Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det är tragiskt att se hur han gick ner”

Här är dagens tre största sportnyheter.
Lennart HylandFoto: ROGER TILLBERG/IBL
Skidåkaren Sixten Jernberg intervjuas av Lennart Hyland efter sitt OS-guld på femmilen 1964.Foto: EPU
Foto: ANDERS YLANDER

Han revolutionerade sportreferatet och blev en ikon för det svenska folkhemmet. 

Men i det dolda tampades Lennart Hyland mot depressiva tankar och missbruk, utlöst av en arbetsbörda som blev allt mer betungande. 

I en ny SVT-dokumentär om tv- och radiolegenden avslöjas att Hyland gick på antabus under OS i Los Angeles 1984.

– Det är tragiskt att se hur han gick ner, säger kollegan och vännen Ingvar Oldsberg.

– Jag tycker att jag är totalt misslyckad.

Det är mitt i natten i 1980-talets Stockholm. Tommy Engstrand, rutinerad sportjournalist och chef för Radiosporten, svarar i telefonen. På andra sidan luren: En berusad och nedstämd Lennart Hyland. 

Lennart Hyland har varit Sveriges största underhållare i över 20 år, men när han i sitt deprimerade tillstånd slår vännen Engstrands nummer strax innan gryningen har folkhemsikonen inga höga tankar om sig själv. 

– Han var ganska illa däran till och från. När han var inne i de här perioderna såg han ner på sig själv. Han hade oerhört mörka stunder och såg allting negativt, berättar Tommy Engstrand. 

Tommy EngstrandFoto: SAMUEL UNéUS

Hyland plockar upp Engstrand och Oldsberg

Lennart Hyland anställs på Radiotjänst 1945. Han utmärker sig snabbt som en av radiosändningarnas mest nyskapande medarbetare, inte minst för sina sportreferat. I SVT-dokumentären ”Hyland” uppges att den rappe kommentatorn snittar över fem ord i sekunden, en stark kontrast till de knastertorra journalfilmer som svenska folket är vana vid. 

Hyland konkurrerar inom några år ut ikonen Sven Jerring som förstekommentator på Sveriges Radio, och står för flera klassiska referat – ”den glider in i mål!”-utropet efter Nisse ”Dubbel-Nisse” Nilssons 5-3-mål mot Kanada i hockey-VM 1962 står ut som det mest kända.

– När Lennart Hyland var som bäst var han en av världens bästa radioreferenter. Hans ishockeyreferat var totalt nydanande, ingen hade följt pucken på det viset som Lennart gjorde, säger Tommy Engstrand, som värvas till Radiosporten 1969 av just Lennart Hyland.

Hyland intervjuar Sixten Jernberg under OS i InnsbruckFoto: EPU

Några år senare blir även Ingvar Oldsberg en del av sportredaktionen på både SR och SVT i Stockholm. Redan under sin första dag stöter han på Lennart Hyland, som direkt vill testa den gröne reporterns karaktär. 

– Jaha du, ”Oldsbom”. Roligt för dig att komma hit och lära dig någonting. 

Nykomlingen replikerar snabbt:

– Du, Hyfjäll. Det här kan jag redan!

Oldsberg skrattar när han ser tillbaka på händelsen.

– Det var ingen som hade sagt emot Hyland på många år där. Han var en titan.

Mötet blir början på en 20 år lång yrkesrelation och vänskap. Oldsberg och Engstrand ingår, tillsammans med sportreportrarna Fredrik Belfrage och Lars-Gunnar Björklund, i konstellationen ”Hylands pojkar”.

Tung arbetsbörda – och alkoholproblem

Lennart Hylands moderna anslag – och erfarenheten från livesändningar – gör att han får stort förtroende även när tv-mediet lanseras brett i Sverige på 50- och 60-talet. Med underhållningssuccéer som ”Karusellen” och ”Hylands Hörna” är mediepionjären från Tranås snart inte bara Sveriges sportkommentator nummer ett – utan också landets mest kända människa. 

