Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför lämnade hon TV4 efter femton år

Suzanne Sjögren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Sjögren på hästgården i Mariefred.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Suzanne Sjögren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Suzanne Sjögren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Suzanne Sjögren.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

MARIEFRED. Hon var beredd att ta vilket jobb som helst.

Suzanne Sjögren, 43, ville bara bort från TV4.

– Min kropp var helt slut och jag mådde inte bra.

I en stor intervju med SportExpressen berättar tv-profilen om hur hon hamnade i frysboxen på TV4, kollapsen i bilen, nya jobbet på Viasat och bondedrömmen. 

Det är lätt att hitta till stallet på hästgården i Mariefred där Suzanne Sjögren och hennes sambo Pontus Westergren bor tillsammans med tre barn den ena veckan och ett barn den andra.

Men var bor de egentligen?

Det ligger en länga med nybyggda hus ett stenkast från stallet, men inget av dem är deras.

– Alltså, ni måste gå upp för trappan på stallet.

Suzanne Sjögren förklarar vägen via telefonen, ett par minuter senare öppnar hon upp dörren till familjens nya hem som är en inredd lägenhet i stallets andra våning.

– Det kan låta patetiskt men det känns som att jag har hittat hem, både med hästarna och med hela livet.

Suzanne Sjögren och hennes familj har bott på hästgården, som inte ligger långt från ståtliga Taxinge slott, i fyra månader.

– Jag vet att det skrevs att vi hade skaffat "en lyxgård" när vi köpte stället. Men riktigt så är det ju inte, och vi hade inte klarat av att köpa gården om vi inte hade lyckas pruta ned utgångspriset.

Suzanne Sjögren och sambon Pontus Westergren på hästgården i Mariefred.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Flytten till hästgården är en sak, men Suzanne Sjögren tog ett också ett annat stort beslut i höst.

Efter 15 år på TV4-sporten sa hon upp sig.

Den här helgen gör hon sina första sändningar i Viasat, och när handbolls-EM drar i gång nästa vecka är Sjögren kanalens stora ansikte utåt.

Efter det väntar Champions League och hockey-VM under våren.

– Jag ska ut på de stora arenorna igen och det ska bli jävligt roligt.

"Jag har varit mycket sjuk"

När Suzanne Sjögren berättar varför hon valde att sluta på TV4 är det framför allt av två anledningar.

– Min kropp orkade inte längre. Jag har varit mycket sjuk det senaste året. Efter att egentligen aldrig ha varit sjuk fick jag helt plötsligt bihåleinflammation, halsfluss, ögoninflammation, det har varit allt.

Hon tystnar en stund.

– Jag har verkligen försökt att vända ut och in på mig själv, jobbat fast jag inte varit helt frisk. Men sedan var det två händelser som verkligen fick mig att tänka till.

Vid två tillfällen kollapsade Suzanne Sjögren, både gångerna skedde det i bilen.

– Jag hade precis parkerat utanför stallet och kände hur det började susa i huvudet. Jag satt kvar i bilen för att få stopp på susandet. Sedan vet jag inte vad som händer. Men jag vaknar av att jag fryser och då har det gått en timme.., och jag vet inte vad som hände med den timmen.

"Det ska mycket till för att jag ska gå till läkaren"

Nästa kollaps inträffar vid en bensinmack när Suzanne Sjögren hade satt sig i bilen under tiden tanken fylldes upp. 40 minuter senare vaknar hon av att någon knackar på bilrutan och undrar hur det står till.

– Det ska mycket till för att jag ska gå till läkaren men då kände jag att det fick vara nog.

På sjukhuset gjordes en mängd undersökningar, man kollade om Suzanne Sjögren hade en tumör i hjärnan eller epilepsi.

– Men allt det kunde uteslutas och till slut konstaterade läkarna att jag vara utmattad. Det var första gången som jag sa högt ut att jag nog var tvungen att se över min arbetssituation.

Suzanne Sjögren tillsammans med barnen Isabella och Ben.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Suzanne Sjögren förklarar att det kanske inte var själva arbetsbördan som gjorde att kroppen inte orkade längre.

– Jag hade gått upp halv tre för att göra morgonsporten i väldigt många år och det sliter. Samtidigt har det varit arbetstider som passat mitt livspussel, jag har kunnat hämta barnen tidigt och allt det där.

Men de tuffa arbetstiderna var inte enda anledningen till att Suzanne Sjögren valde att lämna TV4.

– Klart att jag har känt att jag har varit i frysboxen på TV4. Men det är egentligen mina livsval som har gjort att jag har hamnat där.

Vad menar du?

– Tidigare jobbade jag med alla stora mästerskap och så slutade det med att jag satt och gjorde morgonsporten...

Varför blev det så?

– Delvis har det varit mina val. Jag tackade nej till mästerskap på grund av barnen. Först fick jag Isabella och när hon var liten var jag väldigt noga med att jag inte ville vara borta sex veckor på fotbolls-VM. Det var mitt första val som gjorde att jag tappade mark.

– Två och ett halvt år senare fick Isabella cancer, och då var det absolut inget annat fokus än henne. Men det innebär också att för varje gång man säger nej tack så kommer det in någon annan som gör det minst lika bra.

Suzanne Sjögren menar att hon har hittat hem på hästgården i Mariefred och hoppas en dag kunna jobba som bonde på heltid.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

"Det är inte jag som sätter reglerna"

Suzanne Sjögren berättar vidare hur hon upplevde att hon "tappade mark ytterligare" när sonen Ben föddes för fyra år sedan.

– Han föddes samtidigt som friidrotts-VM i Ryssland så då kunde jag inte åka dit. Och efter det hade jag förlorat allt. Alla de projekt som varit mina var borta, och jag fick aldrig tillbaka dem.

Hur kändes det?

– Jag hade inte fattat att konsekvenserna skulle bli så stora. Men jag kan inte säga att jag har blivit petad för jag har valt att tacka nej.

Men ska man inte kunna göra det och få ha kvar samma arbetsuppgifter?

– Jag vet inte. Det är inte jag som sätter reglerna i den här branschen. Men det är klart att det har varit jättetråkigt för mig.

– Hade det inte varit för Nyhetsmorgon så hade jag nog slutat för tre år sedan. Jag har hela tiden hoppats att det ska bli en öppning men det har det inte blivit och jag kan inte bygga mitt liv på att det ska bli det.

Suzanne Sjögren berättar att det ändå har varit känslosamt att lämna TV4.

– Det är många som har hört av sig, jag har fått mycket vänliga ord i både mejl, på sociala medier och folk som kom fram till mig i huset. De har sagt alltifrån att de kommer att sakna mig i tv-rutan till att jag har varit en förebild som kvinnlig sportjournalist.

Har du hunnit ångra att du sa upp dig?

– Nej, inte en enda gång, och jag var nog i det läget att jag var beredd att ta vilket jobb som helst helt ärligt. Jag behövde verkligen miljöombyte, hela TV4-huset har blivit förknippat med att jag inte mådde bra.

"Jag kan mocka resten av livet"

Vi går en våning ned och kommer rakt in till hästarna.

Det är inte svårt att se att Suzanne Sjögren stormtrivs i stallet.

– Jag har skrivit ett treårskontrakt med Viasat. Sedan får vi se om det blir en förlängning eller inte. Men på sikt hoppas jag att vi har sådan omsättning på gården att det finns en tjänst för mig här också. Jag vill bli bonde på heltid.

Så du drömmer inte om några riktigt stora tv-jobb?

– Nej, jag skulle absolut kunna nöja mig med att mocka hästboxar och köra traktor resten av livet.

SportExpressens reporter Anna Friberg har träffat tv-profilen Suzanne Sjögren hemma på gården i Mariefred.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON