Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är Sveriges främsta idrottskommuner 2013

Foto: Carl Sandin

Växjö är Sveriges främsta idrottskommun 2013.

Detta enligt Sport & Affärer som nu har släppt sin årliga rankning.

"Växjös styrka är en kombination av en mycket stark elitverksamhet, bra stöd till ungdomsidrotten samt moderna arenor", skriver tidningen i motiveringen.

Sveriges främsta idrottskommuner 2013

1. Växjö

2. Stockholm

3. Göteborg

4. Karlstad

5. Linköping

6. Uppsala

7. Malmö

8. Halmstad

9. Solna

10. Mora

11. Falun

12. Östersund

13. Umeå

14. Helsingborg

15. Södertälje

16. Luleå

17. Lund

18. Lidingö

19. Örebro

20. Jönköping

21. Gävle

22. Västerås

23. Vellinge

24. Borås

25. Båstad

26. Åre

27. Kalmar

28. Norrköping

29. Kristianstad

30. Leksand

Källa: Sport & Affärer

Tidningen Sport & Affärer rankar hur starka kommunerna är på idrott efter ett femtontal kriterier. Befintliga och planerade arenor, lokala näringslivets samarbete med idrotten, kommunalt stöd och antalet aktiva idrottsklubbar är några av dem.

Och det är Växjö, med 85 000 invånare, som tar topplaceringen före storstäderna Stockholm (tvåa) och Göteborg (trea). Växjös elitidrottsverksamhet inom ishockey, fotboll, innebandy och friidrott lyfts fram i motiveringen precis som arenautvecklingen och samarbetet med Linnéuniversitetet.

Karlstad klättrar

Noterbart i övrigt är att Karlstad klättrar från femtonde plats till fjärde samtidigt som Solna rasar ner från tredje till niondeplats. Luleå (16) och Norrköping (28) är båda nya på listan.

Förutom huvudlistan presenterar Sport & Affärer även tre dellistor där kommunerna rankas efter breddstöd till ungdomsidrott, elitframgångar samt framgångar med att värva och genomföra nationella och internationella event.

Borås toppar breddlistan, Södertälje toppar elitlistan och Stockholm toppar evenemangslistan. Hela listan med motiveringar går att läsa i Sport & Affärer från 8 oktober, som distruberas med Dagens Industri.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.