”Det här känns bara som ett dåligt skämt”

Foto: Mark Schiefelbein
Foto: ZURAB KURTSIKIDZE

Nyzeeländskan Laurel Hubbard tillåts tävla i damklassen i OS-tyngdlyftningen i Tokyo – och kan bli den första transpersonen att delta i ett olympiskt spel.

Det gör Anna Van Bellinghen, som tävlar i samma viktklass, kritisk.

– För idrottare känns det som ett dåligt skämt, säger hon.

Laurel Hubbard är formellt kvalificerad för att tävla i OS i sommar. Nu återstår att 43-åringen får klartecken av Nya Zeelands olympiska kommitté.

Hubbard föddes i en manlig kropp men genomförde en könskorrigering 2013. Tidigare tävlade hon som man.

Anna Van Bellinghen tävlar i samma viktklass, +87kg, och menar att det är en orättvis situation.

– Alla som har tränat tyngdlyftning på hög nivå vet detta ända in i ryggmärgen: den här situationen är orättvis mot sporten och idrottarna, säger Van Bellinghen till sajten Inside The Games.

– Jag vet att för idrottsmyndigheter finns det inget så enkelt som att följa sitt sunda förnuft, och att det finns många saker att beakta när man studerar ett så sällsynt fenomen. Men för idrottare känns det hela som ett dåligt skämt, säger hon.

”Alla ska ha möjligheten”

Van Bellinghen understryker sitt stöd till transpersoner och menar att idrotten ska vara för alla – men inte till vilket pris som helst – och hon efterfrågar ett bättre regelverk.

– Det här visar verkligen behovet av att sätta upp ett striktare regelverk för att inkludera transpersoner i idrott, och speciellt elitidrott. För jag tycker att alla ska kunna ha möjligheten att idrotta, men inte på bekostnad av andra, säger Van Bellinghen.

Enligt Internationella olympiska kommitténs (IOK:s) riktlinjer tillåts transpersoner tävla i OS om testosteronnivåerna är tillräckligt låga.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.