”De har misslyckats – det är jättetråkigt”

Staffan Lindeborg är kritisk mot det svenska bordtennisförbundet.
Foto: PETTER ARVIDSSON / BILDBYRÅN
Jan-Ove Waldner och Staffan Lindeborg.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
Bordtennis-legendaren, Jan-Ove Waldner är en av Sveriges främsta idrottare någonsin.
Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Staffan Lindeborg är kritisk mot det svenska bordtennisförbundet.

Först nu, efter att en 50 år lång karriär i public service tjänst är avslutad, vill SVT-ikonen yttra den.

– De har misslyckats med att ta till vara på Jan-Ove Waldners kompetens och det är jättetråkigt, säger Lindeborg.

Svensk bordtennis är på stark frammarsch.

Efter glansdagarna med världsstjärnor som Jan-Ove Waldner, Jörgen Persson, Mikael Appelgren, Peter Karlsson, med flera, stod utvecklingen länge stilla.

Nu är verkligheten en helt annan. Under lag-VM förra våren, som spelades i Halmstad, tog sig det blågula laget hela vägen till semifinal mot Kina.

Det slutade med ett efterlängtat VM-brons. Våren 2019 följde Mattias Falck upp framgången med ett sensationellt VM-silver i singel.

Sveriges första VM-medalj i singel sen Jan-Ove Waldners brons i Eindhoven 1999.

SVT:s nyligen pensionerade kommentatorslegendar Staffan Lindeborg bevakade sporten i många år. Först i public service tjänst för Sveriges Radio redan som 17-åring, därefter tog han steget över till att arbeta med SVT och har under sin långa karriär bland annat bevakat 16 olympiska spel.

Nu riktar han i senaste avsnittet av Pingispodden kritik mot det svenska bordtennisförbundet.

Jörgen Persson har på kort tid som förbundskapten lotsat det svenska landslaget till stora framgångar. Men Lindeborg är övertygad om att även Jan-Ove Waldner skulle tillföra ovärderlig kunskap och kommersiell kraft.

– J-O är en outnyttjad resurs och det är förbundets ansvar. De har inte alla rätt och den kommersiella delen har de misslyckats med i årtionden, säger han i podden.

SVT-ikonens kritik angående Waldner

När SportExpressen når Lindeborg utvecklar han sitt resonemang.

– De har misslyckats med Waldner och det står jag för. Jag är inte den första och inte den sista som sagt det och det är tråkigt. J-O Waldner representerar kunskap och kompetens, men där har förbundet uppenbarligen misslyckats, säger han och fortsätter:

– Det är först nu när jag inte längre är anställd på SVT som jag känner att jag kan vara lite mer frispråkig. Jag har inte snackat med Waldner om det här på senare år och vet inte om han skulle vara intresserad av en ledarroll, men det är synd att hans kompetens inte har nyttjats under de här åren.   

Lindeborg gläds över att Jörgen Persson leder det svenska landslaget, men tycker också att förbundet under de senaste åren har agerat märkligt när de har tillsatt ledare.

– Jag tycker att de har skött förbundskaptensfrågan tvivelaktigt. Det går inte att ha tre förbundskaptener och ta in alla på halvtid, som man gjorde för ett par år sen. De här gamla ikonerna sitter på sitter på mycket kunskap och kompetens, men sitter inte ens på avbytarbänken i dag, Jörgen undantaget. Det här tror jag på sikt är allvarligt. Det krävs resurser och det krävs kompetens och ledarskap. Det är oerhört glädjande att Jörgen Persson är med över OS.

”J-O skulle kunna coacha Nadal”

Lindeborg skulle gärna se Jan-Ove Waldner som analytiker eller matchcoach.

– Att kunna coacha är en konst och han (J-O) har en unik blick. Han skulle till och med kunna sitta bakom Nadal och Djokovic och coacha dem. Han ser det vi andra inte kan se. Det är en unik förmåga och därför är det så synd. Där har förbundet misslyckats.

Svenska bordtennisförbundets Thomas Buza, förbundschef sen hösten 2018, tar nu del av kritiken.

Han berättar att det har funnits diskussioner.

– Jag har ju inte hela bakgrunden kring vad som gjorts och inte gjorts. Jag vet att det fördes diskussioner om att använda honom i en matchcoachroll men då föll det på att han personligen har en annan bordtennistillverkare som sponsor än den som svenska landslaget har, säger Buza och fortsätter:

– Det är klart att det i allra högsta grad är intressant att se om det går att samarbeta på något sätt i framtiden om det skulle vara något J-O själv är intresserad av. Skulle J-O själv sträcka ut handen är det givetvis jätteintressant för oss, annars vore vi väl dumma och ingen hade varit gladare än jag.

Förbundets svar: ”Har funnits kontakt”

Han berättar vidare att förbundet genom åren haft mer tillfälliga samarbeten med den svenska idrottsikonen.

– Det jag tror mig veta är att det faktiskt under åren funnits konkret erbjudande om samarbete i någon form men av olika anledningar gick det inte riktigt i lås. Under senare år har vi också använt J-O sporadiskt, bland annat inför VM i Halmstad där han och Jörgen Persson spelade uppvisning på Gekås samt medverkade vid ett seminarium för näringslivet.

Buza Förhoppningen är att ånyo bygga upp intresset för sporten, få bättre resurser och på sikt åter vara en nation att räkna med internationellt.

– Vi behöver bli bättre på att paketera vår sport och i slutändan få fram mer resurser. Det är självklart så att Staffan har en poäng i att vi hade kunnat göra saker bättre – så är det ju alltid och jag försöker nu blicka framåt för att vi ska kunna bli så attraktiva som möjligt som samarbetspartner. Om vi kan få J-O att bli en del av det vore det ju så klart väldigt spännande.

– I podcasten tas Kina upp som exempel, att de använder sina före detta landslagsspelare som coacher och att det riktas kritik mot att vi inte gör det. Vi har ändå använt Ulf ”Tickan” Carlsson, Peter Karlsson, Thomas von Scheele, Erik Lindh, Stellan Bengtsson, Pernilla Andersson (numera Pettersson) och nu Jörgen Persson. Den kritiken har jag svårt att förstå faktiskt. 

Thomas Buza avslutar:

– Vi har haft väldigt fina framgångar de senaste åren. Jag tycker vi är på gång igen och flera länder, bland annat Kina, har stor respekt för Sverige som pingisnation. 

SportExpressen har sökt Jan-Ove Waldner för en kommentar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.