Siktet var inställt på nästa stora framgång på den upplysta scenen. För att vara med och tävla med de bästa räckte inte den hårda träningen, strikta dieten och timmarna på gymmet.
Han behövde något annat.
Men jakten fick ett abrupt slut när polisen stoppade honom. I en kartong i bakluckan på bilen hittade polisen över 100 000 enheter dopingmedel.
Mannen är en av flera svenska kroppsbyggare som dömts för dopingbrott i strävan efter en bättre kropp och chansen att nå längre med sin sport.
***
Expressen har pratat med en tidigare SM-guldmedaljör – som dömdes kort innan en stor tävling.
– Det påverkar inte mig som tävlande, de kollar inte sånt i och med att det är så pass vanligt. Det går under radarn, säger han.
– Efter domen fick jag en tankeställare och jag slutade i samma veva. Jag använde inte inför tävlingen.
Hur vanligt är det?
– Det är betydligt vanligare än vad man tror. Jag skulle säga nio fall av tio av alla som tävlar använder.
Är det ett problem?
– Nej egentligen inte. När alla gör det blir det inte fusk.
Det här är bodybuilding och fitness
Bodybuilding och fitness delas in i olika discipliner. Alla discipliner ställer olika krav på muskelmassa, form och scenframträdande. Domare bedömer de tävlande efter deras fysik och framträdande.
För att tävla i Svenska bodybuilding- och fitnessförbundets (SBFF) tävlingar krävs en tävlingslicens. Varje licenstagare godkänner en antidopingförsäkran och ålägger sig att följa det internationella förbundets antidopingregler. Det finns även andra tävlingar som står utanför deras regi.
”Det är onormalt stora kroppar i dag”
Expressen har hittat ett tiotal aktiva och före detta bodybuilders som åkt dit för användning av illegala preparat.
En före detta bodybuilder beskriver att det är enkelt att få tag på. Riskerna var han medveten om, men att faktiskt dömas för dopingbrott påverkade honom.
– Det är väl lite skam. Jag ser inte mig som en person som ska hamna i ett sånt fack.
Men långt ifrån alla åker fast.
En erfaren bodybuilder som själv tävlat dopad målar upp en tydlig bild:
– I dag är det onormalt stora kroppar. Vill man nå dit krävs det något annat.
Han menar att det krävs mer än bara anabola steroider för att lyckats. Man måste fortfarande träna hårt, äta rätt och göra uppoffringar.
Trots att han upplever att sporten är stämplad på förhand vill han berätta hur verkligheten ser ut.
– Jag älskar min sport och vill inte att den ska bli dömd. Men samtidigt vill jag vara rättvis. Och jag vet att det här problemet finns i andra sporter också.
”Jag har fuskat mot andra som fuskat”
På mobilen visar han upp bilder från olika tävlingar.
Kroppen är spraytanad mörk och kalsongerna minimala.
– Den här nivån kan man inte komma till utan att använda, säger han och pekar på skärmen.
– Det finns även tjejer som tar. De tävlar i bikinifitness och har knappt muskler, men de vill ha snabba resultat och stå på scenen.
Den erfarne bodybuildern beskriver användningen av doping som en naturlig del av sporten. Utomlands har det blivit vanligare att berätta om man är ”natty” (naturlig) eller inte.
– Alla vet om det. Men i Sverige vågar man inte prata om det. Här är alla rädda för att åka fast.
Att ta anabola steroider ser han som en del av sporten.
– Jag har inte fuskat mot någon naturlig, jag har fuskat mot andra som fuskat.
Men han har aldrig åkt fast för doping på tävling.
– Nu testar de några stycken. Då kan man chansa, det gör inget. Jag har chansat på tävling, precis som alla andra.
– Och det enda det handlar om är tiden. När man slutar ta inför tävling, om man åker fast eller inte.
I dag är Svenska bodybuilding- och fitnessförbundet (SBFF) inte en del av Riksidrottsförbundet. Det är ett problem, menar kroppsbyggaren som har lång erfarenhet av sporten.
