"De leker med döden"

Publicerad
Uppdaterad
Svenska sportdykarförbundets läkare Hans Örnhagen varnar för att tävla i fridykning.
- De här människorna leker med döden, säger han.
Hans Örnhagen.
Fridykning är en riskfylld sport, och tävlingsmoment kan få dykare att pressa sig så hårt att de riskerar livet. - Det farliga med fridykning är att det blir möjligt att hålla andan tills man svimmar. Och simmar man under vattnet och svimmar, då drunknar man ju, säger doktor Peter Lindholm vid Karolinska institutet. Risk för drunkning Han varnar för tricket att hyperventilera för att på så sätt lura kroppen att kunna vara utan syre längre. Det som händer är att man drabbas av andnöd utan att egentligen känna av det, vilket kan leda till medvetslöshet och drunkning. - För någon som Tanya Streeter är risken att drunkna väldigt liten eftersom hon tränar som en elitidrottsman och har massor av folk omkring sig. Det är när man börjar tävla mot varandra på badhuset eller nere vid bryggan som det blir farligt. Behöver inte vara farligt Både Peter Lindholm och Hans Örnhagen är vana dykare och anser att fridykning rätt utförd och med rätt kunskap inte behöver vara farligt. Men när tävlingen sätter press på dykarna kan det vara livsfarligt, säger Hans Örnhagen. - Man bortser från riskerna, man intalar sig att det gäller inte mig eller att man har en bättre fysik än andra. Men faktum är att man inte vet var gränserna går, säger Örnhagen. Svenska sportdykarförbundet ordnar kurser och utbildningar men har fattat beslutet att inte ordna tävlingar i fridykning. Dagsformen avgör Det finns ingen särskild gräns för hur djupt man kan fridyka utan risk. Den gränsen är individuell och beror också på dagsformen. Om man arbetat eller tränat hårt före dykningen klarar man till exempel inte att gå lika djupt. - Det viktiga är att inte mäta sig med någon annan eller ens med sig själv för att försöka gå djupare och djupare, säger Hans Örnhagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


3

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag