Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

David Fjäll berättar om rasism på SVT-sporten

Foto: Klas Sjöberg
Foto: Jörgen Jarnberger

SVT Sports populära programledare David Fjäll går nu ut öppet och berättar att han drabbats av rasism på sin arbetsplats.

Bland annat har han fått höra kommentarer från kollegor om att han tilldelats jobb enbart på grund av sin hudfärg.

– Jag har blivit väldigt besviken på en del personer, säger David Fjäll.

David Fjäll, 40, är en av SVT Sports mest profilerade medarbetare och har de senaste åren bland annat varit programledare under fotbolls-VM i Brasilien och för programmet "Hockeykväll".

För en månad sedan skrev han ett inlägg på Facebook där Fjäll, utan att nämna SVT, berättade att han nyligen hade upplevt rasism och avundsjuka.

"Naiv som jag är trodde jag att skitsnack baserat på ens (min hudfärg) var något som jag hade fått uppleva för sista gången när det upphörde på högstadiet. Men de senaste månaderna har visat att verkligheten kommit ikapp mig. Missunnsamhet, avundsjuka och smutsiga kommentarer har pågått bakom min rygg under flera år visar det sig", skrev han på Facebook.

"Det är inte helt nytt"

Nu berättar David Fjäll, som är född i Eritrea, för SportExpressen om en kultur på SVT Sport där rasism förekommer på redaktionen.

– Jag vill inte gå in exakt i detalj vad folk säger, eller hur det har yttrat sig, men jag kan konstatera att ibland kanske folk säger saker som inte är helt genomtänkta och som inte hör hemma på en arbetsplats eller på något annat ställe.

Enligt våra uppgifter finns det personer som menar att du och andra medarbetare får vissa uppdrag enbart på grund av etnicitet. Stämmer det?

– Det stämmer.

– Men jag vill inte generalisera och säga att det är en rasistisk redaktion eller att folk som jobbar där är rasister. Det finns sjukt mycket bra människor som aldrig varit i närheten av att fälla den här typen av kommentarer eller att aldrig ha en sådan här tanke. Det är majoriteten. Men även om det är en person så blir det en för mycket, kan jag tycka.

Hur länge har du upplevt det här problemet?

– Det kommer jag inte att gå in på, men det är inte helt nytt.

Vad tror du att det beror på?

– Jag tror i grunden att det beror på att folk ser det som att de är väldigt drivna och vill göra vissa jobb, och när någon annan får den chansen, rätt eller fel, blir de väldigt besvikna.

– Men med det sagt tycker jag det finns en gräns för vad man kan säga till folk. Oavsett om det är en tjej eller kille eller någon med mörkt eller ljust hår som får göra jobbet tycker jag inte att man ska bedöma folk utefter de kvaliteterna.

Vilket stöd har du fått från dina chefer på SVT?

– Ledningen på SVT känner till det och har varit ett jäkligt bra stöd. Man kan inte önska sig bättre chefer när det gäller en sådan här grej.

På vilket sätt har de agerat?

– Först och främst har de varit väldigt mänskliga och suttit ner, pratat, visat att de kommer ta tag i de här sakerna på allvar. Mer konkret, vad de kommer göra för åtgärder, tycker jag är bättre att de svarar på det själva.

Tvekat på framtiden

David Fjäll berättar också att de rasistiska kommentarerna fått honom att tveka över sin framtid på SVT Sport.

– Ja, tanken har givetvis slagit mig.

– Men just nu jobbar jag på SVT så det är väl svar nog på hur jag resonerar kring det.

Även Johan Kücukaslan, som i sommar lämnar SVT för Viasat, bekräftar det som David Fjäll berättar.

– Jag har känt till det en längre tid, och jag har också fått höra kommentarer om att jag fått åka på resor enbart på grund av mitt efternamn. Det är tråkigt och framför allt inte alls acceptabelt på någon arbetsplats.

– Samtidigt vill jag poängtera att jag har känt ett stort stöd från mina chefer på SVT, inte minst sportchefen Per Yng när jag har tagit upp det här med dem.


SportExpressen har sökt SVT:s sportchef Per Yng för en kommentar - här svarar han.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.