Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det här är inte unikt för Mjällby och Sölvesborg”

SportExpressens nya satsning ”Gränslandet”, om idrottens plats i världen. Foto: HELÉN RASMUSEN
SportExpressens Noa Bachner.
Expressens Patrik Lundberg. Foto: OLLE SPORRONG

Går idrott och politik att hålla isär? När påverkas en fotbollsklubb i allsvenskan för mycket av lokala politiker? 

I första avsnittet av Expressens nya podd Gränslandet diskuterar programledaren Noa Bachner de här frågorna med författaren Patrik Lundberg.

– Det är ju ingen slump vi pratar om det här just de här tiderna. För det är ju för att det handlar om SD. Det här har inte varit en stor fråga förut, säger Patrik Lundberg.

Lyssna på premiäravsnittet i spelaren nedan.

I första avsnittet av podden Gränslandet har programledaren Noa Bachner bjudit in författaren och Expressen-kolumnisten Patrik Lundberg för ett samtal om hur politiken kan påverka en fotbollsklubb. Samtalet har sin utgångspunkt i det reportage som Expressen publicerade i måndags om fotbollslaget Mjällby och banden till politiska företrädare i Sölversborg. 

Och frågan är om det går att, som fotbollsklubb, kalla sig för partipolitiskt obunden? I Sölvesborg manifesterar sig den politiska polariseringen kring den lokala fotbollsklubben Mjällby på lite olika sätt. Allt från att klubben tidigare spelade med Socialdemokraternas partisymbol på sponsorplats på matchtröjorna till att klubben nyligen används i en reklamfilm för Sverigedemokraterna. 

”Polariseringen - den har vi sett länge”

Patrik Lundberg är själv uppvuxen i Sölvesborg. I avsnittet av Gränslandet citerar han Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som sagt att Sölvesborg är ”ett Sverige imorgon”.

– Och jag är beredd att hålla med om det på ganska många sätt, säger Patrik. För den här polariseringen vi ser i Sverige i dag, som alla oavsett sida kan hålla med om, den har vi sett i Sölvesborg ganska länge. 

Patrik pekar på kulturpolitiken som ett jämförande exempel.

– Där brukar man prata om armlängds avstånd, att ni ska ge oss pengarna men inte bestämma något över innehållet, säger han och påpekar att kommunstyrelsens ordförande i Sölvesborg, SD-politikern Louise Erixon, kanske inte kommer inte att gå in och peta i startelvan eller avsätta en tränare.

– Däremot kanske vissa spelare känner sig mer eller mindre fria eller ofria att göra uttalanden, precis som en tränare eller klubbchef måste hålla sig god med kommunpolitikerna. Men det här är inte unikt för Sölvesborg kommun eller Mjällby, säger Patrik.

”Jag kan bli tokig”

I avsnittet diskuteras även, bland annat, Degerfors kommun och Vänsterpartiets relation till Degerfors IF. Och banden mellan Helsingborgs IF och lokalpolitiken där. Patrik nämner klubbens miljonbelopp till kommunen.

– Jag kan bli tokig när jag tänker på hur mkt Helsingborgs kommun daltat med HIF, säger han. Min teori är att HIF har kommunen i ett grepp, för du vill inte vara den kommunpolitiker som sätter klubben i konkurs. 

Hela samtalet hittar du i första avsnittet av Gränslandet som finns att lyssna på hos Radioplay eller på övriga plattformar där poddar finns.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.