Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det var en drömroll – blir inte större än så”

Karin Frick intervjuas av Expressen under Stockholm Open 2017 där hon under flera år jobbat som konferencier.
Karin Frick är programledare för Discovery Networks Sweden som ska sända herrallsvenskan i fotboll.Foto: LINUS HALLSÉNIUS / DPLALY
Programledare i OS 2018. Här med Peter Forsberg.Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Karin Frick.Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Hennes drömroll under OS försvann – och fotbollsallsvenskan sköts upp.

Våren blev inte som Karin Frick, 40, planerat.

I en intervju berättar Discoveryprofilen om ovissheten, den kommande utmaningen och om terapin som hjälpt henne i vardagen.

– Jag klättrar på väggarna när jag inte får jobba, säger programledaren.

Karin Frick värvades till Discovery Networks Sweden för att bli kanalens stora profil.

Men när coronapandemin bröt ut tog hennes karriär tillfälligt paus.

– Jag har varit redo att börja jobba i flera månader, säger Karin Frick. Därför är det så underbart att beskedet kom att vi kan starta i gång det som vi längtat så mycket efter.

Hennes journalistiska karriär började på SportExpressen och fortsatte sedan 2007 till TV4. Där var Karin Frick allt från programledare på Nyhetsmorgon till reporter och programledare för flera stora sportsändningar och mästerskap.

2014 värvades hon till Discovery Networks Sweden.

Programledaren lanserades direkt för att bli kanalens ansikte utåt i samband med bolagets storsatsning på sport.

I januari i år blev Discovery Networks Sweden och Dplay ägare av de exklusiva rättigheterna för allsvenskan och superettan 2020-2025. Prislappen: 540 miljoner kronor per år.

Samtliga 480 matcher ska sändas på Kanal 5, Kanal 9 och Dplay.

Coronapandemin har pausat all idrott under våren – men inom några veckor börjar festen igen.

Hur har våren och försommaren varit för dig?

– Jag har klättrat på väggarna, det har varit så frustrerande att inte få arbeta. Jag har verkligen saknat sporten. Jag är väldigt social och älskar att träffa människor.

Hur ser du på pandemin?

– Det är en svår balansgång mellan hälsan, ekonomin och välmåendet hos människor som distansering och restriktioner innebär. Det måste vara svårt för Folkhälsomyndigheten och politiker att navigera sig igenom. Det är inte nyttigt med social distansering, inte minst för alla människor som är ensamma. Men samtidigt måste vi ha en förståelse för att världen ser ut som den gör just nu.

Vändningen: Intensiv sommar

Hur mycket har du arbetat under våren?

– Inte mycket. Jag var inne på kontoret och spelade in fyra program inför allsvenskan och även ett tennismagasin. Det är allt.

Vilken stöttning har du fått från Discovery Networks Sweden?

– Företaget har verkligen värnat om oss i personalen och alltid funnits där för oss. Jag och mina kolleger har haft dagliga morgonmöten med vår sportchef Hanif Hosseini.

Nu när fotbollen börjar igen, hur tror du livet blir då?

– Det blir stor skillnad mot hur det har varit de senaste månaderna. Sommaren kommer att bli intensiv med tanke på att man måste ta igen matcher som skulle ha spelats under våren. Jag ser fram att börja jobba igen.

Det måste vara svårt att planera som småbarnsförälder?

– Ja, så är det. Jag fick frågan häromdagen av min äldste son hur mycket jag skulle jobba i sommar. Mitt svar var kanske inte alls eller jättemycket. Nu känns det skönt att kunna ge barnen ett besked så vi kan planera.

Karin Frick bor i Trosa , det är bara en crossboll från havet i Södermanland och sju mil söder om Stockholm. Det var dit hon flyttade med sin familj (man och två pojkar) för några år sedan.

– Vi köpte ett sommarställe 2011 och kände efter ett tag att vi ville bo här ute permanent. Så vi började bygga ett hus på tomten. Det gamla sommarstället har precis rivits. Att bygga hus är ett evighetsprojekt.

Den nybyggda villan, på nästan 200 kvadratmeter, ligger lantligt och nära havet.

– Det är fint här, vi trivs här och jag är tacksam över att vi kunnat vara ute så mycket nu under pandemin.

Hur har dagarna sett ut för dig?

– Jag har förstås fått mer tid för mina barn och har spelat mycket golf som är utomhus och där man kan träffa kompisar och ändå hålla avstånd till varandra. Golfen har varit som en slags terapi för mig när all annan sport i världen har tagit en lång paus.

Du var tidigare en av Sveriges bästa tennisspelare i din åldersklass. Hur mycket spelar du i dag?

– Det blir lite tennis också. Jag spelade en del padel tidigare men har inte gjort det lika mycket under de senaste månaderna. Jag sitter även med i styrelsen för Trosa-Vagnhärad Tennisklubb.

”Det blir inte större än så”

Karin Frick växte upp i en idrottsintresserad familj i Hovslätt utanför Jönköping med mamma Ing-Marie, pappa Per-Olof och storebrorsan Henrik.

Hon saknar sina föräldrar.

– Jag har inte träffat mamma och pappa sedan i februari. Vi brukar äta middagar tillsammans över nätet, men det är inte samma sak. Det är en jobbig tid för alla.

Hur blir det att fronta allsvenskan nu när den börjar?

– Det blir intensivt men det ska bli väldigt roligt! Och utmanande så klart, det är ett stort medialt intresse och de som kommer att följa våra sändningar har mycket kunskap. Men det är ju den typen av sändningar man vill göra - det som engagerar mest.

Matcherna kommer till en början i alla fall att spela utan publik. Hur kommer det att påverka era sändningar?

– Det blir en utmaning. Vi ska förmedla tankar och känslor under matchen och där bidrar ju vanligtvis publiken en väldigt stor del. kommer ju publiken att bidra med en stor del. Nu blir det tyst och annorlunda.

Vilka kommer du att jobba med i era kommande sändningar?

– Vi tittar på lite olika upplägg beroende på hur spelschemat kommer att se ut. Det finns en stor ovisshet i mycket det mesta. Men jag vet att jag kommer att arbeta mycket med Alexander Axén som är ny expert hos oss. Under de närmaste dagarna kommer mycket att klarna.

Hur är han?

– Mycket duktig, Alexander en trevlig kollega som är väldigt frispråkig. Något jag verkligen gillar!

Discovery Networks Sweden köpte tidigare även rättigheterna till OS 2020, 2022 och 2024. Men sommarens tänkta spel i japanska Tokyo fick skjutas upp ett år på grund av coronapandemin.

Det var tänkt att Karin Frick skulle leda ett eget program under OS på bästa sändningstid.

– Det var en drömroll som jag skulle få arbeta med. Det blir inte större än att få vara med och programleda ett OS. Jag hade verkligen sett fram mot att jobba med programmet. 

Karin Frick berättar om OS-förberedelserna och dopingavslöjandena i Ikaros-dokumentären som kom 2018.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.