Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Dahlby om veckorna efter hans OS-silver

Foto: Sergio Moraes

Det har gått nästan fyra veckor sedan OS-silvret.

I en intervju berättar nu Håkan Dahlby om uppståndelsen, "fuck you"-passningen, framtiden och silverbonusen på 20 000 kronor.

– Han som tog brons i olympisk trapp fick en miljon dollar. Det är jävligt stor skillnad, säger han till SportExpressen.se.

Den 2 augusti höjde Håkan Dahlby geväret i skyn, skrek ut sin silverglädje och sa "fuck you" till sina kritiker.

Sedan dess har uppståndelsen över OS-bragden aldrig slutat.

– Det har varit väldigt, väldigt intensivt. Och fantastiskt roligt, säger Håkan Dahlby till SportExpressen.se.

– Det är jättekul att gemene svensk kan komma fram på stan och säga "det där var riktigt bra gjort och det var kul att titta på". Det jag gjorde den 2 augusti fängslade stora delar av det svenska folket.

Blir inte mallig

Hur reagerar man på all uppmärksamhet? Glädje, stolthet, mallighet?

– Jag blir jätteglad och stolt. Men inte mallig, jag är inte sådan som person. Jag är glad för att jag fick till det, att jag fick en medalj och att jag kunde glädja publiken.

När du sedan säger "fuck you" till dina kritiker har vevats om och om igen. Ångrar du den reaktionen i dag?

– Jag står för den spontana reaktionen. Den kom direkt ifrån hjärtat. De som tar åt sig är de som är pressade.

"Inte bra för varumärket"

– Det har varit vissa som inte tyckte att det var så bra för mitt varumärke. Men alla andra som kommit fram har tyckt att det var bra att man kunde klämma till de där jantelag:arna.

– Jag fick otroligt mycket kritik efter min insats i Peking. Det har varit många som tyckt att "den där Dahlby kan inte prestera i pressade situationer eller på stora tävlingar", men tji fick de.

Fick 20 000 kronor

Dahlby säger att OS-silvret betyder mycket för honom som skytt. Däremot har det inte gett någon större bonus i plånboken. SOK, som stöttat honom finansiellt under resan fram till OS, betalar inte ut medaljpengar.

Därför menar han att det inte betyder särskilt mycket ekonomiskt.

– Inte någonting egentligen. Jag fick 20 000 kronor för min silvermedalj av sportskytteförbundet. Men jag får ju en del från vapen- och ammunitionssponsorer.

– Det hade varit jätteroligt att få något mer. Jag ska inte låta bitter, det ska jag inte göra. Men tittar man på övriga världen får de ju mer pengar från sina förbund, mer än 20 000 kronor kan jag ju säga.

Hur mycket?

– Ja, titta på Fehaid Al-Deehani (Kuwait) som blev fyra i dubbeltrapp. Han tog brons i olympisk trapp. För det fick han en miljon dollar. Det är en jävligt stor skillnad.

– Men jag klagar inte, jag hade kunnat få noll. Jag är otroligt glad för den prestation jag har gjort. Och det är ett kvitto för att jag är en bra skytt.

– Jag är också tacksam för att SOK stöttat mig.

Vad händer nu då? Satsar du vidare mot Rio 2016?

– Jag ska ha semester med familjen i oktober, sedan ska vi sätta oss med SOK och titta på framtiden. Jag ska ha samtal med min fru också och fråga vad hon kan tänkas ställa upp på.

– Om jag nu bestämmer mig för att gå all-in, då blir det ingen halvmesyr.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.