Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är katastrof – jag blev skitförbannad"

Peder Fredricson vann Jerringpriset.
Foto: Olle Sporrong
Mikaela Laurén menar att ingen förtjänade priset mer än Sarah Sjöström.
Foto: /Ibl / /IBL
Sarah Sjöström.
Foto: Olle Sporrong

Peder Fredricsons Jerringprissuccé rör upp känslor.

Precis som när Rolf-Göran Bengtsson tog hem priset 2012 uppstod diskussioner om röstkupper.

Boxaren Mikaela Laurén, före detta landslagssimmare, menar att Sarah Sjöström snuvades på priset.

– Det är skandal, säger Laurén.

– Vi tycker att det är bra med engagemang, säger Radiosportens chef Markus Boger.

Det var det högsta röstantalet till Jerringpriset, Radiosportens publikpris, i Idrottsgalans historia. Peder Fredricson, OS-silvermedaljören i hästhoppning, tog hem priset med 34,6 procent av rösterna.

Fredricson var rörd efter att ha tagit emot priset.

– Här i Globen red jag min första tävling när jag bytte från fälttävlan till hoppning. Då trodde jag aldrig tro att jag skulle stå här och ta emot Jerringpriset, säger han.

44-åringen menar att hans vinst är ett tecken på att hästsupportrarna i Sverige är engagerade.

– Det verkar som att de har mobiliserat mycket. Och det är jag väldigt glad och tacksam för. Det märks att folk har tagit sin tid för att stötta mig, säger Fredricson.

Tvåan Henrik Stenson var glad för Fredricsons skull.

– Det är bara att gratulera, han går inte lottlös härifrån. Han gjorde en fantastisk insats i Rio, säger golfaren.

Laurén om Jerringpriset: "Det är skandal"

Efter Rolf-Göran Bengtssons Jerringprisseger 2012 uppstod en debatt kring hästfolkets stora mobilisering och kraftansamling för att skrapa ihop röster till hästprofilen.

Nu uppstår samma diskussion igen.

– Jag tycker att det är katastrof, jag blev skitförbannad och ville gå därifrån. Jag blev riktigt förbannad. Ingen förtjänar priset mer än vad Sarah Sjöström gjorde, säger Mikaela Laurén, tidigare landslagssimmare och numera boxare.

– Hästfolket är som en sekt, de bara ringer och ringer. Jag vet inte ens vem den där ryttaren är.

Han tog OS-silver.

– Okej. Men det går inte att jämföra med någon som tar OS-guld, OS-silver och OS-brons. I en större sport än ridning. Det är skandal.

Men varför förtjänar inte Fredricson priset, menar du?

– Sarahs prestation är så mycket större, det är inget snack om saken. Det har säkert att göra med att hon vunnit två år i rad. Men det ska inte spela någon roll, det är den största prestationen i år. Att hon inte gick till de två sista var en stor chock för mig.


LÄS ÄVEN: SVT:s "hån" mot Johaug – mitt under galan


Radiosportens svar: "Bra med engagemang"

Sjöström var nöjd över att ha lämnat galan med priset för årets kvinnliga idrottare, och menade att det var bra att priserna spreds ut över olika sporter.

– Hästfamiljen kanske är bättre på att rösta, konstaterade hon.

Hans Chrünak, tidigare förbundskapten för simlandslaget, förvånades över att Fredricson tog hem Jerringpriset före Stenson och Sjöström.

– På något sätt blir det lite konstigt med Jerringpriset. Med dagens teknik kan man sätta i gång stormar på sociala medier. Men det är skitsvårt att jämföra bedrifter, säger Chrünak.

Golfprofilen Jesper Parnevik, som hyllat Henrik Stensons major-seger och OS-silver under hela året, är inne på samma spår.

– Det är svårt att bräcka det året som Stenson har haft. Jag vet inte vad han ska göra nästa gång. Han får vinna ett par, tre majors nästa år så kanske han tar det. Men det är väldigt svårt att jämföra vad man åstadkommer i olika sporter.

Radiosportens chef Markus Boger:

– Det blir alltid väldigt mycket synpunkter på vinnaren i Jerringpriset och olika diskussioner om kampanjer och kupper, och så vidare. Vi tycker att det är bra med engagemang, Jerringpriset engagerar och det har engagerat mer än någonsin sedan Idrottsgalan startade, säger Radiosportens chef Markus Boger.


LÄS ÄVEN: Här är alla vinnare på Idrottsgalan 2017


På tisdagsmorgonen publicerade Laurén ett inlägg på Instagram, där hon ber om ursäkt för sitt uttalande och förklarar vad hon menar.

"Vill be hemskt mycket om ursäkt till Peder Fredricson och ridfolket. Jag menar inte alls att förminska hans prestation, men min åsikt, var och är, att Sara Sjöström förtjänade priset. Självklart kanske jag är lite partisk då jag har simtävlat i 20 år, men att ta OS-guld, OS-silver och OS-brons på samma OS, samt att slå världsrekord och även vinna flera andra internationella medaljer slår inget! Sorry, men det är MIN åsikt och det står jag för", skriver Laurén.

Laurén ber om ursäkt till Fredricson

Samtidigt passar hon på att gratta Fredricson till att han vann.

"Självklart är inte ridfolket en sekt, utan vad jag menar är att dom håller ihop och stöttar varandra, så som jag önskar att simmare och kampsportare skulle göra mer. Stort grattis till Jerringpriset Peder Fredricson".


https://twitter.com/johankucukaslan/status/821106224393519104

https://twitter.com/hedblom14/status/821108505117683715

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.