Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅNFoto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN
 Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Därför nobbade Ferry OS-jobbet

Publicerad

STORUMAN. Björn Ferry satsar på att vara fossilfri till 2025.

Därför tackade han nej till att kommentera OS i Sydkorea 2018 – dit var han ju tvungen att flyga.

– Jag ville inte åka till Sydkorea. Jag hade känt mig som en hycklare, säger han.

På torsdagskvällen var statsminister Stefan Löfven, S, i Storuman i Västerbotten. Han har under veckan rest runt i Sverige, i stället för att vara i Almedalen.

På S-ledarens näst sista stopp satt stjärnparet Björn Ferry och Heidi Andersson, boendes i Storuman, på första bänkrad.

– Det var länge sedan vi hade en statsminister i Storuman. Det är jättebra att han är här. Och jag tycker att talet var bra, säger Björn Ferry. 

Stefan Löfven på Fredens torg i StorumanFoto: FILIP JOHANSSON

Men en sak fattades i statsministerns halvtimmeslånga tal, enligt den tidigare skidskyttestjärnan, som vunnit OS-guld, tre VM-medaljer och tagit 22 pallplatser i världscupen.

– Jag saknade klimatfrågan. Det är vår största fråga, som många politiker tyvärr duckar.

Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson har satt som mål att vara fossilfria till 2025, det vill säga utesluta olja, kol och fossilgas ur sina liv. De kör bland annat en Tesla, den första elbilen i Storumans kommun, och tar tåget i stället för flyget.

– På de första två åren halverade jag mina egna utsläpp. Nu har jag gått ner från 11 ton per år, till drygt fyra ton som det kommer att bli 2017, säger Ferry, som håller koll på sina utsläpp via Klimatkontot, som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tackade nej till OS i Sydkorea

Björn Ferry är numera mest känd som expert i SVT:s skidskyttesändningar. 

Förra sommaren skrev han på ett riktigt monsterkontrakt med SVT – som sträckte sig ända till 2022. Men tidigare i år ska han ha fått en förfrågan av Discovery om att kommentera skidskyttet i OS i Pyeongchang som går av stapeln i vintern.

Men det blev ett nej från den tidigare OS-guldmedaljören. Till Sydkorea var han ju tvungen att flyga.

– Jag ville inte åka till Sydkorea. Jag hade känt mig som en hycklare, säger han.

Får glåpord: "Vilken mupp han är"

Det är inte bara Sydkorea-OS som Björn Ferry valt bort på grund av sin fossilfria målsättning. Genombrottet i den nya pingiskarriären får också vänta.

– Jag hade tänkt åka på veteran-VM i Las Vegas, USA nästa år, när jag fyller 40. Men så frågade jag mig själv om jag verkligen behöver det. Och det gör jag ju inte. Så jag laddar för veteran-EM i Budapest 2019 i stället. Då tar jag tåget eller elbilen ner, säger han och skrattar.

Är det värt det?

– Det är det verkligen. Det är roligt att lära sig saker och att ligga i framkant. Det här är framtiden, och jag vill lansera den hållbara livsstilen som något eftersträvansvärt. Det är ett bättre, friskare liv som är modernt och högteknologiskt. Jag gör det för mig själv, för att det är roligt, men jag inser att det är bra för alla andra också. Då kan jag ta att en del tycker att ”fan vilken mupp han är”.

Får du en del glåpord?

– Jo, men lite blir det ju. Jag gillar inte att säga åt andra hur de ska leva sina liv. Men just klimatfrågan handlar ju om att få så många andra som möjligt med sig. Om bara jag förändrar mitt beteende spelar det ju inte någon roll.

Forsberg en av profilerna

Discovery, som gör sitt första av totalt fyra OS, i februari har värvat en rad profiler till spelen i Pyeongchang. Bland namnen återfinns bland annat Jessica Almenäs, Tommy Åström, Jonas Karlsson, Peter Forsberg, Anja Pärson, Anders Södergren och Magdalena Forsberg.

Den sistnämnda kommer, givetvis, att agera expert under sändningarna från skidskyttet.

Discovery vill dock inte kommentera huruvida de tidigare erbjudit jobbet som skidskytteexpert till Björn Ferry eller inte.

– Vi har rekryterat exakt de vi helst vill jobba med. I övrigt har jag inga kommentarer, säger sportchef Emir Osmanbegovic.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag