"Det här är väl någon form av erkännande"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Bryn Lennon

Nyheten slog ned som en bomb.

Lance Armstrong, 40, ger upp.

Han orkar inte längre kämpa för att rentvå sig själv från dopingryktena.

– Det är väl någon form av erkännande, så tolkar jag, säger Eurosports cykelexpert Anders Adamson till SportExpressen.se.

Cykelikonen Lance Armstrong ger upp kampen mot USA:s antidopingbyrå Usada.

På sin hemsida motiverar amerikanen sitt beslut på fredagen.

– Utredningen mot mig är en olaglig häxjakt, skriver Armstrong.

Bara timmar efter att amerikanen gått ut med meddelandet beslutade Usada att Armstrong fråntas sina tourtitlar - trots att det inte är bevisat att han varit dopad.

Experten skeptisk

Eurosports cykelexpert Anders Adamson är skeptisk till beslutet.

– Usada har inte rätt att ta ifrån honom titlarna. Det måste internationella cykelförbundet avgöra, säger Adamson och fortsätter:

– Armstrong vann sin första Tour de France-titel 1999 och Usada bildades året efter, så hur ska dom kunna avgöra det? Sen vet jag inte om man kan bli av med titlar efter 13 år. Jag tror inte det sista ordet är sagt.

"Extremt påpassad"

Armstrong har under flera års tid slagits mot antidopingbyråer, journalister och gamla cykelkollegor som pekat ut honom som dopad.

Han orkar inte ta striderna längre, med allt vad det innebär. Han är ju extremt testad och extremt påpassad, säger Adamson.

Så du är inte förvånad att han ger upp nu?

– Jo, det måste jag ändå säga. Om jag var helt oskyldig skulle jag vilja gå hela vägen. Det här är väl någon form av erkännande, så tolkar jag.

Hur tror du cykelvärlden tar emot den här nyheten?

– Cykelvärlden är en luttrad värld. Det här påverkar inte så mycket men det är ju inte bra för sporten så klart. Många hävdar att det som hände för länge sedan hände då och man måste dra ett streck över det nu och titta framåt. Så kan jag också känna.

Lance Armstrong vann sju raka Tour de France-titlar mellan 99-05.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.