– Så länge vi inte är med i RF, varför ska vi testa våra tävlande? Om vi får hjälp så kommer vi att göra det. Vi har inte pengar eller resurser, folk jobbar gratis.
Om många använder, skulle sporten förstöras om alla började testas?
– Nej. Tvärtom, jag tror det räddar vår sport och många ungdomar. För i dag önskar jag inte att något barn att börja med det här.
Förbundet vill få hjälp
Det svenska förbundet tillhör det internationella Bodybuildingförbundet (IFBB) som undertecknat Wawas antidopingregler. Men finansieringen står de själva bakom.
– När vi arrangerar tävlingar i Sverige har vi dopingtester. Det styr lite efter plånboken. Det är väldigt dyrt i Sverige med dopingtester. Vi har sökt till Riksidrottsförbundet i så många år, men dörren är typ stängd, säger Jani Kääriä, ordförande för SBFF.
Han berättar att de följer det internationella förbundets riktlinjer. På senaste SM testade man sju av de omkring 200 tävlande. Om någon testar positivt stängs personen av i fyra år.
Vi har ju sett aktiva som dömts för dopingbrott i domstol och tävlat.
– Det har undgått mig. Jag vet inte vad jag ska svara, jag visste inte ens att vi hade folk som tävlar i dag som har åkt fast för dopingbrott, jag känner ingen personligen.
Förbundet försöker kolla upp folk i register efter bästa förmåga, berättar Jani Kääriä. Under hans två år som ordförande har en aktiv stängts av efter en upptäckt i registret.
Vi har pratat med flera som säger att det här är vanligt inom sporten.
– Då får de stå för det. Det är inte vad jag vet, om de säger det får de stå för det själva. De kan komma fram och berätta det själva, så blir de avstängda och slipper tävla så blir det en bättre sport.
Hur påverkar det här sporten?
– Det här du säger nu påverkar oss i att vi inte har tillräckligt bra koll, det är inte roligt. Vi gör det som kraven på oss kräver, mer än så kan vi inte göra. Om det stämmer det du säger så är det förfärligt, det är inte bra. Det påverkar oss väldigt negativt, det är inte så att man blir glad av det.
Jani Kääriä vill få hjälp med frågan och menar att deras resurser och kunskap är begränsade.
– Jag vet inte vad vi ska göra annorlunda än de verktyg som vi har fått och vårt moderförbund kräver. Vi försöker få hjälp av Antidoping Sverige och komma med i RF, det är inte så lätt. Vi jobbar ideellt med det här, det är ingen som får betalt för något.
Vad skulle det betyda?
– Det skulle vara ett jättekliv. Nu är vi egentligen inte ens en sport i Sverige. Vi tycker att vi är det men vi är inte ens erkända som en sport i Sverige.
Polisens varning: Kommer dyka upp
Så vem kan göra något i dag?
Eftersom förbundet inte är med i RF och inte heller är knutet till Antidoping Sverige står man ensamma. Kroppsbyggare som dopar sig går in under kategorin samhällsdoping.
– Vi tycker det är helt fel att man kan få tävla på ett SM och vara dömd för brott mot dopningslagen, säger Johan Ekström på spaningssektionen vid polisen i Göteborg.
Han har jobbat med dopingbrott i över tio år och upplever en större satsning från polisen. 700 poliser har utbildats och besöken på olika gym blivit fler.
Bodybuilding- och fitnesstävlingar är ingen frizon.
– Nej, absolut inte. Står man på scenen och är med på tävlingarna så finns risken att polisen kommer komma dit och man kommer bli testad om misstanke uppstår. Det är vårt jobb och uppdrag.
Brukar ni jobba så?
– Polisen har varit väldigt dålig på det den senaste tiden, snudd på nästan inte alls skulle jag våga säga. Men i framtiden kommer vi vara där, vi kommer ha närvaro och risken för att bli testad under de här stora tävlingarna skulle jag säga är väldigt stor.