Det här kan innebära kaos för OS-hockeyn

Publicerad

Sovjetunionen förlorade mot USA i Lake Placid.

Ryssland har aldrig vunnit OS-guld när NHL-proffsen har varit med.

Men detta är värsta smällen genom tiderna för en stolt idrottsnation där hockeyn är en av de största sporterna.

Och nu hotar totalt kaos.

Risken är stor att samtliga KHL-spelare stoppas från OS. 

Internationella Olympiska Kommittén kunde inte värja sig mot den överväldigande bevisningen om statsstyrd dopning av idrottare i Ryssland.

Det vi inte ville skulle hända har hänt.

Hela idrottsnationen Ryssland är stämplad som fuskare.

Något liknande har aldrig hänt i den moderna idrottshistorien.

För herrarnas hockeyturnering betyder det kaos.

Storfavoriten Ryssland får inte längre vara med.

Åtminstone inte som Ryssland.

Några ryska idrottare får tävla under "neutral flagg", inga ryska landslagsdräkter eller flaggor får synas i Sydkorea.

Sedan tidigare har det ryska beskedet varit att om detta skulle hända, då skickas inga ryska hockeyspelare alls till Sydkorea.

Dessutom har sedan tidigare ryska höjdare inom såväl idrottsrörelsen som politiker sagt att får inte ryska spelare vara med i OS, då stoppas samtliga KHL-spelare från att deltaga.

Vilket innebär för svensk del att tolv av de 27 uttagna landslagsspelarna till det planerade genrepet i Channel One Cup i Moskva om knappt två veckor kommer att stoppas från att åka till Sydkorea i februari.

Bland dem finns stjärnor som Staffan Kronwall, Jaroslavl, Patrik Hersley, Ska St Petersburg, Anton Lander, Ak Bars Kazan, Linus Omark, Salavat Julajev och Patrik Zackrisson, Sibir Novosibirsk. 

OS-turneringen har redan förlorat NHL-spelarna.

Och nu riskerar detta att hända.

Så. Jävla. Sorgligt.

Jag vet, man ska inte svära.

Då får man be om ursäkt till barnen man tjatar på att så ska man inte göra.

Men jag kan inte låta bli.

För hur fan förklarar man detta för barn?

- Okej, först var det världens bästa spelare i världens bästa liga som styrs av gubbar med slips som skulle komma överens med andra gubbar med slips som bestämmer över OS. Men alla dessa gubbar (ja, det är nästan bara gubbar) kunde inte sluta bråka om pengar. Så det slutade med att världens bästa spelare i världens bästa liga inte ska vara med i världens finaste idrottsevenemang.

- Sen har vi Ryssland. En av världens största och mest framgångsrika idrottsnationer som i senaste vinter-OS i Sotji tog flest guld av alla. Ryssarna kommer heller inte vara med i OS för att de har fuskat. Nästan allihopa. Här var det gubbar som byggde luckor i väggen så att kiss med doping skickades ut till hemliga agenter som skickade tillbaka flaskor med rent kiss utan spår av doping. 

Naturlig följdfråga:

- Varför?

- För att man ville vinna guld.

- Men det är ju fusk!!!

Ja, det är det.

Och nu vet hela världen att Ryssland är en nation som ägnat sig åt ”systematiserad manipulation av antidopningreglerna”.

Det är klart att man blir ledsen.

Att man blir förbannad.

Och värst av allt.

Med så många fina ryska talanger så hade man naturligtvis kunnat nå stora framgångar utan fusk.

De flesta hockeyspelarna som nu får titta på OS på tv är sannolikt helt oskyldiga och har aldrig dopat sig

Enskilda idrottare får ta smällen för höjdarnas girighet.

Det är gubbarna i slips högt upp i hierarkin som satt spelreglerna.

Rysk hockey trodde det värsta som kunde hända var att möta collegegrabbarna i Lake Placid.

Det var det inte.

Det värsta som hänt för rysk hockey är pamparna på hemmaplan som inte värjde sig för att fuska sig till framgång.

Dör herrarnas hockeyturnering i OS helt nu?

Nej, det är bra att fuskare åker fast.

Så det här är samtidigt en seger för idrotten.

Damturneringen har kvar sina bästa lag och jag längtar fortfarande lika mycket efter att se Rasmus Dahlin och Elias Pettersson i OS.

Men visst, jag kommer sakna det ryska herrlaget.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag