Det gör de svenska simlegendarerna i dag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Tolv svenskar som blev legendarer i bassängen – så lever de i dag.

Louise Karlsson, 42 år

Foto: Lars Andersson

DÅ: 14 år gammal debuterade Louise Karlsson i landslaget. Hon deltog sedan i två olympiska spel och ett flertal VM och EM. Den främsta meriten är ett VM-guld på kortbana på distansen 200 meter medley på hemmaplan i Göteborg 1997. Det blev åtta EM-guld och totalt ett 20-tal EM- och VM-medaljer. 1997 satte Karlsson världsrekord på 100 meter medley. Efter karriären var hon 2010 med i SVT-programmet "Mästarnas mästare" och slutade trea.

NU: Bor i Göteborg och arbetar på Länsförsäkringar som sponsringsansvarig och key account. Blev nyligen invald som styrelseledamot i Vansbrosimningens organisation och arbetar även som expertkommentator för TV4.  Vid sidan om detta har Louise Karlsson liksom Johanna Sjöberg återupptagit simningen och börjat tävla i klubben Helsingborgs simsällskaps Masterslag. Förra helgen slog de världsrekord på 4x50 meter medley tillsammans och satsar mot VM i Budapest 2017.

"Det var jättekul. Nu får vi se vad det räcker till. Jag gjorde en satsning i våras där jag ville se att hur bra jag kunde bli på tre månaders träning. Och det gick väldigt bra. Det skiljer inte alls mycket från vad jag presterade när jag var på topp", säger Louise Karlsson. 

Vid sidan av arbetet och simningen försöker Karlsson få tid över åt sitt musikintresse. 

"Det har alltid varit en dröm att vara med i ett band, men det är ingenting jag kan livnära mig på utan mer ett hobbyintresse." 


Josefin Lillhage, 36

Foto: Arne Forsell / BILDBYRÅN

DÅ: Gjorde 1995 sitt första internationella mästerskap som 15-åring, vilket blev startskottet på en lång och framgångsrik karriär. Lillhage deltog på fyra OS men de främsta meriterna hämtas från VM och EM. 2004 tog Lillhage ett VM-guld på 200 meter fritt på kort bana. Året efter tog Lillhage ett VM-brons på samma distans men på lång bana. Det blev totalt 43 mästerskapsmedaljer, individuellt och i lag. 30 år gammal valde Lillhage 2010 att avsluta karriären. 

NU: De sista två åren som aktiv simmare studerade Lillhage till fystränare och personlig tränare vid sidan om elitsatsningen. Efter karriären startade hon ett eget företag med inriktning på personlig träning på gym och i simning. "Efter OS 2012 blev det en boom för simningen, då var det nästan fler uppdrag inom simningen än på gymmet", säger Lillhage. I dag är hon mammaledig med sin fem månader gammal son, och har sedan tidigare en dotter på två och ett halvt år. Målet är att återvända till arbetet som personlig tränare efter mammaledigheten: "Jag tycker det är roligt att jobba med träning och hälsa, så det vill jag fortsätta med. Det är roligt att träffa många nya människor och det är jättekul att se att man kan hjälpa andra till resultat. Sedan vill bygga på det lite och kombinera träningen med individuellt ledarskap för det är viktigt att man får en helhet och både tränar huvudet och det fysiska. Den kombinationen speglar mig själv för jag jobbade både med den mentala och fysiska biten när jag idrottade."


Bengt Baron, 54 år

Foto: Stig A Nilson / DN

DÅ: Bengt Baron tog som 18-åring OS-guld i Moskva på distansen 100 meter ryggsim. Han följde sedan upp med ett OS-brons på 4x100 meter frisim fyra år senare i Los Angeles. Baron vann även två VM-brons i fjärilsim samt två EM-medaljer i lagkap. 

NU: Efter karriären utbildade Baron sig till företagsekonom och tog en mastersexamen vid universitet i Berkeley, Kalifornien. Det blev starten på en lång och framgångsrik karriär inom näringslivet. Bengt Baron har bland annat varit Sverigechef för Coca-Cola, Nordenchef för Kodak och vd och koncernchef för Vin och Sprit. 2009 blev Baron vd för "chokladfabriken" Cloetta en tjänst han lämnade i fjol. 

I dag är den tidigare OS-guldmedaljören styrelseordförande för hjälmteknikföretaget Mips som utvecklar en teknik för säkrare hjälmar. Bengt Baron sitter även i styrelsen för bostadsföretaget Thule. Vd-rollen lockar inte längre: "Jag är tveksam till om jag vill i den fulla operativa rollen men man ska aldrig säg aldrig. Men just nu skulle jag gärna vilja engagera mig i några bolag. Jag är blågul i mitt hjärta så det skulle vara väldigt kul att få vara med och utveckla några svenska bolag", säger Baron. 

