Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"Det vi gjorde på SVT då var något helt nytt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Torbjörn Jacobsson
Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Sidan 377

Den 30 april går en av Sveriges mest lästa journalister i pension.

Torbjörn Jakobsson, även kallad Mr. text-tv, har då gjort drygt 40 år på SVT och skrivit nyheterna som miljontals svenskar läst på text-tv.

Dessutom låg han bakom födseln av sidan 377, en smått på kultförklarad sida bland sportfantaster i Sverige.

– Jag vet att min son satt hemma på dagarna med en kompis och tittade på sidan 377 och jag nästan skämdes för att barnen var så nördiga, men sen förstod jag ju att de var långt ifrån ensamma, säger Torbjörn till SVT.

Har du någon gång haft ett intresse för sport så är chansen väldigt stor att du vänt dig till SVT:s text-tv för att följa ditt favoritlags matcher, när du inte kunnat se matchen på tv.

Är du en av de många som gjort just detta så har du också stött på Torbjörn Jakobssons alster.

I drygt 40 år har han skrivit texterna, uppdaterat resultaten och försett det svenska folket med alla nyhter från sportens värld.

I början var text-tv mest tänkt som ett underlättande hjälpmedel för hörselskadade - sen växte det sig större än vad någon hade kunnat tro.

– När jag började fanns det bara 1 800 tv-apparater med text-tv funktion i hela Sverige. I dag ser vi sådant här överallt, varje dag, men det vi gjorde då var något helt nytt. Snudd på revolutionerande, säger Torbjörn i en intervju med SVT.

Den legendariska sidan 377

När Jakobsson nu går i pension så lämnar han ifrån sig ett arv. Och det kanske största av arv är sidan 377, som nått legendarisk status och för många är den primära källan till att kolla upp resultat från matcher ute i Europa, och inom Sveriges gränser.

– Det började med gamla Tipsextra då Leif Larsson och Lars-Gunnar Björklund körde ”pling i rutan”. Det var ju jävligt populärt. Men de körde bara engelsk fotboll och inte ens hela säsongen. Vi hade direktkontakt med en snubbe i London, Dennis Hitchcock, som tittade på tv-bilder från matcherna och så berättade han för oss: ”nu har Middlesbrough gjort 1-0”, säger Torbjörn och fortsätter:

– Jag vet att min son satt hemma på dagarna med en kompis och tittade på sidan 377 och jag nästan skämdes för att barnen var så nördiga, men sen förstod jag ju att de var långt ifrån ensamma, säger Torbjörn.

Sverige började med text-tv 1979, och året därpå blev Mr. text-tv anställd av SVT.

– Nu kan jag nästan känna att det är lite retfullt att jag inte var med från den absoluta början.