Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför vill profilen inte jobba med allsvenskan

IOK-pampen förklarar beslutet att flytta på OS i Tokyo.
Jonas Karlsson.
Foto: SVEN LINDWALL
SVT:s OS-studio 2012.
Foto: NILS JAKOBSSON / © BILDBYRÅN

Jonas Karlsson skulle ha lett Dplays OS-sändningar från Tokyo. 

I stället njuter han av semester med sin nyfödde son – och känner inget behov av att arbeta med allsvenskan. 

– Jag behöver inte komma och klampa in och ta någon plats mitt under en säsong, säger tv-profilen. 

I torsdags skulle OS i Tokyo ha börjat. Men i stället för att arbeta med Dplays sändningar dygnet runt sitter Jonas Karlsson hemma i sin trädgård i Nacka och äter chokladsbollstårta som han har bakat med sin dotter. 

I veckan har han oljat om terrassen och lever en vardag som är långt ifrån den han egentligen skulle ha levt nu. 

– Det blev semester, till stor del. Vi skulle ha börjat sända i veckan och sedan skulle vi ha sänt dygnet runt från och med i fredags. Det här är ju trevligt på sitt sätt, men jag hade ju inte haft något emot att jobba med OS heller. Men det är ju som det är... 

– Och risken är ju att det ser likadant ut nästa sommar. Det beror på vad som händer, men om man inte får fram något vaccin kanske man inte får stopp på det här, då sitter man kanske här och solar sig nästa sommar också, säger Jonas Karlsson. 

Därför lämnade Jonas Karlsson SVT

Under våren har tv-profilen arbetat med projektet ”Olympiska berättelser” som är en dokumentärserie där Jonas Karlsson åker världen runt och intervjuar flera stora OS-profiler. 

Under sommaren sänder även hans arbetsgivare Discovery allsvenskan, men att delta i de sändningarna har aldrig varit något alternativ för Karlsson.  

– Nej, jag ville inte göra det. Jag har haft fokus på OS, sen har jag jobbat deltid med de här programmen, så jag har inte haft tiden med det heller och att hoppa in mitt under en säsong som det är nu, det skulle bara kännas konstigt. 

Varför skulle det kännas konstigt att göra fotboll? 

– Det skulle inte kännas konstigt att jobba med fotboll, men jag tänker att de har satt en bemanning med ett gäng som funkar och lirar bra ihop. Då känns det som att jag inte behöver komma och klampa in och ta någons plats mitt under en säsong. Jag skulle gärna göra fotboll en annan gång, men då skulle det vara kul att vara med från början, i så fall. Den här gången gick inte det, och det var inte aktuellt heller. 

Jonas Karlsson lämnade public service och SVT för Discovery och den kommersiella sektorn 2016. 

– OS var en stor anledning till att jag bytte kanal. Jag saknar inte SVT alls. Jag är supernöjd med min jobbtillvaro, sa Karlsson två år efter kanalbytet. 

”Det blir sjukt mycket”

Tv-profilen fortsätter att trivas. Nyligen kommunicerade hans arbetsgivare att han, tillsammans med kollegan Tommy Åström, förlänger kontraktet med tv-bolaget. 

I sommar är Jonas Karlsson ledig och ska fram till augusti tillbringa så mycket tid som möjligt med familjen och nyfödde sonen Gusten. 

Men intensiva tider väntar Jonas Karlsson. Om OS i Tokyo blir av nästa sommar väntar vinter-OS i Peking – bara ett halvår senare. 

– Jag ska börja jobba med Discoverys projekt under sommaren, och då ska vi börja kläcka en idé att jobba med inför vinter-OS. Vi ska hitta en ny programserie och ett nytt programformat är tanken. Det är det jag sitter och funderar på här nu. 

Bråda dagar för dig då? 

– Ja, det blir sjukt mycket för mig under ett halvår. Det blir ju kul. 

Men även Jonas Karlsson ser ”fördelarna” som viruset har inbringat. 

– Det hade varit värre att sända ett OS i år när han (Gusten) inte hade kunnat gå på dagis och så där. Nästa år är det lugnt. 

Så det har passat ganska bra med coronakrisen? 

– Nej, en coronakris passar aldrig bra. Men det blir ju en sommar med familjen, vilket inte är så tokigt.

Division 2-klubben Fanna BK en av många historier där svarta pengar florerar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.