Bengt Baron är bosatt i Järfälla och har två döttrar som båda tog efter hans intresse. Den yngsta dottern är 21 år och simmar i USA där hon även går på college sedan två år tillbaka. 


Johanna Sjöberg, 38 år 

Foto: Ronny Johannesson

DÅ: Var med i det svenska simlandslaget i tolv år och tog totalt 59 VM- och EM-medaljer individuellt och i lag. Har bland annat ett OS-brons från Sydney på distanden 4x100 meter frisim. Blev vald till årets idrottskvinna 1999 då hon var totalvinnare av världscupen i fjärilsim. Sjöberg slog även Europarekordet på 100 meter fjärilsim 1996 och 1999.  

NU: Johanna Sjöberg studerade tre år på hälsopedagogprogrammet Gymnastik- och idrottshögskolan. De senaste fyra och ett halvt åren har hon arbetat som hälsopedagog på Försvarsmakten med placering på Militärhögskolan Karlberg i Stockholm. Johanna Sjöberg är även licensierad personlig tränare och kostrådgivare. 

"Jag är civilanställd och har ingen militär bakgrund. Jag är friskvårdsledare och ska se till att det finns bra förutsättningar för personalen som jobbar där så att de kan träna antingen själva eller i grupp. Det är själva huvudsyftet. Det är ett spännande jobb med bra förutsättningar att bedriva idrott och friskvård.

Johanna Sjöberg bor i Stockholm med sin sambo, sin sjuåriga son och ett bonusbarn. 

2014 var Sjöberg med i SVT-programmet "Mästarnas Mästare" och föreläste en del efter sitt deltagande där. Till sommaren kommer Sjöberg att vara på plats på OS i Rio som simexpert för SOK:s sponsorer. 

"Det blir en chans att få vara med på OS och njuta av stämningen utan att behöva ha prestationskraven", säger Sjöberg. 


Jane Cederqvist, 70 år

Foto: / SVENSKT FOTOREPORTAGE

DÅ: 15 år gammal vann Jane Cederqvist OS-silver i Rom 1960. Efter en dålig start fick Cederqvist fart på simningen och passerade samtliga förutom den amerikanska guldmedaljören Chris von Salza på distansen 400 meter frisim. Cederqvist tilldelades senare samma år Bragdguldet som första kvinnliga idrottare, och är än i dag den yngsta som har fått priset. Cederqvist har förutom OS-silvret slagit två världsrekord på 800 och 1500 meter. 

NU: Efter karriären tog Jane Cederqvist studenten och började doktorera i socialhistoria. Hon doktorerade på strejker i Stockholm och samarbetade även internationellt med forskare som Charles Tilly. Cederqvist började sedan arbeta för staten där hon har haft flertalet framstående tjänster inom olika verksamhetsområden. "Jag upptäckte att som kvinna skulle man inte räkna med någon postdoktoraltjänst. Jag hade kunnat trassla mig fram, men valde att börja jobba i staten i stället", berättar Cederqvist. 

Den tidigare simmaren var bland annat direktör för det svenska kommunförbundet, generaldirektör för Fortifikationsverket och statssekreterare för näringsdepartementet och inrikesdepartementet. Cederqvist var även chef för Statens historiska museer. 

I dag är Jane Cederqvist pensionär och änka. Hon ägnar tid åt sitt barn och barnbarn och reser både utomlands och inrikes med sina väninnor. Och tränar det gör hon fortfarande: "Jag är egendomligt nog inte ett dugg idrottsintresserad, däremot måste man röra på sig så jag går på ett gym, simmar och promenerar."


Emma Igelström, 36 år

Foto: Ola Åkeborn

DÅ: Spräckte som första kvinna drömgränsen på 50 meter bröstsim när hon simmade distansen på under 30 sekunder. Vid kortbane-VM i Moskva tog Igelström två individuella VM-guld, ett i lagkapp och satte världsrekord i alla tre lopp. 2004 tog Igelström en paus från simningen för att behandlas för de ätstörningar hon kämpat mot sedan ung ålder. Eter ett comebackförsök avslutade Emma Igelström sin karriär ett år senare, bara 25 år gammal.

NU: Ett år efter hon avslutade sin karriär släppte Igelström boken "Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin". Efter karriären har Igelström arbetat som ekonom men har nyligen startat ett eget företag med inriktning på företags och organisationers välmående och hälsa. Innan hon startade företaget arbetade Igelström i finansbranschen i flera år.

– Jag blev mer och mer intresserade av människor, deras välmående och vad som händer när medarbetarna mår bra. Jag har alltid jobbat med fysisk träning, det har varit mitt liv, säger hon. 

Vid vissa tillfällen har Igelström arbetat som expertkommentator för Radiosporten. Hon säger sig inte sakna simningen, utan har i stället hittat en ny passion - Iron Man. Just nu tränar hon för att vara i toppform när Kalmars Iron Man avgörs i augusti. Tävlingarna i Kalmar fungerar också som kval till VM som avgörs på Hawaii i oktober.  


Anders Holmertz, 47 år

Foto: / BILDBYRÅN

DÅ: Skördade stor framgång på OS, med fem medaljer. Men det blev aldrig något guld. Holmertz har två individuella OS-silver, ett OS-brons och två OS-silver i lagkap. Individuellt blev det EM-guld på 200 meter frisim 1987 och två VM-guld i lagkap. Vid sidan om de internationella meriterna vann Holmertz 72 SM-guld. Holmertz gjorde sitt första OS 1984 som 16-åring och studerade vid sidan av elitsatsningen. Till Norrköpings Tidning har Holmertz berättat att han gick ut gymnasiet och den verkstadstekniska linjen 1987. Han är utbildad verktygsmakare men har inte startat en maskin sen dess. Efter studenten åkte Anders "Hålla" Holmertz till USA och tränade inför OS i Seoul där den första OS-medaljen kom. 

NU: I dag bor Anders Holmertz och hans familj i Linköping. Holmertz är utbildad datatekniker och har tidigare arbetat på NCC Roads som säljer krossmaterial till vägbyggen enligt NT. Enligt Bengt Baron arbetar Holmertz i dag i "datasvängen". På fritiden är Holmertz fortsatt aktiv och har satsat på cykling. Genom åren har han cyklat Vätternrundan minst 15 gånger. 

"Jag började att cykla för att inte säcka ihop efter simträningen. Och Vättern runt har passat mig perfekt", har Holmertz sagt enligt SOK.


Stefan Nystrand, 34 år

Foto: Daniel Nilsson / BILDBYRÅN

DÅ: Etablerade sig i början av 2000-talet som en av världens främsta på det korta frisimsdistanserna. Har flera individuella medaljer från såväl EM som VM på meritlistan. Nystrand har flera individuella EM-guld på kortbana, och flera silver på långbana. Främsta individuella merit från VM på långbana är bronsmedaljen på 50 meter frisim från Melbourne 2007. 2004 var Nystrand bara sex hundradelar från att ta OS-brons på 50 meter frisim i Aten. 

– Jag var där uppe och nosade jävligt ordentligt, sa Nystrand efter loppet. 

NU: Stefan Nystrand avslutade sin elitkarriär efter OS i London 2012. Efter karriären arbetade Nystrand som ungdomstränare i stockholmsklubben Neptun. Hösten 2013 försökte han sig på en comeback med målet att kvalificera sig för kortbane-EM i december samma år, vilket han också lyckades med. I en intervju med SPORT-Expressen 2014 berättade Nystrand att han hade för avsikt att satsa mot sommarens OS i Rio.

– Jag vill kunna satsa mer. Men jag har ändå familj och lån, var ska pengarna komma ifrån? Är det någon som vill sponsra mig på den sopiga nivån som jag är på nu? Nej, det går ju inte, sa Nystrand dö. 

Satsnigen höll inte hela vägen, och Stefan Nystrand kommer inte att simma för Sverige i sommarens OS.


Gunnar Larsson, 64 år

Foto: Leif Engberg / DN

DÅ: Fick sitt stora internationella genombrott på EM i Barcelona 1970 då Gunnar Larsson vann tre individuella EM-guld och ett silver. På OS i 1972 kom karriärens största framgång då Malmösimmaren vann dubbla OS-guld på distanserna 200 och 400 meter medley. Året efter blev det ett VM-guld på 200 meter. Gunnar Larsson har fick Bragdguldet 1970 och har även blivit invald i simningens internationella Hall of Fame. 

"Jag har fortfarande starka minnen av OS-gulden", säger Gunnar Larsson. 

NU: Gunnar Larsson fyllde 65 år i torsdags och blev därmed pensionär efter en tid som arbetslös. Utbildade sig till idrottslärare och gymnastikdirektör efter den aktiva idrottskarriären och arbetade under tio år på en skola. Gunnar Larsson var även simtränare under tre år. "Efter det har jag varit diversearbetare och de senaste åren har jag varit kompledig. Det har varit lite tjärvt, men det har gått bra det också", säger Gunnar Larsson. 

Gunnar Larsson har även varit med i SVT-programmet "Mästarnas Mästare". Sedan 47 år tillbaka bor han i Västerås tillsammans med sin fru. 

När Larsson ska träna blir det spinning, styrketräning eller promenader. Simningen är ett minne blott: "Jag är inte simkunnig längre, det är kallt i vattnet", säger den dubbla OS-guldmedaljören halvt på skämt halvt på allvar.  


