Foto: Klas SjöbergFoto: Klas Sjöberg
 Foto: Klas Sjöberg
Foto: Jörgen JarnbergerFoto: Jörgen Jarnberger
 Foto: Jörgen Jarnberger

David Fjäll berättar om rasism på SVT-sporten

Publicerad

SVT Sports populära programledare David Fjäll går nu ut öppet och berättar att han drabbats av rasism på sin arbetsplats.

Bland annat har han fått höra kommentarer från kollegor om att han tilldelats jobb enbart på grund av sin hudfärg.

– Jag har blivit väldigt besviken på en del personer, säger David Fjäll.

David Fjäll, 40, är en av SVT Sports mest profilerade medarbetare och har de senaste åren bland annat varit programledare under fotbolls-VM i Brasilien och för programmet "Hockeykväll".

För en månad sedan skrev han ett inlägg på Facebook där Fjäll, utan att nämna SVT, berättade att han nyligen hade upplevt rasism och avundsjuka.

"Naiv som jag är trodde jag att skitsnack baserat på ens (min hudfärg) var något som jag hade fått uppleva för sista gången när det upphörde på högstadiet. Men de senaste månaderna har visat att verkligheten kommit ikapp mig. Missunnsamhet, avundsjuka och smutsiga kommentarer har pågått bakom min rygg under flera år visar det sig", skrev han på Facebook.

"Det är inte helt nytt"

Nu berättar David Fjäll, som är född i Eritrea, för SportExpressen om en kultur på SVT Sport där rasism förekommer på redaktionen.

– Jag vill inte gå in exakt i detalj vad folk säger, eller hur det har yttrat sig, men jag kan konstatera att ibland kanske folk säger saker som inte är helt genomtänkta och som inte hör hemma på en arbetsplats eller på något annat ställe.

Enligt våra uppgifter finns det personer som menar att du och andra medarbetare får vissa uppdrag enbart på grund av etnicitet. Stämmer det?

– Det stämmer.

– Men jag vill inte generalisera och säga att det är en rasistisk redaktion eller att folk som jobbar där är rasister. Det finns sjukt mycket bra människor som aldrig varit i närheten av att fälla den här typen av kommentarer eller att aldrig ha en sådan här tanke. Det är majoriteten. Men även om det är en person så blir det en för mycket, kan jag tycka.

Hur länge har du upplevt det här problemet?

– Det kommer jag inte att gå in på, men det är inte helt nytt.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror i grunden att det beror på att folk ser det som att de är väldigt drivna och vill göra vissa jobb, och när någon annan får den chansen, rätt eller fel, blir de väldigt besvikna.

– Men med det sagt tycker jag det finns en gräns för vad man kan säga till folk. Oavsett om det är en tjej eller kille eller någon med mörkt eller ljust hår som får göra jobbet tycker jag inte att man ska bedöma folk utefter de kvaliteterna.

Vilket stöd har du fått från dina chefer på SVT?

– Ledningen på SVT känner till det och har varit ett jäkligt bra stöd. Man kan inte önska sig bättre chefer när det gäller en sådan här grej.

På vilket sätt har de agerat?

– Först och främst har de varit väldigt mänskliga och suttit ner, pratat, visat att de kommer ta tag i de här sakerna på allvar. Mer konkret, vad de kommer göra för åtgärder, tycker jag är bättre att de svarar på det själva.

Tvekat på framtiden

David Fjäll berättar också att de rasistiska kommentarerna fått honom att tveka över sin framtid på SVT Sport.

– Ja, tanken har givetvis slagit mig.

– Men just nu jobbar jag på SVT så det är väl svar nog på hur jag resonerar kring det.

Även Johan Kücukaslan, som i sommar lämnar SVT för Viasat, bekräftar det som David Fjäll berättar.

– Jag har känt till det en längre tid, och jag har också fått höra kommentarer om att jag fått åka på resor enbart på grund av mitt efternamn. Det är tråkigt och framför allt inte alls acceptabelt på någon arbetsplats.

– Samtidigt vill jag poängtera att jag har känt ett stort stöd från mina chefer på SVT, inte minst sportchefen Per Yng när jag har tagit upp det här med dem.

 

SportExpressen har sökt SVT:s sportchef Per Yng för en kommentar - här svarar han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag