Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dopingchefen: "All intravenös infusion är förbjuden"

Dopingchefen Mats Garle intresserar sig för påsarna som hittades i ett dike utanför Östersund: "Det är intressant om det är urin. Det kan vara till för att manipulera ett dopingtest", säger han.
Foto: Tobias Röstlund
Om påsarna i ett dike utanför Östersund bara visar sig innehålla dropp och urin är det ändå ett dopingbrott.
- All intravenös infusion är förbjuden numera, säger chefen för dopinglaboratoriet, Mats Garle, till ÖP.

Tror du att det förekom doping i skidskytte-VM?

Dopingchefen Mats Garle vid labbet i Huddinge befarar att det kan röra sig om doping efter det att en privatperson hittat droppåsar med slangar i skogen söder om Östersund.
- Om de har använts i samband med tävlingarna så har det skett i strid mot dopingreglerna. All intravenös infusion är förbjuden numera, säger Garle till Östersunds-Posten.

Förbjudet numera

- Det har funnits en tradition, framför allt i de före detta öststaterna, att ge idrottare olika typer av lösningar via dropp, konstaterar Mats Garle.
Från och med skidskytte-VM i Östersund har det varit förbjudet att ge de tävlande vitaminlösningar intravenöst.
Annars är det ett effektivt sätt att låta kroppen återhämta sig efter kraftig fysisk ansträngning, som vid ett VM.

Dopingtest manipuleras

Mats Garle, som jobbar för att avslöja doping, är även intresserad av den av påsarna som innehåller en gul vätska.
- Det är intressant om det är urin. Det kan vara till för att manipulera ett dopingtest. Metoden är inte helt ovanlig, säger Mats Garle.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.