Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför valde Öqvist bort mästarlaget

I går presenterades Kristianstads DFF profilvärvning Josefine Öqvist. Laget får nu en superoffensiv i år. Foto: Sanna Dolck

KRISTIANSTAD. Josefine Öqvist valde Kristianstad men det kunde ha blivit Tyresö.

För Kvällsposten berättar den förre landslagsstjärnan varför hon valde bort de regerande mästarna.

- Det hade nog inte fungerat med familjesituationen, säger KDFF:s senaste nyförvärv.

GUNNRASDOTTIROM KRISTIANSTADSOFFENSIVA ALTERNATIV

JOSEFINE ÖQVIST, 29:

- Hon är väldigt snabb och vet var målet finns. Hon har fina inlägg från höger, är en mål­görare och har rutin. En viktig profil som vi kommer ha stor nytta av den kommande säsongen.

MARGRET LARA VIDARSDOTTIR, 26.

- En typisk toppforward men hon kan också spela på mittfältet. Hon kan ta in bollen, hålla i den och vara en playmaker. Hon är fortfarande på rehablistan och vi vet inte riktigt när hon är tillbaka till hundra procent.

JOHANNA RASMUSSEN, 29.

- En snabb och teknisk kantspelare som kommer att vara ute till vänster den kommande säsongen. Där är hon skicklig på att ta sig runt sin försvarare. Hennes inlägg med vänsterfoten håller världsklass.

SUSANNE MOBERG, 26

- Oerhört snabb, målgörare och en spelare som varit länge i klubben. Hon är ett varumärke i Kristianstad och dessutom en landslagsspelare. Med många nya spelare är det viktigt att ha någon som känner klubben bra.

MARIJA BANUSIC, 17.

- Bland de största talanger jag någonsin sett. Vi måste ändå vara försiktiga med en 17 år gammal spelare. Hon kommer att få speltid men vi kan inte förvänta oss att hon ska leverera under alla matcher den här första säsongen.

Efter en säsong med graviditet och mammaledighet vill Josefine Öqvist tillbaka in i rampljuset, spela fotboll, tävla och "känna det där suget som man inte får när man är vanlig människa."

Dottern Stella som nått halvåret är en av anledningarna till att Kristianstad lyckades konkurrera ut mästarlaget Tyresö och locka till sig anfallsstjärnan som har både VM- och OS-meriter.

Tillsammans med Redhawks-backen Stefan Lassen bor Stella och Josefine i Malmö med pendlingsavstånd till Kristianstad.

- Eftersom Stefan spelar i Malmö, vi har Stella och två hundar så hade det inte varit optimalt för mig att flytta så långt och vara tvungen att flänga runt. Bor jag med Stefan och min familj så kommer jag att prestera bättre. Funkar det socialt så funkar det bättre på planen, säger Öqvist när hon ska förklara varför hon inte valde Tyresö.

"Tänkte på saken"

Att skriva på för mästarna var trots allt inte helt uteslutet. Hon funderade, men tackade nej till Tyresö som i stället värvade Christen Press från Göteborg.

- Jag tänkte tanken, det är klart. Men sen när jag tänkt en stund så kom jag på att det inte var så bra. Vem hade orkat det? Hade jag varit ledig på helgerna så hade det kanske gått men det är ju inte så det fungerar.

Öqvist och Kristianstad har kommit överens om ett kontrakt som sträcker sig över hela nästa säsong. Trots ett år borta från fotbollen hoppas hon kunna komma tillbaka till den form som gjort henne till en av landets bästa anfallare.

"Alltid varit lättränad"

- Jag har haft en del skador genom åren men alltid varit lättränad. Jag ser inte det som något problem. Det är klart att jag kanske behöver några veckor innan jag känner mig hundra men det är jag inte orolig för. Det är inte så att jag har legat på soffan och käkat chips hela tiden. Jag har tränat för mig själv så det ska nog bli bra.

Vad har du saknat mest när du inte spelat fotboll?

- Det ska bli skönt att träffa folk igen. Från att ha haft ett liv där jag åkt runt med landslaget överallt till att få barn och sitta hemma hela tiden, det är en stor omställning.

Det är EM till sommaren. Hur ser du på dina chanser att vara med där?

- Först och främst ska jag vara bra här, komma i gång här och spela bra matcher här. Gör jag det då finns det en möjlighet för det också. När jag har varit med i landslaget så har jag gjort det bra. Jag har tagit brons och silver så jag tycker att jag har bevisat mig där. Gör jag det bra här så kommer jag att vara aktuell men sedan vet man aldrig om Pia (Sundhage, förbundskapten) vill satsa på mig eller om har andra som hon hellre jobbar med.

Att det är på hemmaplan, gör det motivationen ännu högre?

- Det hade varit häftigt att vara med på hemmaplan och vara med om den fest som det förhoppningsvis blir. Absolut.

Målet: 50 mål totalt

Öqvist är nöjd med sitt beslut. Nu hoppas tränaren Elisabet Gunnarsdottir på fler mål, och högre tabellplaceringar.

- Om man tittar på de lag som slagits i toppen de senaste åren så har de gjort mer än 50 mål per säsong. Jag hoppas att Jossan kan hjälpa oss att komma upp i de siffrorna. Vi spelar med många anfallare på planen och det här är en fantastisk komplettering till de vi redan har, säger Gunnarsdottir.

Med Öqvist i laget är anfallsformationen komplett. Gunnarsdottir vill ändå värva mer inför den kommande säsongen.

- Jag tror inte att det är fullt än. Vi är klara anfallsmässigt men vi skulle nog behöva lägga till lite i försvaret. Vi jobbar på det och jag har mina tankar men jag har inget namn som jag kan gå ut med än, säger hon.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!