Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Christer Ulfbåge fyller 80 år – firar i Portugal

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I ett soligt och varmt Portugal firar SVT-ikonen Christer Ulfbåge sin 80 årsdag. 

En vardag och en tillvaro som han trivs exemplariskt bra i.

 – Vi har firat i 14 dagar redan. Det är jättekul att fylla år, säger Christer Ulfbåge.

Den legendariske SVT-profilen Christer Ulfbåge fyller 80 år. En ålder som han redan hunnit fira i två veckor innan födelsedagen den 7 maj.

 – Vi är tre polare som alla fyller 80 år i år så vi slog oss samman och bjöd in 75 personer på en stor fest med mat, dans och alltihop. Det är väl två veckor sedan ungefär, sedan dess har det varit lite små firanden här och där och till och från. Jag ska bort på middag i kväll, jag har blivit bjuden på den middagen av ett par som födelsedagspresent så det är kul. Det är jättekul att fylla år, säger Christer Ulfbåge.

Han befinner sig i ett varmt och soligt Portugal. En tillvaro som han tillsammans med frun Birgitta trivs väldigt bra med.

 – Det är bra, det är väldigt bra. I dag är det blå himmel, sol och det är nog 26-27 grader varmt. Jag skulle inte påstå att min fru och jag är träningsnarkomaner men vi tränar rätt mycket. Vi cyklar, vandrar på stranden, går på gym och så blir det ju en del golf med så klart.

”Jag minns ingenting” 

Tillvaron har i mångt och mycket blivit lugnare de senaste åren. En av anledningarna till det är Ulfbåges eget hälsotillstånd. Detta sedan han 2013 fallit ihop under en kändistävling på Bro Hof utanför Stockholm. Det är också en av anledningarna till att han gärna tränar i dag, vilket han berättat om för Aftonbladet.

– Jag minns ingenting själv. Jag föll ihop på femte tee, sedan väcktes jag upp fem dygn senare på Karolinska och jag kom inte ihåg ett smack. Däremot kan jag berätta att fyra-fem månader efter det som hände så spelade vi Bro Hof igen. När vi kom till femte tee, alla killarna visste att det var här det hände, så bad jag att få slå ut först. Jag tyckte det var lite jobbigt, men jag slog en drive och det var dagens i särklass bästa drive. Det var en jobbig minut, att stå där jag föll ihop, men det kändes som att någon var med mig, säger han till tidningen.

Han fortsätter:

– Mitt hjärta stannade i 13 minuter. Jag har haft en sagolik tur. De flesta som råkade ut för ett hjärtstopp på den tiden klarade sig inte.

”Saknar inte jobbet”

I dag konsumerar Christer Ulfbåge, utöver att träna själv, en hel del sport via media. Om än i ett annat, mer stillsamt format än under hans yrkesliv. Ett yrkesliv som han inte saknar.

 – Nej, jag saknar inte jobbet. Utan när det var klart en gång i tiden, då var det klart. Nu är det mycket andra aktiviteter i stället. Vi gör nånting som är bra för kroppen nästan varje dag, åtminstone fem eller sex dagar i veckan.

Trots det så hinner Ulfbåge så klart med att följa de sporter som han själv arbetade med under sin tid på SVT.

 – Ja för tusan, jag kan se allting egentligen men det blir en del från Vinterstudion. Jag följer rätt mycket sport, framför allt sådant som man själv sysslat med. Friidrotten är ju stor för mig, och så tittar jag på lite golf till och från. Det händer att jag tittar på lite fotboll också.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.