Torbjörn Jacobsson Foto: Stina Stjernkvist/SVTTorbjörn Jacobsson Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Torbjörn Jacobsson Foto: Stina Stjernkvist/SVT
Sidan 377Sidan 377
Sidan 377

"Det vi gjorde på SVT då var något helt nytt"

Publicerad

Den 30 april går en av Sveriges mest lästa journalister i pension.

Torbjörn Jakobsson, även kallad Mr. text-tv, har då gjort drygt 40 år på SVT och skrivit nyheterna som miljontals svenskar läst på text-tv.

Dessutom låg han bakom födseln av sidan 377, en smått på kultförklarad sida bland sportfantaster i Sverige.

– Jag vet att min son satt hemma på dagarna med en kompis och tittade på sidan 377 och jag nästan skämdes för att barnen var så nördiga, men sen förstod jag ju att de var långt ifrån ensamma, säger Torbjörn till SVT.

Har du någon gång haft ett intresse för sport så är chansen väldigt stor att du vänt dig till SVT:s text-tv för att följa ditt favoritlags matcher, när du inte kunnat se matchen på tv.

Är du en av de många som gjort just detta så har du också stött på Torbjörn Jakobssons alster.

I drygt 40 år har han skrivit texterna, uppdaterat resultaten och försett det svenska folket med alla nyhter från sportens värld.

I början var text-tv mest tänkt som ett underlättande hjälpmedel för hörselskadade - sen växte det sig större än vad någon hade kunnat tro.

– När jag började fanns det bara 1 800 tv-apparater med text-tv funktion i hela Sverige. I dag ser vi sådant här överallt, varje dag, men det vi gjorde då var något helt nytt. Snudd på revolutionerande, säger Torbjörn i en intervju med SVT.

Den legendariska sidan 377

När Jakobsson nu går i pension så lämnar han ifrån sig ett arv. Och det kanske största av arv är sidan 377, som nått legendarisk status och för många är den primära källan till att kolla upp resultat från matcher ute i Europa, och inom Sveriges gränser.

– Det började med gamla Tipsextra då Leif Larsson och Lars-Gunnar Björklund körde ”pling i rutan”. Det var ju jävligt populärt. Men de körde bara engelsk fotboll och inte ens hela säsongen. Vi hade direktkontakt med en snubbe i London, Dennis Hitchcock, som tittade på tv-bilder från matcherna och så berättade han för oss: ”nu har Middlesbrough gjort 1-0”, säger Torbjörn och fortsätter:

– Jag vet att min son satt hemma på dagarna med en kompis och tittade på sidan 377 och jag nästan skämdes för att barnen var så nördiga, men sen förstod jag ju att de var långt ifrån ensamma, säger Torbjörn.

Sverige började med text-tv 1979, och året därpå blev Mr. text-tv anställd av SVT.

– Nu kan jag nästan känna att det är lite retfullt att jag inte var med från den absoluta början.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


3

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag