Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Christer Ulfbåge mår bättre: "Han är vaken"

HAR VAKNAT. Sportkommentatorn Christer Ulfbåge är på bättringsvägen efter den hjärtinfarkt han drabbades av under en golftävling i torsdags, enligt gode vännen och sportkommentatorn Kalle Grenemark, som varit i kontakt med Christers hustru Birgitta Falk Ulfbåge, till vänster. Foto: All Over Press

Sportkommentatorn Christer Ulfbåge har vaknat upp efter sin hjärtinfarkt.

Han låg nedsövd och nedkyld på Karolinska universitetssjukhuset - och läkarna väckte honom i går.

- Vi bidrog till att rädda hans liv, säger programledaren Hans Fahlén, som gav sin gode vän hjärt-lungräddning på en golfbana utanför Stockholm.

Hjärtstartare räddar liv

  • Varje år drabbas 10 000 människor i Sverige av hjärtstopp. Bara 500 överlever.
  • Vid hjärtstopp måste man agera snabbt. Att ha en hjärtstartare till hands och att kunna hjärt-lungräddning ökar chanserna att rädda den som drabbats.
  • Tack vare forskning, fler hjärtstartare och fler som kan hjärt-lungräddning har överlevnaden sedan 2009 ökat från 300 till 500 personer per år.
  • En hjärtstartare (defibrillator) är självinstruerande och enkel att använda. En röst berättar hur man ska använda hjärtstartaren och det finns ingen risk att den drabbade eller den som hjälper den sjuke skadas av den stöt som används för att få hjärtat att starta på nytt.
  • Det finns minst 5 000 hjärtstartare utplacerade runtom i landet, enligt Civilförsvarsförbundet.
    (Källa: Hjärt-Lungfonden)

SVT-legendaren Christer Ulfbåge, 71, mår nu bättre efter sin hjärtinfarkt under en kändisgolftävling på Bro Hof Slott nordväst om Stockholm i torsdags. Han har väckts ur sin nedsövning och han kan kommunicera.

- Det känns härligt. Han är vaken och talar med sina anhöriga. Allt verkar gå bra efter nedsövningen, säger gode vännen och sportkommentatorn Kalle Grenemark som talat med Christer Ulfbåges fru Birgitta Falk Ulfbåge.

- Allt låter positivt. Det är tack vare att han fick så snabb hjälp på golfbanan och för att han hamnade på en så bra klinik. Det ska vi vara tacksamma för.

- Christer är en underbar kille att jobba med. Otroligt ambitiös, ett proffs ut i fingerspetsarna. Vi har kommenterat skidskytte i tio år, säger Grenemark.

Fick snabbt hjälp

Christer Ulfbåge segnade ned mellan två hål under en golftävling för kändisar i Upplands-Bro, som han var inbjuden till, vilket Aftonbladet var först med att rapportera om. Han fick snabbt hjälp av människor på plats - och det räddade av allt döma hans liv.

Programledaren Hans Fahlén, också han en av deltagarna, var en av de första som ryckte ut till vännens hjälp.

- Plötsligt kommer en tjej och ropar efter läkarhjälp. Hon skriker att en man har fallit ihop. Jag och en annan spelare springer åt det hållet hon pekar, berättar Hans Fahlén.

- Jag ser att det är Christer som ligger där. Han är helt borta och alldeles blå, han har hjärtstillestånd. Vi börjar ge hjärt-lungräddning.

- Vi kör hjärtmassage och ger lungräddning. Fler kommer dit. Vi hjälps åt att hålla tempot och peppa varandra, säger han.

"Bidrog till att rädda hans liv"

Hans Fahlén får beskedet att ambulans är larmad.

Efter ungefär fem minuter kommer en golfbil körande från klubbhuset med en hjärtstartare.

- Vi klipper upp Christers kläder och sätter dit plattorna från hjärtstartaren. Det finns en tjej där som vet hur man gör. Och apparaten ger också instruktioner, säger Hans Fahlén.

- Då hör vi ambulansens sirener. Vi hinner ge Christer en stöt med apparaten. Sedan tar ambulanspersonalen över, då har det kanske gått sex minuter sedan han föll ihop.

- Det var tur i oturen att vi var på plats så snabbt. Vi bidrog till att rädda hans liv. Ambulansen kom snabbt också, säger han.

Hans Fahlén och Christer Ulfbåge träffas ofta på golfbanan. De umgås privat och har gemensamma vänner.

- Nu är han på bättringsvägen. Det känns fantastiskt skönt, säger Hans Fahlén.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!