Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför stoppas Britta Norgren från VM-premiären

LIBEREC. Britta Norgren stoppas från att köra torsdagens VM-premiär. 

Orsaken är otillåtet höga blodvärden på dagens tester - men landslagsläkaren Magnus Dyborn förnekar att det rör sig om medveten dopning. 

- Jag har ingen anledning att ens tänka tanken med hänsyn till den värdegrund som finns i svensk idrott, säger Dyborn till SportExpressen.se.

Strax efter klockan 16 i dag satte sig Britta Norgren och Anna Haag, som de sista svenskarna i VM-truppen, sig i bilen för att åka ner till den obligatoriska dopingkontrollen i Liberec.

 - Jag gjorde det i måndags. Och det är kanonbra att de testar så mycket nu, säger Anders Södergren.

 Det svensklägret under nästan ett dygn mörkat var att Norgren i måndags kväll drabbades av magsjuka, kräktes och fick diarré.

"Fyra faktorer"

 Det ska enligt landslagsläkaren Magnus Dyborn vara den stora anledningen till att hennes blodvärden nu låg över den tillåtna gränsen.

 Två prover visade 160 respektive 161 gram per liter. Gränsvärdet är 160.

Varför ligger Britta över gränsen?

 - Det är fyra faktorer som jag ser det, säger landslagsläkaren Magnus Dyborn, och fortsätter:

 - Dels har hon ett relativt högt blodvärde i det vanliga livet, någonstans kring 145-150. Det är inte jättehögt men lite högre än vad många har. Sedan har hon varit på Seiser Alm på hög höjd som en del i anpassningen inför VM. Sedan i går kväll blev hon magsjuk. När man har vätskeförluster så koncentreras blodet som finns i kroppen. Då får man ett högre blodvärde till följd av det. Den fjärde faktorn var att vi var kallade just i dag. Då föll det ut så här olyckligt att hon ligger en enhet över vad regelverket tillåter, säger Dyborn.

Varför laddade hon upp på hög höjd före VM med normalt höga blodvärden?

 - Det är inte första gången Britta åker på hög höjd. Men det är första gången hon har magsjuka i anslutning till det. Fis (Internationella skidförbundet) har tagit prover på Britta förut och det finns dokumenterade värden som visar att hon kanske ligger åt det högre hållet men väl inom vad som anses vara normalt eller tillåtet.

"Jag är helt trygg"

Har hon stoppats tidigare från att tävla?

 - Nej.

Vi brukar skratta åt ryssar och andra nationers åkare som åker dit i dopingtest och skyller på magsjuka.

 - Precis, precis. Men jag är trygg med den värdegrund vi har i svensk idrott. Vi har få fall hittade vilken sport det än är. Och sen har vi Bengt Saltin som driver utvecklingsarbetet i den här andan, och vi delar hans värdegrund. Jag har ingen anledning att ens tänka tanken med hänsyn till den värdegrund som finns i svensk idrott.

Så du kan garantera att Britta Norgren inte är dopad?

 - Ja, ja, ja. Jag är helt trygg i den uppfattningen.


 Varken Britta Norgren  eller landslagschefen Gunde Svan har gått att nå för en kommentar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.