Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dömd för sexbrott mot barn – fick fortsätta som tränare

Rebecka, som när hon var 14 blev sexuellt utnyttjad av en äldre man, berättar om fallet i Uppdrag Granskning. Foto: Uppdrag Granskning / SVT
Mannen som dömdes för sexuellt utnyttjande men trots det fortsatt vara verksam i barn- och ungdomshandbollen. Foto: Uppdrag Granskning / SVT

För tio år sedan dömdes en man i 20-årsåldern för sexuellt ofredande mot barn. 

Trots domen har han kunnat fortsätta vara verksam i barn- och ungdomshandbollen fram till i dag. 

Sedan 2018 har detta dessutom skett med Svenska handbollförbundets goda minne. 

Något som ”Uppdrag granskning” i SVT berättar om i kväll. 

I början av 2009 kommer en ny tränare till ett flick- och pojkhandbollslag i Stockholm. Han är i 20-årsåldern, har själv spelat handboll och vill nu bli tränare. Men vid sidan om har mannen också kontakt med 14-åriga Rebecka via nätet. Det är via den då populära sajten ”Bilddagboken” som de båda börjar höras. 

Efter en tids kontakt börjar mannen försöka övertala Rebecka att skicka nakenbilder till honom samtidigt som han skickar bilder på sitt könsorgan till henne. Rebecka, som mår dåligt, försöker avsluta kontakten. Det känns fel eftersom han är vuxen, men mannen fortsätter. 

– Han visste hela tiden att jag var 14 år när han gjorde det. Till slut vände det för mig och jag kände skam även kontakten jag hade med honom, säger Rebecka i programmet. 

Efter fyra månaders kontakt polisanmäler hon mannen. Samtidigt som mannen anmäls är han verksam som pojk- och flicklagstränare i handboll för en klubb i Stockholmsområdet. De får dock aldrig reda på anmälan mot mannen och säger nu att de aldrig fick något klagomål gällande honom under hans tid i klubben. 2011 får mannen en villkorlig dom samt dagsböter för sexuellt ofredande mot barn under 15 år.

Vid den tidpunkten har han slutat som ledare i klubben i Stockholmsområdet. 

Fortsätter som tränare

Trots domen så fortsätter mannen att söka – och få – olika roller i barn- och ungdomshandbollen i fem olika klubbar i Stockholmsområdet. Detta samtidigt som han är verksam som domare för barn och ungdomar. 

Trots att flera av klubbarna säger att de har rutiner och policys kring tillsättningen av ungdomsledare så upptäcks mannens dom av en slump. 

Det är Christian Vagman, som genom en nära bekant som är aktiv i ungdomshandbollen, får reda på vad mannen är dömd för, letar upp domen och varskor hans klubb och Stockholms handbollsförbund samt det svenska handbollsförbundet. 

Mannen får då lämna klubben han är verksam i och Stockholms handbollsförbund stänger av mannen. Då Rebecka får reda på att mannen i flera år jobbat nära barn blir hon upprörd. 

– Det är skrämmande att en man som utsatt mig för det här fortfarande får ha kontakt med minderåriga, säger hon. 

– Jag skulle inte våga släppa i väg mina barn till någon som utsatt en minderårig för någonting. 

”Är ett misslyckande”

Trots avstängningen i Stockholm samt att det svenska handbollsförbundet blivit varskodda om hans dom så tillåts han att fortsätta döma handboll utanför Stockholmsområdet. Detta skedde så sent som i våras. 

Lena Runströmer, vice ordförande i handbollsförbundet samt ansvarig i förbundets trygghetsråd, säger i programmet att då de fick informationen så skickade de ärendet till Stockholms handbollsförbund då de menar att frågan ska hanteras på distriktsnivå. 

– I handbollsförbundet arbetar vi mer med guidelines och att få ut kunskapen till distrikten. Men det är ett misslyckande att han fick fortsätta så här länge. När det kom till min kännedom timeoutade jag honom direkt, säger Runströmer i Uppdrag granskning. 

Uppdrag granskning sänds 20.00 i SVT1 i kväll, och finns även på SVT Play.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.