Rajon Rondo går till verbal attack. Foto: Rich PedroncelliRajon Rondo går till verbal attack. Foto: Rich Pedroncelli
Rajon Rondo går till verbal attack. Foto: Rich Pedroncelli
Bill Kennedy. Foto: Darren AbateBill Kennedy. Foto: Darren Abate
Bill Kennedy. Foto: Darren Abate
Rajon Rondo. Foto: Rich PedroncelliRajon Rondo. Foto: Rich Pedroncelli
Rajon Rondo. Foto: Rich Pedroncelli

Domaren kommer ut - efter stjärnans attack

Publicerad

En av världens bästa basketdomare, Bill Kennedy, har kommit ut som homosexuell.

Han gör det efter att storstjärnan Rajon Rondo attackerat honom med ett antal homofobiska skällsord efter en match i början av december.

– Jag är stolt över att vara NBA-domare, och jag är stolt över att vara homosexuell, säger Kennedy enligt Yahoo Sports.

Det var under en match mot Boston Celtics i Mexico City den 3 december som Sacramento Kings kontroversielle stjärna Rajon Rondo hävde ur sig en mängd homofobiska skällsord i samband med en teknisk foul, riktade mot Bill Kennedy.

Enligt domarnas rapport betedde sig Rondo aggressivt, och det var tydligt att de homofobiska orden var riktade mot Kennedy.

"Jag är stolt"

Efter händelsen har nu Bill Kennedy kommit med ett officiellt uttalande, som refereras av Yahoo Sports.

– Jag är stolt över att vara NBA-domare, och jag är stolt över att vara homosexuell. Jag följer efter många andra som har kommit ut, med hopp om att det kommer bli ett budskap till unga män och kvinnor i sportens värld. Ett budskap om att man inte ska tillåta att någon får en att skämmas över den man är.

Under fredagen stängde NBA av Rajon Rondo just på grund av de homofobiska skällsorden.

Det är tredje gången på de senaste åren som NBA-spelare har straffats för homofobiska uttalanden. Den första gången var det Chicago Bulls-centern Joakim Noah som fick betala nära en halv miljon svenska kronor för att ha skrikit åt en supporter, och tidigare under samma säsong fick fixstjärnan Kobe Bryant betala dubbelt så mycket för en homofobisk attack på en domare.

"Alla måste behandlas med respekt och värdighet"

Yahoo Sports har sökt Rajon Rondo för en kommentar, men har blivit nekade ett uttalande.

NBA-kommissionären Adam Silver uttalade under måndagen sitt stöd för Bill Kennedy.

– Jag stöttar Bill helhjärtat i sitt beslut att leva i stolthet och öppenhet. Den här ligan har gjort stora framsteg, men vårt arbete fortsätter för att se till att alla behandlas med respekt och värdighet, säger Silver.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag