Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck
Foto: Sanna DolckFoto: Sanna Dolck
 Foto: Sanna Dolck

"Det är med stor sorg jag drar mig ur EM"

Publicerad

Ludwig Svennerstål kommer inte till start på EM.

Hästen Franzipans skada är värre än befarat.

– Det är med stor sorg jag drar mig ur EM, säger Svennerstål.

Efter onsdagens veterinärbesiktning valde förbundskaptenen i fälttävlan Staffan Lidbeck att peta Ludwig Svennerstål från EM:s lagtävling.

Hästen Franzipan travade inte rent på besiktningen och skickades till holding box och fick sedan visas upp för domarna en andra gång. Franzipan godkändes då och var därmed klart för start i den individuella tävlingen.

Svennerstål var besviken direkt efter besiktningen och flaggade för att även hans individuella deltagande kunde komma att ställas in.

Och under torsdagskvällen kom beskedet: Svennerstål kommer inte att tävla på EM i skotska Blair Castle.

– Det är en stor besvikelse. Men vi har bestämt oss för att dra oss ur EM eftersom det inte är rättvist mot Franzipan att tävla. Vi sätter hästens välbefinnande först, säger Svennerstål.

"Hoppas på en lättare skada"

Franzipan travar inte rent och har undersökt under torsdagen, men veterinärerna har inte hittat någon allvarlig skada.

– Hon får nu resa hem för vidare undersökning. Vi hoppas att det är en lättare skada och att hon kan vara tillbaka snart, säger Svennerstål som nu får stötta det svenska laget från sidan:

– Jag kommer hålla alla tummar och tår för att mina lagkamrater kan leverera tillräckligt bra resultat för att ta oss till OS i Rio, säger Svennerstål.

Och det svenska laget har fått en bra start. Efter torsdagens inledande dressyr ligger Sverige fyra efter fina ritter av Anna Nilsson och Johan Lundin.

Under fredagen fortsätter dressyren med de svenska ryttarna Niklas Lindbäck och Sara Algotsson Ostholt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag