Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Detaljen som kan lösa gåtan – om kraschen

Kobe Bryant med frun Vanessa och de två äldsta döttrarna Natalia och Gianna.Foto: LUMEIMAGES/SHUTTERSTOCK / LUMEIMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Vrakdelar från helikoptern som störtade.Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

En stor utredning pågår om vad som egentligen hände när Kobe Bryants helikopter kraschade.

Helikoptern hade ingen svart låda eller ljudinspelning av pilotens kommunikation.

Men polisen har gjort ett viktigt fynd för att kunna säkerställa vad som hände: en Ipad.

Tre dagar har gått sedan Kobe Bryant och ytterligare åtta personer – däribland hans 13-åriga dotter Gianna – omkom i en tragisk helikopterkrasch i söndags.

Sällskapet färdades i basketikonens privata helikopter från John Wayne Airport i södra Los Angeles till basketakademin Mamba Academy i Thousand Oaks – norra Los Angeles – för en match som Gianna skulle spela.

Strax innan klockan 10:00 i söndags morgon hade helikoptern kraschat i närheten av Calabasas, enligt Los Angeles Times. Klockan 9:47 nåddes polisens larmcentral av det första nödsamtalet om att kraschen hade ägt rum.

Vittnen berättar hur helikoptern ”försvann in i ett moln av dimma” innan de hörde en smäll.

Den amerikanska motsvarigheten till Haverikommissionen utreder nu, tillsammans med FBI, vad som kan ha orsakat kraschen.

Los Angeles Times rapporterar att man kommer titta på tre viktiga faktorer: pilotens historia (däribland tidigare flygningar), helikopterns skick samt väderförhållandena under färden (dimman var så kraftig att polisen inledningsvis inte kunde skicka sina egna helikoptrar till olycksplatsen).

Men redan i utredningens tidiga skede har myndigheterna stött på problem. Helikoptern hade nämligen ingen svart låda. 

– Det fanns ingen svart låda och det finns inga krav för att ha en svart låda i den här modellen, säger Jennifer Homendy på National Transportation Safety Board till LA Times.

Inte heller var helikoptern utrustad med ljudinspelningar från cockpit, eller med avancerad apparatur som registrerar viktiga flygplanets färd.

Däremot har polisen gjort ett viktigt fynd: en iPad. På denna iPad ska också applikationen ForeFlight ha varit installerad och använts – en app som piloter använder för att registrera sina rutter och hämta information om väderförhållanden.

Flygsäkerhetsexperter i USA är eniga på ett antal punkter:

Att ett plötsligt mekaniskt fel ska ha orsakat olyckan är ytterst osannolikt

Väderförhållandena vid olyckstillfället var väldigt utmanande, även för en rutinerad pilot

Den förre piloten och advokaten Brian Alexander, som arbetar på byrån Kreindler & Kreindler LLP, påpekar att flygrutten – som gick genom flera bergiga partier med höjdskillnader – var extra svår i den täta dimman.

– Det här är den mest utmanande situationen för en helikopterpilot, när man har de små marginalerna som dessutom förändras snabbt under rutten. Man måste ta snabba beslut och uppgifterna blir ännu fler, och det kan leda till att man blir desorienterad, säger han till LA Times.

Kobe Bryant går till historien som ett av sportens största namn genom tiderna och blev synonym med laget Los Angeles Lakers. 

Han valdes som nummer 13 i NBA-draften 1996 och förblev klubben trogen hela sin karriär. Han kvalificerade sig till 18 All Star-lag under sin 20-åriga karriär med Lakers och har vunnit ligan fem gånger. 

Efterlämnar sig tre döttrar

Han blev den yngsta spelaren någonsin att passera 30 000 gjorda poäng och gjorde hela 81 poäng i en match mot Toronto Raptors 2006, det anses vara en av de bästa prestationerna i NBA:s historia. Endast Wilt Chamberlain har gjort fler poäng (100) i en och samma match. 

När Kobe Bryant drog sig tillbaka 2016 så beslutade sig Lakers för att pensionera tröjnumren han använt i klubben, 8 och 24, för all framtid.

Förutom frun Vanessa efterlämnar Kobe Bryant döttrarna, Natalia, 17, Bianka, 3, och Capri som föddes i juni.

 

Historien om Kobe Bryant – superstjärna och en mörk anklagelse

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.