Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Covid-19 i svenska OS-truppen

JUST NU: Covid i OS-truppen – Leo Johansson har testat positivt
Leo Johansson har testat positivt för covid-19.
Foto: MARIUS SIMENSEN / BILDBYRÅN

Supertalangen Leo Johansson gör sitt första OS.

Nu har han åkt på ett tungt bakslag.

För andra gången på två veckor har han testat positivt för covid-19.

Leo Johansson, 22, slog igenom stort under början av vintern då han vann i premiären Gällivare. Veckan senare fick han debutera i världscupen i Ruka och och före julafton belönades han med en plats i den svenska OS-truppen.

Uppladdningen inför mästerskapet har dock varit allt annat än smärtfri för Johansson och för två veckor sedan testade han positivt för covid-19 och missade därför landslagets träningsläger i Italien.

Innan avresan till Kina lämnade Johansson sex negativa PCR-tester men när han väl landat på kinesisk mark var testet åter positivt, vilket även ett andra test var.

– Ett tråkigt besked för Leo och för truppen. Men inga andra i längdlandslaget testade positivt vid ankomst, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Beror på tidigare sjukdom

Enligt TT uppvisar Johansson inga symptom utan känner sig frisk.

– I tisdags körde han en testtävling (i Falun) och det gick mycket bra. Hela situationen är så konstig. Leo testade negativt sex gånger innan han reste. Nu är han riktigt nere, därför gäller det för oss ledare att hålla god min och hitta vägar som tänder hans gnista igen, säger Johanssons tränare Johan Norrby Granath till TT.

Enligt SOK beror testerna på Johanssons tidigare covid.

– Vårt medicinska team har gjort bedömningen att hans positiva tester är ett resultat av hans tidigare smitta. Vi bedömer att han i dagsläget inte är smittsam, säger Peter Reinebo.

Johansson har nu satts i karantän som han sedan får lämna om han kan uppvisa två negativa tester med 24 timmars mellanrum. Även lagkamraterna Marcus Grate och Calle Halfvarsson påverkas av Leo Johanssons positiva test. Detta då de klassas som ”nära kontakter” då de rest tillsammans med eller delat rum med Johansson..

Det innebär att Grate och Halfvarsson nu följer ett särskilt smittskyddsprotokoll men påverkar inte deras möjligheter att tävla eller bedriva träning.