Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Demonstranternas ilska – mot James

Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: MARK SCHIEFELBEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Demonstrationerna i Hongkong handlar framför allt om Kinas regim. 

Men enligt ESPN riktas nu även viss ilska mot basketstjärnan LeBron James. 

Det pågår en konflikt mellan den amerikanska basketligan NBA och Kina.  

Allting började när Houston Rockets sportchef Daryl Moreys twittrade att han stöder Hongkong-demonstranternas kamp för demokrati. Demonstrationerna, som handlar om ökade rättigheter för den på papperet autonoma regionen Honkong, har vid flera tillfällen blivit våldsamma och drabbats av dödsfall. 

Då Kina är en viktig marknad för NBA kan Daryl Moreys drag bli mycket kostsam. Elva kinesiska bolag har brutit sina kontrakt med NBA och tv-bolag vägrar sända NBA:s träningsmatcher som spelas i Kina.

LeBron James oväntade kritik

Morey har bett om ursäkt, men har också fått inhemskt stöd från både NBA och ledande politiker som påtalat den grundläggande rätten att uttrycka sina åsikter. 

NBA:s största stjärna sedan flera år tillbaka, LeBron James, stod för ett oväntat utspel när han riktade viss kritik mot Morey.

– Vi har yttrandefrihet, men det finns också en baksida med det. Väldigt många människor har blivit lidande. Inte bara ekonomiskt utan också fysiskt, känslomässigt och andligt. Så man måste vara försiktig med vad man twittrar, säger och gör, säger Los Angeles Lakers-stjärnan LeBron James.

– Negativa saker kan sprida sig när man inte tänker på andra utan bara sig själv.

Demonstranternas ilska

James har ett eget intresse av att behålla goda förbindelser med Kina genom sitt stora sponsorkontrakt med Nike, och har gjort ett dussintal affärsresor till Kina för företaget. 

LeBron James uttalanden har nått demonstranterna i Hongkong – och de är rejält uppretade på den amerikanska stjärnan. Bilder visar hur en stor grupp människor stampar på ett matchlinne med LeBrons namn, som de sedan eldar upp. 

En videosekvens visar också hur en person dunkar en basketboll ner i en korg, där en bild av James ansikte satt över ringen. 

Parallellt med de här scenerna ska en grupp om runt 200 personer ha ropat okvädesord om LeBron James, enligt ESPN

Det här är inte första gången som upprörda personer bränner LeBron James-linnen. När stjärnan 2010 meddelade att han lämnar klubben Cleveland Cavaliers för att gå till storsatsande Miami Heat rasade fansen, och tog ut sin ilska på ett liknande sätt som Hongkong-demonstranterna gjort. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.