Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Deras mamma valde att dö på kliniken i Schweiz

Frida Eldebrink och mamma MarianneFoto: TV4
Elin, Sofia och Frida EldebrinkFoto: TV4
Elin Eldebrink och Frida EldebrinkFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Frida och Elin Eldebrinks mamma Marianne avslutade sitt liv på en dödshjälpsklinik.

Nu berättar landslagssystrarna i TV4-programmet ”Malou Efter Tio” om hur de lärt sig leva med mammans beslut. 

År 2003 diagnosticerades Marianne Eldebrink med den obotliga förlamningssjukdomen ALS. Innan dess hade hon hunnit med att bli svensk juniormästare i kula och arbeta som idrottslärare på ett flertal skolor. Hennes döttrar Frida och Elin kom ännu längre i sina idrottskarriärer och är båda prisade spelare i det svenska basketlandslaget. 

I juli 2018 rapporterade lokaltidningen LT att Marianne Eldebrink hade valt att avsluta sitt liv på en dödshjälpsklinik i Zürich, Schweiz. 

– Det sista året har varit väldigt jobbigt. Jag blir fortare arg och irriterad när folk inte fattar vad jag menar. Jag har alltid varit en kämpe och är så än i dag, men nu orkar jag inte längre, sa Marianne Eldebrink i sin sista intervju med tidningen. 

Eldebrink: ”Ville ha mamma kvar”

Frida, Elin och Sofia Eldebrink satt på tisdagsförmiddagen i TV4-programmet ”Malou Efter Tio” och pratade om mammas sjukdom och vägen fram till det slutgiltiga beslutet. 

Frida Eldebrink vittnade om att mammas kroppsliga förändringar kom i etapper. 

– Det var stora skillnader i talet, hon tappade funktion i benen och kunde inte ta steg. När man varit borta och kom hem såg man tydliga skillnader. Hon hade svårt att prata i telefon. Det var fruktansvärt. Att se ett lidande i hennes ögon varje dag. Hon missade så mycket på grund av sin sjukdom. Det tog väldigt hårt på henne, säger Frida Eldebrink i programmet. 

Elin Eldebrink minns ögonblicket då familjen blev varse om att mamma Marianne hade etablerat kontakt med dödshjälpskliniken i Schweiz. 

”Levde ett normalt liv”

– Det var en chock. Man såg fortfarande mamma som frisk. Då hade hon blivit medlem. Sedan gick det flera år utan att vi pratade om det. Vi levde ett normalt liv, säger Elin Eldebrink. 

Frida Eldebrink och hennes systrar hade svårt att acceptera beslutet – men de höll sin tvekan för sig själva, för att skydda mamman. 

– Jag ville ha mamma kvar. Det kändes för tidigt. Vi tyckte inte att det var så långt gånget. Men det sa vi inte. Vi hade kommit överens att när hon bestämt sig ska hon få göra det, säger Frida Eldebrink. 

 

LÄS MER: FRIDA ELDEBRINK OM SORGEN 

Dödshjälpskliniken i Schweiz

■ Dignitas är en schweizisk dödshjälpsklinik baserad i Zürich. Verksamheten bedrivs i form av en icke-vinstdrivande förening som i dag har cirka 8 400 medlemmar, varav omkring 70 är svenskar.

■ Dignitas grundades 1998 och hade till och med 2017, enligt egna siffror, hjälpt över 2 500 människor, varav 21 från Sverige, att avsluta sina liv. De senaste sex åren har antalet legat på cirka 200 per år.

■ En läkare skriver efter en utredning ut det dödande medlet som den som vill avsluta sitt liv själv dricker efter att det har lösts upp i vanligt vatten. Inom några minuter faller personen i sömn, andningen blir mer ytlig och efter cirka en halvtimme är personen död.

■ Den som vill avsluta sitt liv måste vara medlem i Dignitas, själv kunna fatta beslut och själv kunna inta det dödande medlet. Dessutom måste personen lida av en terminal eller obotlig sjukdom, eller uppleva outhärdlig smärta, eller ha en outhärdlig funktionsnedsättning.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.