Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Claesons försvar mot Sjöbergs anklagelser

Kritiken mot Linnéa Claeson: Överdriver och vinklar vittnesmål om sexuella trakasserier
Linnéa Claeson.
Foto: OLLE SPORRONG
Patrik Sjöberg.
Foto: OLLE SPORRONG

Patrik Sjöberg anklagade tidigare i veckan Linnéa Claeson för att ”krydda sanningen” om att ha upplevt övergrepp.

”Det är åt helvete att ljuga om sexuella övergrepp”, skrev den tidigare världsrekordhållaren i höjdhopp på i DN Åsikt.

Nu har Claeson svarat Sjöberg.

”Syftet har aldrig varit att överdriva”, skriver hon på DN Åsikt

Patrik Sjöberg var tidigare världsrekordhållare i höjdhopp och Linnéa Claeson har varit handbollsspelare i allsvenskan. Numera arbetar båda mot sexuella övergrepp. Men Claesons trovärdighet har den senaste tiden ifrågasatts, bland annat i flera avsnitt av podcasten ”Haveristerna”, och hon har anklagats för att ljuga och överdriva om sexuella trakasserier.

Sjöberg hade hårda ord att säga om Claeson i en insändare på DN Åsikt tidigare i veckan. Han skrev om ”rader av bevis för att flera av hennes påståenden inte stämmer” och att Claeson i sitt försvarstal som publicerades av GP bara försvarar sig mot några av anklagelserna.

”Kryddar en överlevare sanningen? Nej, det vi varit med om är ”kryddstarkt” nog. Varför ska jag fabulera fler sanningar när en är tung nog att bära?”, skrev Sjöberg på DN Åsikt och avslutade med orden:

”Det är åt helvete att ljuga om sexuella övergrepp.”

Linnéa Claeson anklagas för att ha ljugit om sexuella övergrepp:

Profilen Linnéa Claeson anklagas för att inte ha hållit sig till sanningen.

Linnéa Claeson: ”Det gör ont”

Nu har Claeson svarat Sjöberg.

”Det är åt helvete att ljuga om sexuella övergrepp. Om det håller jag med dig, Patrik Sjöberg. Det gör ont att skriverierna om mig och min egen otydlighet om de berättelser jag har visat upp på Instamgram-kontot ”Assholesonline” rivit upp sår hos dig och andra som utsatts för sexuella övergrepp och trakasserier”, skriver Claeson på DN Åsikt.

Men hon tar i övrigt avstånd från anklagelserna som riktats mot henne.

”Det är ingen lögn, utan fakta. Vid massor av tillfällen har jag utsatts för hot och sexuella kränkningar eller trakasserier. Det finns domstolsavgöranden, kontaktförbud, vittnen och bevis som styrker detta”, skriver Claeson på DN Åsikt.

Redigeringarna av konversationerna på Instagram-kontot har enligt Claeson gjorts för att innehållet bättre ska gå att överblicka.

”Syftet har aldrig varit att överdriva” skriver Claeson på DN Åsikt där hon även välkomnar saklig granskning.

”Du har helt rätt i huvudfrågan, Patrik. Trovärdigheten för brottsoffer som vittnar om sexuella övergrepp och trakasserier är otroligt viktig”, skriver Claeson på DN Åsikt.

LÄS MER:

Vad är det som faktiskt har hänt, Linnéa Claeson? 

LÄS MER:

Det är inte farligt att vara feminist – och det är bra

Linnéa Claeson om hot och hat: ”Jävligt tufft”

Linnéa Claeson om hotet och hatet: ”Många som blir provocerade”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.