Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Chris Härenstams fotbollsskola för alla

Foto: Christian Örnberg

SVT-profilen Chris Härenstam och hans fru Malin ville göra något extra för att hjälpa utsatta barn.

Resultatet blev en fotbollsskola öppen för alla – även barn som tidigare haft svårt att komma in i sporten.

– Vi hade en kille som blev omhändertagen av kompisarna när han gjorde sig illa häromdagen. Han blev så glad av det att han började gråta, säger Chris Härenstam.

Ingarö Idrottsplats ligger knappt 30 minuter från centrala Stockholm, men med en omgivning bestående av skogspartier och hästhagar känns det så långt ifrån en pulserande huvudstad man kan komma.

På den lilla grusparkeringen invid planen sitter en av Allsvenskans största stjärnor. Kennedy Bakircioglü knappar på telefonen och pratar med sonen Leo, 3.

Två utsparkar bort sitter ett 60-tal barn och skanderar Hammarby-ikonens namn.

SVT:s kommentator Chris Härenstam står framför barnen och ger till slut klartecken för Kennedy att rulla in.

Han möts av ett rungande jubel när han kliver ut, och en lika stor andakt när han visar hur man bäst skjuter frisparkar.

"Respektera varandra"

Allt är en del i schemat på Chris och hustrun Malin Härenstams fotbollskola Sportsheart.

– Vi vill att alla ska respektera varandra och förstå att alla är bra, oavsett om man är bäst på att göra mål eller bäst på att berömma. Vi använder fotbollen som verktyg för det, berättar Malin Härenstam och fortsätter:

– Vi har barn som varit utsatta och mobbade i skolan som kan hitta ett sammanhang, få beröm. Det är så att 90 procent av allt beröm en människa får i livet är mellan 0-7 års ålder och det är fruktansvärt. Vi vill berömma alla, och få barnen att berömma varandra.

Chris Härenstam betonar också vikten av inkludering, att få alla att känna sig välkomna, och att de ska tänka positiva tankar om sig själva.

– Vi jobbar mycket med självkänsla, att alla är lika välkomna oavsett hur bra de är när det handlar om normen dribbla, skjuta och göra mål, säger han och fortsätter:

– Vi har barn här som hamnat i ett utanförskap och får känna sig välkomna. Så fort någon ligger skadad så klappar vi bara med handen och då vet de vad de ska göra, de springer så fort som möjligt dit och tar hand om den personen.  Vi hade en kille som blev omhändertagen av kompisarna när han gjorde sig illa häromdagen. Han blev så glad av det att han började gråta.

Tillbaka till lägret. Kennedy går runt bland de olika grupperna som barnen är uppdelade i, kollar deras skotteknik och ställer upp på selfies.

Den näst sista gruppen tappar fokus helt när en ung man kommer lufsande över planen i mjukisbyxor.

"Jätteviktigt i all idrott"

Djurgårdens Kevin Walker hejar på barnen och morsar sedan på rivalen Kennedy.

De småpratar lite om säsongsinledningen, innan det är dags att fortsätta till var sin grupp.

Tillsammans med AIK:s Henok Goitom är de gästledare på fotbollsskolan, och för de båda är det givet att vara på plats.

– Det klart man måste fungera i ett lag, vi jobbar mycket med positiv energi i Djurgården med till exempel Djurgårdsfamiljen. Det är en jätteviktig del i all idrott tror jag, gemenskapen och det sociala. Speciellt i den här åldern, det är ett bra sätt att träffa kompisar, säger Kevin Walker och fortsätter:

– Jag tror det är jätteviktigt att alla får en chans att vara sig själva. Det är då jag tror att grupper blir starkast, när individen får komma fram och man jobbar stenhårt för varandra.

"Är en underbar människa"

Kennedy Bakircioglü tvekade aldrig om att komma och besöka fotbollsskolan.

– Chris och jag har en bra kontakt, han är en underbar människa som alltid är positiv och glad. För mig var det ingen tvekan eftersom jag älskar att se barn leka och spela på det här sättet. Det är kanske det jag vill hålla på med när jag slutar spela.

Sportshearts första år här blivit precis så som makarna Härenstam vill. Nu är tanken att utöka verksamheten, för att kunna bjuda in ännu fler barn.

– År ett var tanken att göra det här i liten skala för att känna att vi verkligen ser varje barn och hittar formen. Men tanken är att utveckla det till att oavsett sport ska man kunna ha det som verktyg, med det här värdegrundstänket i grunden, säger Malin Härenstam.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.