
  Under fotbolls-VM för damer i Tyskland 2011 ertappades fem nordkoreanska kvinnor med anabola steroider i kroppen. Enligt representanter för det nordkoreanska lägret fanns det en fullständigt naturlig förklaring till de positiva testerna. Spelarna hade fått i sig det genom ett kinesiskt läkemedel som innehöll extrakt från körteln på en myskoxe. Och varför hade man då tagit läkemedlet? Jo, svarade representanterna, tjejerna hade träffats av blixten under en träning.
  Som straff fick inte Nordkorea delta i VM 2015.
 5. Åt kontaminerat kött

  Alberto Contador. Foto: AP
  Alberto Contador.
  Ett av de senare exemplen rör Tour de France-vinnaren Alberto Contador. Under en vilodag i TdF 2010 testade "El Pistolero" positivt för clenbuterol, en särskild substans som underlättar andningen för astmatiker.
  Förutom ett par starka ben så behöver man ett sanslöst vältränat hjärta för att hänga med i cyklingens stora etapplopp. Och för att kunna syresätta musklerna behöver man andas ordentligt. Contador hävdade att han fått i sig substansen när han åt kontaminerat kött.
  Domen blev två års avstängning samt att han blev av med titlarna i Tour de France 2010 och Giro d´Ítalia 2011.
 6. Sabotage – av den kubansk-amerikanska maffian

  Javier Sotomayor. Foto: AP
  Javier Sotomayor.
  Javier Sotomayor var en av Patrik Sjöbergs största konkurrenter i höjdhopp. Kubanen är fortfarande världsrekordhållare med 2.45 meter. Rekordet slog han 1993. Men under tävlingar i Panamerikanska spelen 1999 slog bomben ner. Sotomayor testades positivt för kokain. Han blev därmed av med sin guldmedalj. Landets diktator Fidel Castro försvarade sin landsman. Han hävdade att Sotomayor råkat ut för ett sabotage som initierats av den kubansk-amerikanska maffian.
  Domen blev ett års avstängning. Men 2001 var det dags igen. Den här gången hittade man spår av nandrolon i kroppen. Javier Sotomayor skulle nu drabbas av livstids avstängning. I stället förklarade han att han slutat med idrotten.
 7. Någon hade mixtrat med hennes kosttillskott

  Fani Halkia. Foto: AP
  Fani Halkia.
  Grekiskan Fani Halkia blev nationalhjälte när hon vann 400 meter häck i OS på hemmaplan i Aten 2004. Under ett träningsläger inför OS i Peking testades hon positivt för ämnet steroiden metyltrienolon. Hon kunde inte ge någon annan förklaring än att någon mixtrat med hennes kosttillskott.
  Dom: två års avstängning
  Kanske var det så att hela den grekiska truppen var utsatt för sabotage. Sammanlagt 15 idrottare avslöjades med steroiden metyltrienolon, varav elva var tyngdlyftare.
 8. Fick i sig steroider i sängkammaren

  Daniel Plaza.
  Daniel Plaza.
  En av de mer vågade bortförklaringarna stod spanska gångaren Daniel Plaza för sedan han testats positivt för nandrolon. Plaza tillhörde världseliten. 1992 vann han OS-guld i Barcelona på distansen 20 kilometer.
  Men under spanska mästerskapen 1996 blev han stoppad. Daniel Plaza förklarade att han råkat få i sig steroiden när han utförde oralsex på sin gravida hustru.
  Straffet blev två års avstängning. Men Plaza gav sig inte utan överklagade. Tio år senare friade Högsta domstolen i Spanien Plaza från misstankarna eftersom gravida kvinnor faktiskt producerar nandrolon.
 9. Sa att hon var gravid, fast...

  Sesil Karatantsjeva. Foto: Wikimedia commons
  Sesil Karatantsjeva.
  Bulgariska tennisässet Sesil Karatantsjeva lämnade två positiva test för nandrolon 2005. Samma år nådde hon kvartsfinalen i Wimbledon där hon mötte Venus Williams. Möjligen kände Karatantsjeva till historien kring makarna Plazas förehavanden. Oralsex med sig själv lät ju inte särskilt sannolikt. Men hon skulle ju kunna påstå att hon själv var gravid. Förklaringen höll inte med hänvisning till att urinproven uteslöt en graviditet.
  Domen: Två års avstängning. I dag är hon aktiv igen.
  Kuriosa: Åren 2009-2014 var hon kazakisk medborgare. Kazakstan erbjöd henne 65 000 dollar per år om hon spelade för landet.
 10. Öl och massor med sex

  Dennis Mitchell. Foto: AP
  Dennis Mitchell.
  Den amerikanske sprintern Dennis Mitchell sprang samtidigt som Carl Lewis och Leroy Burell. Han har flera mästerskapstitlar, bland annat på stafetterna i OS och VM. 1998 upptäckte man väldigt höga nivåer av det manliga könshormonet testosteron hos Mitchell. Inga konstigheter, menade Mitchell som förklarade att han kvällen innan druckit "fem flaskor öl och hade sex med sin fru minst fyra gånger". Och vidare att "det var ju hennes födelsedag och damen förtjänade lite uppskattning".
  Jo, det förstod ju det amerikanska friidrottsförbundet som friade Mitchell.
  Lika förstående var inte det internationella friidrottsförbundet, IAAF, som stängde av Mitchell under två år.
 11. Någon måste ha mixtrat med energidrycken

  Ben Johnson. Foto: Dieter Endlicher / AP
  Ben Johnson.
  Ben Johnson har gått till historien som en av världens mest kända fuskare tillsammans med cyklisten Lance Armstrong. Bilderna i samband med OS i Seul 1988 där han konfronteras med testresultaten är tv-historia. Där rök både guldmedalj och världsrekord. I hans kropp hittade man spår av steroiden stanozolol. Han menade att någon måste ha mixtrat med hans energidryck.
  Det blev två års avstängning, vilken förvandlades till livstid 1993 när han återigen ertappades med prestationshöjande medel i kroppen. I april 1999 menade kanadensiska myndigheter att det fanns oklarheter kring proven och hävde avstängningen på livstid. I två månader kunde Johnson skratta. I juni 1999 testades han positivt för tredje gången.
 12. Vågade inte berätta

  LaShawn Merritt. Foto: Stella pictures
  LaShawn Merritt.
  Amerikanen LaShawn Merritt vann 400 meter i OS i Peking 2008 med en sekund före landsmannen Jeremy Wariner. Man skulle tro att en sådan framgång skapar en viss personlig trygghet. Men LaShawn Merritt gick tydligen omkring och kände sig mindervärdig. Två år senare stod det klart att han underlåtit att låta testa sig för otillåtna medel vid tre olika tillfällen. LaShawn Merritt medgav de faktiska omständigheterna men hade en liten skamsen förklaring. Han hade tagit den receptfria drogen ExtenZe. För den som är obekant med varumärket kan vi berätta det är ett piller som, i alla fall enligt reklamen, får penisen att växa. Merritt hävdade att han till en början inte läst det finstilta på förpackningen där det stod att pillret innehöll steroiden dehydroepiandrosteron. När han förstod hur det låg till fick han panik. Han förklarade att oavsett vilket straff han skulle få så skulle det inte vara värre än den skam och förödmjukelse han kände.
  Avstängningen blev till slut 21 månader.
 13. Kysste kvinna – fick i sig kokain

  Richard Gasquet. Foto: AP
  Richard Gasquet.
  Den franske tennisspelaren Richard Gasquet testades positivt för kokain under Sony Ericsson Open i Miami 2009. Han var inte den första tennisspelaren som tagit kokain och lär väl knappas bli den sista heller.
  Gasquet menade att han hade kysst en kvinna på en nattklubb och på så sätt fört med sig narkotikan. De som prövade hans skuld köpte förklaringen och menade att man inte kunde utesluta att det skett oavsiktligt. De sa också att han inte var någon lögnare och festknarkare. Avstängningen hävdes efter bara 10 veckor.
 14. Massören var skurken

  Justin Gatlin. Foto: Getty images
  Justin Gatlin.
  Justin Gatlin är nu en av världens absolut snabbaste sprinters. I fjol hade han en makalös säsong. Det var bara Usain Bolt som klarade av honom under VM i Peking. Men Justin Gatlin kommer att för evigt få stå i skamvrån. Han har ertappats med amfetamin i kroppen vilket han påstod var för hans ADHD. 2006 var det dags igen. Då kunde labbet konstatera att han hade testosteron i kroppen. Hans tränare Trevor Graham ryckte då ut och försvarade sin adept. Den verkligen skurken var massören som precis fått sparken av Gatlin. Nu hämnades han genom att smörja in Gatlins rygg med en kräm som innehöll testosteron. Det här var en solklar avstängning på livstid enligt prejudikaten. Men Gatlin lyckades få till en begränsning på fyra år genom att samarbeta med dopningsmyndigheterna.
  Sprintertränaren Trevor Graham är nog friidrottens största troll. Åtta av hans adepter har åkt dit för doping. Han är avstängd på livstid av alla större organisationer inom friidrott och antidopning.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.