Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Domeij: "Kände mig helt i chocktillstånd"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Tobias Röstlund / Scanpix

För några år sedan lade Sofia Domeij skidorna på hyllan efter en karriär inom både skidskytte och längdskidor.

Men det var efter karriären som hon tvingades till sin tuffaste kamp - då hon fick beskedet att hon drabbats av cancer.

– Jag var i ett chocktillstånd och tittade på min nyfödda dotter, och undrade om vi var tvungna att ta farväl av varandra, säger hon till SportExpressen.se.

För drygt tre år sedan meddelade Sofia Domeij att karriären är över. Efter att ha placerat sig på topp tio-listan i flera världscuptävlingar och åkt VM och OS både som skidåkare och skidskytt kände hon att kroppen inte klarade mer.

Det hon inte visste då var att hon två år senare skulle tvingas till en ännu tyngre kamp.

"Kan inte riktigt beskriva"

Domeij märkte att något var fel redan under tiden som hon väntade dottern Alma. En knöl i foten hade växt och blev bara större. Till slut opererades den bort och bara fem månader efter att ha blivit mamma fick Domeij beskedet - hon hade cancer.

– Nästan alla är vi ju på något sätt drabbade av cancer i och med att vi har vänner eller familjemedlemmar som har varit sjuka eller är det. Så min första tanke var, efter att chocken lagt sig, vilken väg får jag möjlighet att gå? Vilken blir min resa, säger hon.

"Oerhört tacksam"

Cellgifter hjälper inte mot den typ av cancer, malignt leiomyosarkom, som Domeij drabbats av. Om tumören skulle sprida sig hade hon därför blivit tvungen att ta bort foten eller benet.

Men till slut bestämde sig läkarna för hur de skulle göra för att kunna operera bort tumören - och det lyckades.

– Det har varit en väldigt speciell tid och jag är oerhört tacksam att jag är där jag är i dag. Jag har fått något tillbaka, jag har fått en till chans.

Får hjälp av dottern

Hur mår du i dag?
– Med tanke på hur det hade kunnat bli och hur det varit så har jag det fantastiskt bra.
– Att jag fick min dotter Alma (just i dag ett år och nio månader) har gjort min resa så mycket enklare.

Gör det ont i foten i dag?
– Det gör ont hela tiden, jag känner av det och kan inte ha precis alla skor som jag vill. Läkarna öppnade foten och flyttade en muskel. Men jag hade tur och slapp att ta en muskel från en arm. Jag kan dock åka skidor, vilket gör att jag mår enormt bra. Det går sakta, men säkert framåt och huden som lagts på foten blir allt starkare, säger Sofia Domeij.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.