Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Domaren kommer ut - efter stjärnans attack

Rajon Rondo går till verbal attack. Foto: Rich Pedroncelli
Bill Kennedy. Foto: Darren Abate
Rajon Rondo. Foto: Rich Pedroncelli

En av världens bästa basketdomare, Bill Kennedy, har kommit ut som homosexuell.

Han gör det efter att storstjärnan Rajon Rondo attackerat honom med ett antal homofobiska skällsord efter en match i början av december.

– Jag är stolt över att vara NBA-domare, och jag är stolt över att vara homosexuell, säger Kennedy enligt Yahoo Sports.

Det var under en match mot Boston Celtics i Mexico City den 3 december som Sacramento Kings kontroversielle stjärna Rajon Rondo hävde ur sig en mängd homofobiska skällsord i samband med en teknisk foul, riktade mot Bill Kennedy.

Enligt domarnas rapport betedde sig Rondo aggressivt, och det var tydligt att de homofobiska orden var riktade mot Kennedy.

"Jag är stolt"

Efter händelsen har nu Bill Kennedy kommit med ett officiellt uttalande, som refereras av Yahoo Sports.

– Jag är stolt över att vara NBA-domare, och jag är stolt över att vara homosexuell. Jag följer efter många andra som har kommit ut, med hopp om att det kommer bli ett budskap till unga män och kvinnor i sportens värld. Ett budskap om att man inte ska tillåta att någon får en att skämmas över den man är.

Under fredagen stängde NBA av Rajon Rondo just på grund av de homofobiska skällsorden.

Det är tredje gången på de senaste åren som NBA-spelare har straffats för homofobiska uttalanden. Den första gången var det Chicago Bulls-centern Joakim Noah som fick betala nära en halv miljon svenska kronor för att ha skrikit åt en supporter, och tidigare under samma säsong fick fixstjärnan Kobe Bryant betala dubbelt så mycket för en homofobisk attack på en domare.

"Alla måste behandlas med respekt och värdighet"

Yahoo Sports har sökt Rajon Rondo för en kommentar, men har blivit nekade ett uttalande.

NBA-kommissionären Adam Silver uttalade under måndagen sitt stöd för Bill Kennedy.

– Jag stöttar Bill helhjärtat i sitt beslut att leva i stolthet och öppenhet. Den här ligan har gjort stora framsteg, men vårt arbete fortsätter för att se till att alla behandlas med respekt och värdighet, säger Silver.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!