Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför nobbade Ferry OS-jobbet

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

STORUMAN. Björn Ferry satsar på att vara fossilfri till 2025.

Därför tackade han nej till att kommentera OS i Sydkorea 2018 – dit var han ju tvungen att flyga.

– Jag ville inte åka till Sydkorea. Jag hade känt mig som en hycklare, säger han.

På torsdagskvällen var statsminister Stefan Löfven, S, i Storuman i Västerbotten. Han har under veckan rest runt i Sverige, i stället för att vara i Almedalen.

På S-ledarens näst sista stopp satt stjärnparet Björn Ferry och Heidi Andersson, boendes i Storuman, på första bänkrad.

– Det var länge sedan vi hade en statsminister i Storuman. Det är jättebra att han är här. Och jag tycker att talet var bra, säger Björn Ferry. 

Stefan Löfven på Fredens torg i Storuman
Foto: FILIP JOHANSSON

Men en sak fattades i statsministerns halvtimmeslånga tal, enligt den tidigare skidskyttestjärnan, som vunnit OS-guld, tre VM-medaljer och tagit 22 pallplatser i världscupen.

– Jag saknade klimatfrågan. Det är vår största fråga, som många politiker tyvärr duckar.

Björn Ferry och armbryterskan Heidi Andersson har satt som mål att vara fossilfria till 2025, det vill säga utesluta olja, kol och fossilgas ur sina liv. De kör bland annat en Tesla, den första elbilen i Storumans kommun, och tar tåget i stället för flyget.

– På de första två åren halverade jag mina egna utsläpp. Nu har jag gått ner från 11 ton per år, till drygt fyra ton som det kommer att bli 2017, säger Ferry, som håller koll på sina utsläpp via Klimatkontot, som drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tackade nej till OS i Sydkorea

Björn Ferry är numera mest känd som expert i SVT:s skidskyttesändningar. 

Förra sommaren skrev han på ett riktigt monsterkontrakt med SVT – som sträckte sig ända till 2022. Men tidigare i år ska han ha fått en förfrågan av Discovery om att kommentera skidskyttet i OS i Pyeongchang som går av stapeln i vintern.

Men det blev ett nej från den tidigare OS-guldmedaljören. Till Sydkorea var han ju tvungen att flyga.

– Jag ville inte åka till Sydkorea. Jag hade känt mig som en hycklare, säger han.

Får glåpord: "Vilken mupp han är"

Det är inte bara Sydkorea-OS som Björn Ferry valt bort på grund av sin fossilfria målsättning. Genombrottet i den nya pingiskarriären får också vänta.

– Jag hade tänkt åka på veteran-VM i Las Vegas, USA nästa år, när jag fyller 40. Men så frågade jag mig själv om jag verkligen behöver det. Och det gör jag ju inte. Så jag laddar för veteran-EM i Budapest 2019 i stället. Då tar jag tåget eller elbilen ner, säger han och skrattar.

Är det värt det?

– Det är det verkligen. Det är roligt att lära sig saker och att ligga i framkant. Det här är framtiden, och jag vill lansera den hållbara livsstilen som något eftersträvansvärt. Det är ett bättre, friskare liv som är modernt och högteknologiskt. Jag gör det för mig själv, för att det är roligt, men jag inser att det är bra för alla andra också. Då kan jag ta att en del tycker att ”fan vilken mupp han är”.

Får du en del glåpord?

– Jo, men lite blir det ju. Jag gillar inte att säga åt andra hur de ska leva sina liv. Men just klimatfrågan handlar ju om att få så många andra som möjligt med sig. Om bara jag förändrar mitt beteende spelar det ju inte någon roll.

Forsberg en av profilerna

Discovery, som gör sitt första av totalt fyra OS, i februari har värvat en rad profiler till spelen i Pyeongchang. Bland namnen återfinns bland annat Jessica Almenäs, Tommy Åström, Jonas Karlsson, Peter Forsberg, Anja Pärson, Anders Södergren och Magdalena Forsberg.

Den sistnämnda kommer, givetvis, att agera expert under sändningarna från skidskyttet.

Discovery vill dock inte kommentera huruvida de tidigare erbjudit jobbet som skidskytteexpert till Björn Ferry eller inte.

– Vi har rekryterat exakt de vi helst vill jobba med. I övrigt har jag inga kommentarer, säger sportchef Emir Osmanbegovic.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.