Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

De är diktatorns allra sista hopp

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Konståkningsparet Kim Ju Sik and Ryom Tae Ok kan bli Nordkoreas enda deltagare på OS i Sydkorea, om de lyckas i fredagens kval.
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT / NTB SCANPIX
Konståkningsparet Kim Ju Sik and Ryom Tae Ok kan bli Nordkoreas enda deltagare på OS i Sydkorea, om de lyckas i fredagens kval.
Foto: IVAN SEKRETAREV / AP TT / NTB SCANPIX
Konståkningsparet Kim Ju Sik and Ryom Tae Ok slutade på en 15:e plats när VM avgjordes i Finland i februari. Här får de stöd av en supporter.
Foto: EUGENE HOSHIKO / AP TT / NTB SCANPIX

Om konståkningsparet Kim Ju Sik och Ryom Tae Ok misslyckas i fredagens avgörande kval kan Nordkorea bli utan deltagare i vinter-OS. 

Något som riskerar att påverka säkerhetsläget i Pyeongchang.

– Deltar inte Nordkorea kan de definitivt utnyttja detta genom att provocera, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm. 

På fredag eftermiddag kommer pressen att vara stor på det nordkoreanska konståkningsparet Kim Ju Sik and Ryom Tae Ok. Då har de inte bara regimens press på sina axlar, utan även omvärldens blickar riktade mot sig. 

I den tyska orten Oberstdorf avgörs nämligen Nordkoreas olympiska öde. Här ska Kim Ju Sik och Ryom Tae Ok sluta topp fyra för att få en olympisk biljett. 

Konståkningsparet som har tränat tillsammans i snart tre år är relativt okända på den internationella scenen. När de i våras lämnade hemmaisen för att tävla i Finland på VM var det två försynta idrottare som dök upp i Helsingfors. I sin blott tredje tävling utanför Nordkoreas gränser slutade de på en 15:e plats efter att ha framfört ett program till tonerna av Beatles "A Day in the Life".

I en intervju med AP menade 18-åriga Ryom Tae Ok att tävlingen var väldigt svår eftersom hon inte var van vid så mycket publik.

Samtidigt triggades Kim Ju Sik, 25, av stämningen. Han kände sig upprymd av att få tävla på ett stort mästerskap och såg framemot OS-kvalet.

Så mycket mer än så går det inte att få reda på om konståkningsparet. 

Kan lätta upp spänningarna i världsläget 

När det skrivs om konståkning i Nordkorea är det i stället den avlidna diktatorn Kim Jong-Il som får flest rubriker. 

För att hedra hans minne arrangerar den nordkoreanska regimen årligen en pompös konståkningsfestival. Så sent som i februari var den ryska stjärnan Evgeni Plushenko en av de inbjudna gästerna som bjöd på show på isen i den nordkoreanska huvudstaden Pyongyang.

– Nordkorea är traditionellt sett väldigt bra på konståkning, men även balett och gymnastik, de ”kommunistiska sporterna”, säger Sangsoo Lee.

Lee, som är forskare på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm, menar att Nordkoreas sportintresse är stort. 

Samtidigt är det politiska läget spänt, vilket gör att OS i nuläget inte ligger högst upp på den nordkoreanska dagordningen. 

– Så länge spänningen ökar blir det svårt för Nordkorea att delta i OS. Men om det lugnar ner sig kan de vilja delta på OS, och Sydkorea välkomnar deras deltagande.

Vad skulle det betyda om Nordkorea inte deltar på OS?

– Om de deltar kan det lätta upp spänningarna under OS. Men om de inte kommer blir det mer riskabelt. Gangwon-provinsen (där OS arrangeras) ligger väldigt nära gränsen, så om det sker en militär konflikt kommer det området vara det farligaste att vara i eftersom det kan bli hårt attackerat av Nordkoreas millitär. Så det är bra om man bjuder in Nordkorea till OS, säger Sangsoo Lee.

Även Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm, ser risker kring vinterns olympiska spel. 

– Vad vi ser är att Nordkorea utnyttjar alla möjligheter att få internationellt genomslag, och det är klart att genomför man ett missiltest, vilket är oerhört provocerande, samtidigt som de olympiska spelen är det klart det skulle få ett helt annat medialt genomslag. Det skulle ge ett negativt genomslag, men det är inte riktigt så nordkoreanerna alltid tänker. De ser det här lite annorlunda än vad vi gör, säger Swanström.

Kan få wildcards

Skulle konståkningsparet Kim Ju Sik och Ryom Tae Ok misslyckas i fredagens olympiska kval måste Nordkorea börja greppa efter halmstrån.

Choe Un Song är ett sådant. 

Men att den 84:e rankade short track-åkaren skulle lyckas kvala in på 1000 meter, och ta någon av de 32 OS-platserna, är föga troligt.

Den internationella olympiska kommittén, IOK, är ett annat. 

Frankrike meddelade i veckan att de överväger att stanna hemma om säkerheten inte kan garanteras på OS.  

I ett försök att minska spänningarna har IOK, efter samtal med Sydkoreas president Moon Jae-in, öppnat för att dela ut så kallade wild card till nordkoreanska idrottare.