Anna-Karin Kammerling, 35 år

Foto: Joachim Wall

DÅ: Var en framstående fjärilssimmerska. Satte världsrekord på 50 meter fjärilsim vid sju tillfällen och tog VM-silver på distansen 2005. Har även två VM-brons på 50 meter fjärilsim och ett OS-brons på 4x100 meter frisim från Sydney 2000. Avslutade sin karriär efter OS i Peking 2008. 

"Jag kände att jag var klar då och hade en tydlig plan för vad jag skulle göra, det var absolut ingen jobbig omställning", säger Kammerling. 

NU: Efter karriären började Anna-Karin Kammerling att arbeta på fastighetsbolaget Norrporten där hon i dag är affärsutvecklare. Vid sidan av detta extraknäcker Kammerling som expertkommentator åt Radiosporten och kommer att arbeta med kommande EM. 

"Det är den närmsta kontakten jag har med simningen. Jag håller mig mer på land nu", säger Kammerling. 

Under ett års tid satt den tidigare landslagssimmaren som styrelseledamot i Timrå IK.

Anna-Karin Kammerling bor i Sundsvall och har tre barn, Sally, 1 år, Morris, 4 år och Milton 5 år. Någon comeback i simbassängen är inte aktuell i nuläget: "Masterssimningen har blivit jättestor. Jag har full förståelse för att Louise Karlsson och Johanna Sjöberg tycker det är jätteroligt men jag avvaktar. Vi får se om det blir någon Masters på äldre dar för mig. Jag har ju tiden framför mig", säger Kammerling. 


Lars Frölander, 41 år

Foto: Christian Örnberg

DÅ: Är en av Sveriges främsta simmare genom tiderna med ett OS-guld på 100 meter fjärilsim från Sydney 2000 som främsta merit. Har även två OS-silver i lagkap från Barcelona 1992 och Atlanta 1996. Har även vunnit ett 50-tal VM- och EM-medaljer individuellt och i lagkap. Frölander tilldelades Bragdguld 2000 för sitt OS-guld i Sydney. I London 2012 gjorde Frölander sitt sjätte och sista OS, 38 år gammal och äldst i startfältet. Men karriären avslutades inte helt. Frölander började sedan tävla på veterantävlingar och har bland annat slagit världsrekord på distansen 50 meter fjärilsim i åldersklassen 35-39 år och på distansen 100 meter fjärilsim i åldersklassen 40-44 år. 

NU: I dag är Lars Frölander kvar inom simningen då han ligger bakom organisationen Champions Crew som har som målsättning att främja svensk ungdomssimning. Här arbetar Frölander tillsammans med Stefan Nystrand och Sarah Sjöström. 

Lars Frölander föreläser även om vägen till framgång, kost, hälsa och träning. 

2014 var han med i SVT-programmet Mästarnas Mästare 2014 och pratade där om sina tidigare sjukdomsproblem och sitt val att ändra livsstil. 

"Jag vet inte hur många olika doktorer jag gick till. Tyvärr är väl det enda verktyg de har i sin lilla låda penicillin och antibiotika. Jag snittade väl på fem till sju penicillinkurer per år och det har jag förstått, har inte gjort mig direkt starkare", berättade Frölander då för Expressen. Frölander ändrade sedan sin kost och har i princip blivit vegan.


Pär Arvidsson, 56 år

Foto: Lennart Månsson / BILDBYRÅN

DÅ: Kom tillsammans med Bengt Baron från orten Finnspång och vann liksom Baron ett OS-guld i Moskva 1980. Arvidsson tog guld på distansen 100 meter fjärilsim. Han har även vunnit VM-brons på samma distans. Som 17-åring fick Arvidsson ett stipendium för att träna i USA där satsningen fortsatte. Arvidsson avslutade karriären 1997 efter kortbane-VM i Göteborg. 

NU: Vid sidan om simningen studerade Arvidsson vid universitet i Berkeley, Kalifornien och vid Harvard Business School. I dag bor Pär Arvidsson i Woodside i Kalifornien tillsammans med sin fru och sina två söner. Arvidsson arbetar som investerare i Silicon Valley och har nyligen gått in som styrelseledamot i Mips, samma bolag som Bengt Baron är styrelseordförande för. De båda har behållit kontakten efter simkarriären och samarbetat inom ett antal olika projekt.

"Jag är enormt stolt över mitt OS-guld. Men jag är också väldigt stolt över att ha kunnat styra om och bli ganska framgångsrik inom ett helt annat gebit. För mig har det varit jätteviktigt, det handlar inte bara om att kunna simma fort i en bassäng fram och tillbaka", har Arvidsson sagt i en tidigare intervju med Expressen.

Sonen Erik Arvidsson har satsat på störtlopp och tävlar i det amerikanska juniorlandslaget. Tidigare i år vann han JVM-guld i Sotji. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.