Men vad det svenska folket inte vet om är att deras folkhemsikon kämpar mot en blytung arbetsbörda och eskalerande alkoholproblem. Hyland kombinerar programledarrollen med uppdrag som kommentator, och arbetsdagarna blir ibland upp till 18 timmar långa. I SVT:s dokumentär berättas det hur Hyland efter tv-sändningarna festar till sent på natten. 

– Jag hade inte så mycket insyn i det. Han kanske skämdes för det och körde det i enrum. Vi visste om det, självklart. Men han kombinerade det med att ändå vara till städes när det var tv-program, säger Ingvar Oldsberg.

Hylands humör förändras i takt med att arbetsförhållandena och drickandet går mot det allt mer extrema, och i ”Hyland” vittnar medarbetare om en påfrestande arbetsmiljö. 

– I grunden låg Lennarts alkoholproblem. Han satte så ohyggligt höga krav på sina medarbetare – men ännu högre krav på sig själv. Och när han inte tyckte att han levde upp till dem började kröken komma in mer och mer. Det var en stilla tröst och ett tillfälle att komma bort, säger Tommy Engstrand. 

– Det är tragiskt att se hur han gick ner. Man såg nedgången, med stigande ålder och alkoholintag, säger Ingvar Oldsberg.

Ingvar OldsbergFoto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Revanschen under OS i Los Angeles

Lennart Hylands sista stora mästerskap blir OS i Los Angeles 1984. Men när Tommy Engstrand, som då var chef för Radiosporten, först väljer att ta med sin tidigare mentor i truppen möts han av starkt motstånd. 

– Folk undrade hur fan jag kunde dra med honom. 

Stjärnkommentatorn Åke Strömmer vägrar följa med till OS om han tvingas göra det i sällskap med Lennart Hyland, och när till och med vännen Lars-Gunnar Björklund protesterar beslutar sig Engstrand för kalla in Hyland till ett krissamtal. Han måste meddela honom att det inte blir något OS. 

– Det var en fruktansvärd morgon för mig, jag hade inte sovit på hela natten, berättar Engstrand. 

Hyland förstår snabbt vad hans förre adept har på hjärtat. Han frågar:

– Gäller det alkoholen?

Tommy Engstrand suckar.

– Ja, det gör det. Vi kan nog inte ta med dig till Los Angeles, i det skicket du brukar vara i.

Hyland tar ett par steg mot Engstrand och sträcker fram högerhanden.

– Tommy, nu lovar jag att jag inte ska dricka en droppe från och med i dag till och med det att spelen är över. Tar du min hand är vi överens och jag ska inte göra dig besviken. Tar du den inte så kommer vi aldrig mer att ses. 

Tommy Engstrand väljer att lita på sin barndomsidol. Och Lennart Hyland håller sitt löfte. Under OS i Los Angeles inleder han en antabuskur, och Engstrand besöker honom varje morgon för att se till att han tar tabletterna. 

– Det var fruktansvärt fint att han tog problemet som han tog det, höll sitt löfte och visade sig från sin allra bästa sida – vilket imponerade på hans strängaste kritiker, säger Engstrand. 

”Då svävade man i det blå”

Lennart Hyland går bort 1993 efter en kortare tids sjukdom. I dag ser Tommy Engstrand tillbaka på de där nattliga samtalen med viss värme, då de ofta slutade med att han fick pigga upp sin före detta läromästare genom att påminna om hans avtryck i svensk tv- och radiohistoria. Detta som ett sätt att betala tillbaka för de betydelsefulla eloger han fick ta emot från Hyland under sin karriär. 

– När man fick beröm av Lennart svävade man i det blå. En gång kom jag hem efter en landskamp i hockey i Tjeckoslovakien, och så låg det en lapp på bordet. Där stod det: ”Tommy, ett fullödigt referat. Ta emot mina gratulationer. Lennart”. Och det var fantastiskt. Det finns ingen recension någonstans som varit så betydande. 

”Hyland” går att se på SVT Play och sänds i SVT2 den 27 september

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.