TV4:s Ida Björnstad untervjuar Prins Daniel i Hagaparken. Foto: TV4TV4:s Ida Björnstad untervjuar Prins Daniel i Hagaparken. Foto: TV4
TV4:s Ida Björnstad untervjuar Prins Daniel i Hagaparken. Foto: TV4
"Det är sorgligt att samhället är ojämlikt" Foto: TV4"Det är sorgligt att samhället är ojämlikt" Foto: TV4
"Det är sorgligt att samhället är ojämlikt" Foto: TV4

"Det är så sorgligt – är en katastrof"

Publicerad

Prins Daniel är en stor idrottsvän.

I Nyhetsmorgon uttrycker han frustration över att alla barn inte har samma förutsättningar för idrott.

– Det är så sorgligt att samhället är ojämlikt, säger prins Daniel i TV4.

Under söndagen anordnas Idrottens Dag i Hagaparken, Solna.

Bakom projektet står prins Daniel tillsammans med Riksidrottsförbundet och är en dag som möjliggör för barn att testa på nya idrotter.

– Jag ser det här lite som en manifestation för idrottsrörelsen. Många har fått, och får, så mycket glädje och gemenskap av idrotten. Vi får inte ta något för givet utan vi måste vinna varje generation, säger prins Daniel till TV4.

– Under dagen tänker jag testa någon idrott, träffa barn och skapa stämning, fortsätter prinsen.

Prins Daniel: "En katastrof"

I fjol kunde SportExpressen berätta att prins Daniel och kronprinsessan Victorias organisation Generation PEP rekryterat den före detta friidrottstjärnan Carolina Klüft som projektledare.

– Det är ett projekt som ligger under kronprinsessparets stiftelse och som handlar om barn och ungdomars hälsa. Syftet är att få unga i rörelse och förbättra deras matvanor, sade Carolina Klüft till SportExpressen då. 

Prins Daniel utvecklar också ett resonemang om att barn i dag rör på sig för lite.

– Barn och ungdomar sitter stilla i snitt 9 timmar om dagen. Våra kroppar är gjorda för att röra sig. Det är en katastrof, inte minst för den mentala hälsan, säger prins Daniel till TV4.

Carolina Klüft jobbar tillsammans med kronprinsessparet i Generation PEP.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

LÄS OCKSÅ: Carolina Klüft: "Prins Daniel är väldigt klok" 

Prins Daniel: "Samhället är ojämlikt"

TV4:s reporter Ida Björnstad ställer frågan om prinsen tycker att det är en självklarhet för barn och ungdomar att få idrotta.

Då talar han direkt från hjärtat.

– Det är så sorgligt det vi ser i dag att det är olika förutsättningar för idrott beroende på var man växer upp. Samhället är ojämlikt på det sättet, det behövs fler initiativ, säger prinsen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag