Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”De vill att jag sitter ner och håller käften”

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

Basketstjärnan Elizabeth Cambage har skämts för sitt utseende och sin sexualitet. 

Nu utmanar hon sina rädslor och ställer upp som modell för Playboy – och hoppas kunna ingjuta mod i andra. 

”Det här är för alla som inte känner sig trygga i sin kropp”, skriver Cambage på Instagram. 

Elizabeth ”Liz” Cambage är en av dambasketens största stjärnor. Hon har vunnit OS-brons och VM-silver med Australien, vunnit poängligan i WNBA och även tagits ut i ligans all star-lag tre gånger. 

29-åringen är 203 centimeter lång och har nigeriansk bakgrund, två saker som gjort hon haft svårt att acceptera sitt eget utseende. 

– Jag har en kompis som också är svart och vi brukade ha ljusa kontaktlinser, vi blonderade och plattade vårt hår och undvek solen. Vi gjorde allt vi kunde för att krympa och vara mer vita. Det var inte förrän jag flyttade till USA som jag började bli ett med min kropp och hudfärg, säger Cambage i en intervju med Playboy, enligt Yahoo.

Basketstjärnan genomförde nyligen en fotografering med den kontroversiella herrtidningen, och finns med på det senaste numrets omslag. Elizabeth Cambage menar att det var viktigt för henne att få visa upp de lättklädda bilderna. 

– Att vara med i Playboy är att fira min sexualitet. Ja, jag är en 203 centimeter lång kvinna som gillar sex. Jag är människa, det är så vi är. Som kvinnlig idrottare känner jag att jag inte tillåts vara sexig, jag tillåts inte vara den personen. Samhället vill bara att jag sitter ner, håller käften och utövar min sport. 

Liz Cambage om Playboy-bilderna

Cambage säger att hon såg en möjlighet att få visa upp en feminin sida som hon saknat i sin identitet som idrottsstjärna. 

– Jag ville att bilderna skulle vara väldigt tjejiga och feminina, jag tycker aldrig att jag får chansen att visa upp det på planen. 

Las Vegas Aces-centern hoppas även kunna inspirera andra som känt en liknande osäkerhet kring sina kroppar. 

”Det här är för alla som inte känner sig trygga i sin kropp och med sin sexualitet. Som tonåring la jag ner så mycket tid på att hata mig själv och försöka förminska mig själv till någon jag inte är. Jag lovar, du är vacker och älskvärd precis som du är”, skriver hon på Instagram. 

https://www.instagram.com/p/B_T0Go2JYxV/?hidecaption=true

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.