HAR VAKNAT. Sportkommentatorn Christer Ulfbåge är på bättringsvägen efter den hjärtinfarkt han drabbades av under en golftävling i torsdags, enligt gode vännen och sportkommentatorn Kalle Grenemark, som varit i kontakt med Christers hustru Birgitta Falk Ulfbåge, till vänster. Foto: All Over Press
HAR VAKNAT. Sportkommentatorn Christer Ulfbåge är på bättringsvägen efter den hjärtinfarkt han drabbades av under en golftävling i torsdags, enligt gode vännen och sportkommentatorn Kalle Grenemark, som varit i kontakt med Christers hustru Birgitta Falk Ulfbåge, till vänster. Foto: All Over Press

Christer Ulfbåge mår bättre: "Han är vaken"

Publicerad

Sportkommentatorn Christer Ulfbåge har vaknat upp efter sin hjärtinfarkt.

Han låg nedsövd och nedkyld på Karolinska universitetssjukhuset - och läkarna väckte honom i går.

- Vi bidrog till att rädda hans liv, säger programledaren Hans Fahlén, som gav sin gode vän hjärt-lungräddning på en golfbana utanför Stockholm.

SVT-legendaren Christer Ulfbåge, 71, mår nu bättre efter sin hjärtinfarkt under en kändisgolftävling på Bro Hof Slott nordväst om Stockholm i torsdags. Han har väckts ur sin nedsövning och han kan kommunicera.

- Det känns härligt. Han är vaken och talar med sina anhöriga. Allt verkar gå bra efter nedsövningen, säger gode vännen och sportkommentatorn Kalle Grenemark som talat med Christer Ulfbåges fru Birgitta Falk Ulfbåge.

- Allt låter positivt. Det är tack vare att han fick så snabb hjälp på golfbanan och för att han hamnade på en så bra klinik. Det ska vi vara tacksamma för.

- Christer är en underbar kille att jobba med. Otroligt ambitiös, ett proffs ut i fingerspetsarna. Vi har kommenterat skidskytte i tio år, säger Grenemark.

Fick snabbt hjälp

Christer Ulfbåge segnade ned mellan två hål under en golftävling för kändisar i Upplands-Bro, som han var inbjuden till, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. Han fick snabbt hjälp av människor på plats - och det räddade av allt döma hans liv.

Programledaren Hans Fahlén, också han en av deltagarna, var en av de första som ryckte ut till vännens hjälp.

- Plötsligt kommer en tjej och ropar efter läkarhjälp. Hon skriker att en man har fallit ihop. Jag och en annan spelare springer åt det hållet hon pekar, berättar Hans Fahlén.

- Jag ser att det är Christer som ligger där. Han är helt borta och alldeles blå, han har hjärtstillestånd. Vi börjar ge hjärt-lungräddning.

- Vi kör hjärtmassage och ger lungräddning. Fler kommer dit. Vi hjälps åt att hålla tempot och peppa varandra, säger han.

"Bidrog till att rädda hans liv"

Hans Fahlén får beskedet att ambulans är larmad.

Efter ungefär fem minuter kommer en golfbil körande från klubbhuset med en hjärtstartare.

- Vi klipper upp Christers kläder och sätter dit plattorna från hjärtstartaren. Det finns en tjej där som vet hur man gör. Och apparaten ger också instruktioner, säger Hans Fahlén.

- Då hör vi ambulansens sirener. Vi hinner ge Christer en stöt med apparaten. Sedan tar ambulanspersonalen över, då har det kanske gått sex minuter sedan han föll ihop.

- Det var tur i oturen att vi var på plats så snabbt. Vi bidrog till att rädda hans liv. Ambulansen kom snabbt också, säger han.

Hans Fahlén och Christer Ulfbåge träffas ofta på golfbanan. De umgås privat och har gemensamma vänner.

- Nu är han på bättringsvägen. Det känns fantastiskt skönt, säger Hans Fahlén.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag