Foto: Christophe Ena
 Foto: Christophe Ena

Chocken: Alberto Contador dopad

Publicerad
Uppdaterad
En bomb briserade i cykelvärlden i natt:
Världens bästa cyklist, Alberto Contador, 27, har åkt fast för doping.
Spanjoren testade positivt under årets Tour de France, som han vann.
- Jag blev matförgiftad av en köttbit som jag åt i Spanien, säger Contador till Marca.
Testet, som han lämnade den 21 juli, visade att den Alberto Contador hade tagit det förbjudna ämnet clenbuterol.
Ett preparat som är muskelbildande och fettförbrännande, och som även används för att underlätta andningen för astmatiker.
Enligt nyhetsbyrån AP upptäcktes en "väldigt liten koncentration" av ämnet i Contadors kropp, och spanjoren hävdar att han inte medvetet tagit preparatet.
- Experterna som har studerat fallet så här långt är överens om att det handlar om matförgiftning. Speciellt med tanke på hur många test Alberto Contador klarade under Tour de France, säger Jacinto Vidarte, en talesman för spanjoren, i ett pressmeddelande.

Presskonferens i dag

Vidarte menar även att man på det sättet ska kunna utesluta att det handlar om andra substanser eller att Alberto Contador medvetet intagit förbjudna preparat.
Alberto Contador är en av tidernas största cyklister med segrar i de tre stora etapploppen - Giro d'Italia, Tour de France och Vuelta a España.
En prestation som inte ens Lance Armstrong lyckades med.
Han har vunnit Tour de France vid tre tillfällen. 2007, 2009 och nu senast i juli då han knäckte luxemburgaren Andy Schleck med 39 sekunder.
I dag vid lunchtid ska Alberto Contador hålla en presskonferens i spanska Pinto.

B-provet positivt

Internationella cykelförbundet uppger att såväl a-prov som b-prov var positivt, och att Contador är avstängd tills vidare.
Det är fortfarande oklart om han får behålla sin Tour de France-seger från i somras.
David Howman, generaldirektör för antidopingbyrån Wada, säger till AP att clenbuterol är ett ämne som har använts i 20-30 år.
- Det är inget nytt preparat. Ingen har någonsin tidigare hävdat att det är något som du kan få i dig omedevetet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag