Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

De är favoriter att ta tillbaka SM-guldet

Se senaste avsnittet av Sportklubben
Sofia Palander, A3.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
Foto: JOHAN LÖF / BILDBYRÅN
Luleås tränare Robin Sandberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Luleå är stora favoriter till att ta tillbaka SM-guldet.

Den nye coachen tror på sitt lag. 

– Jag tycker vi ska ta hem det, säger Robin Sandberg.

– Vi ska så klart försvara guldet, säger Sofia Palander från Norrlandsrivalen A3.

Fem raka SM-guld men utslagna redan i kvarten mot Högsbo i våras. Under dambasketligans upptaktsträff trodde nästan alla coacher att Luleå får fira ett nytt guld 2020. Laget fick alla utom tre spridda röster när coacherna sade sitt.

Den nye coachen Robin Sandberg ledde hela ligans succélag Högsbo till final förra säsongen och slog ut Luleå på vägen i kvarten. Nu står den blott 25 år gamle Sandberg som coach för just Luleå.

– Jag kommer in med mycket självförtroende med tanke på det jag gjort tidigare, säger Sandberg.

– I Högsbo fick vi ihop en motiverad grupp och det var en jättestor del i vägen till finalen. Jag lärde mig på vägen vad som funkar på planen men det är den stora anledningen till att det gick bra, säger Luleåcoachen. 

Han säger att förutsättningarna är bättre både ekonomiskt och spelarmässigt i hans nya klubb.

– Vi är stora över hela golvet, på många positioner. Vi kommer ha övertag storleksmässigt på mer än en position och det gör det lättare för oss med returtagningar och ur ett defensivt perspektiv framför allt.

Ser sig själva som favoriter

Robin Sandberg tycker att Luleå sett bra ut på försäsongen.

– Vi hade inte så mycket tid med varandra inför vårt läger som vi hade i Ungern men vi har lärt oss mycket på träningsmatcherna. 

Varför tippar alla er som guldvinnare?

– Många tror nog på oss för att vi värvat spelare som spelat i Sverige tidigare. Man vet vad vi kommer få från dem.

Borde ni vara favoriter?

– Man ska försöka vara ödmjuk när man får den frågan men det är dumt att säga att vi inte är det. Jag tycker vi ska ta hem det men det blir en mer oviss serie med fler importer och chanserna att överraska har ökat.

Robin Sandberg.Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

”Vi ska så klart försvara guldet”

Det är ovanligt med kontinuitet på spelarsidan bland lagen i SBL dam men några som lyckats behålla stommen är svenska mästarna A3. Dessutom har truppen spetsats till med den finska landslagscentern Sofia Palander som tidigare i karriären bland annat varit i Norrköping.

Hon är nöjd med att vara på plats i Sverige.

– Jag har kommit till en trevlig klubb och vi har en bra blandning av spelare och bra inställning på träningarna. Det är positivt att många har stannat, då blir det lättare för mig som är ny att komma till gruppen.

Hur är du som spelare?

– Jag gillar att brottas och spela under korgen. Sedan älskar jag att basket är en lagsport och att laget kan spela bra även om jag själv har en dålig match.

Palander och A3 har målet klart för sig.

– Vi ska så klart försvara guldet, jag tycker inte man kan ha något annat mål, säger hon och fortsätter.

– Jag är redan 27 år och har aldrig ens kommit till semifinal i någon liga där jag spelat. Att ha guld som mål är jättehäftigt.

Bruten hand inför premiären

Sejouren i A3 kunde ha börjat bättre för Sofia Palander. På scenen under upptaktsträffen visade hon upp sin bandagerade hand.

– Jag tänkte att ”nu ska jag flytta till Umeå, satsa på heltid och ha jätteroligt” men så bröt jag handen efter fem dagar, säger Palander och skrattar. Hon ser en comeback framför sig inom de närmaste veckorna.

– Min vänsterhand har inte varit så bra tidigare så jag får träna på den under tiden.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.