Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vittnet chockas av film minuter innan kraschen

Kobe Bryant.Foto: LARRY W. SMITH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Kobe Bryant dog i en helikopterolycka. Foto: ADAM S DAVIS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Bilden som kan varit den sisa på helikopter.

Orsaken till Kobe Bryants dödskrasch med helikoptern är ännu en gåta.

Myndigheter samlar in bevis – och har fått videomaterial av en privatperson som häpnade över pilotens manöver.

En hel del pekar på att det kan vara det sista kända videoklippet på helikoptern i luften.

– Det är sådant man aldrig ser, säger vittnet David Lyudmirsky till NY Post.

Det var i söndags som Kobe Bryant, 13-åriga dottern Gianna och sju andra personer dog i en helikopterkrasch i Calabasas utanför Los Angeles i söndags.

Sällskapet färdades i helikoptern mot Kobe Bryants basketakademi Mamba Academy i Thousand Oaks – norra Los Angeles – för en match som Gianna skulle spela.

Den amerikanska motsvarigheten till Haverikommissionen utreder nu, tillsammans med FBI, vad som kan ha orsakat kraschen. Man hoppas få hjälp av en iPad, då helikoptern saknade en svart låda.

– Det fanns ingen svart låda och det finns inga krav för att ha en svart låda i den här modellen, säger Jennifer Homendy på National Transportation Safety Board till LA Times.

Experten: Största orsaken till dödsfall vid flygningar

Även om myndigheterna inte vill dra några slutsatser innan utredningen är färdig, så står en sak säkert: de dimmiga förhållandena var svåra. Enligt flygsäkerhetsexperten Michael Lenz så pekar det mesta – i det här skedet – på att vädret ställde till det.

– Den största orsaken till dödsfall när det handlar om flygningar är – utan tvekan – vädret, säger Lenz till LA Times.

– När sådant här händer handlar inte oftast om åskoväder eller storm, utan helt enkelt om svårigheter med sikten, fortsätter han.

”Kan leda till att man blir desorienterad”

Sedan tidigare har den förre piloten Brian Alexander påpekat att flygrutten – som gick genom flera bergiga partier med höjdskillnader – var extra svår i den täta dimman.

– Det här är den mest utmanande situationen för en helikopterpilot, när man har de små marginalerna som dessutom förändras snabbt under rutten. Man måste ta snabba beslut och uppgifterna blir ännu fler, och det kan leda till att man blir desorienterad, säger han till LA Times.

Myndigheter har fått mängder av tips från allmänheten och vittnen till helikopterns sista färd – men få bilder och videoklipp har nått allmänhetens ljus.

Vittnet: ”Helikoptern betedde sig konstigt”

Ett av söndagens sista vittnen till helikopterfärden blev David Lyudmirsky, som av en slump filmade helikoptern ungefär 30 minuter innan den kraschade.

41-åringen bor i Glendale, precis där helikoptern stannade upp för att cirkulera i nästan 15 minuter innan den fortsatte sin dödsfärd. Lyudmirsky berättar han hörde ett åskliknande ljud som påminde om ”ett motorcykelgäng” och att han var tvungen att gå ut från sitt hus.

– Det var en enorm helikopter som, egentligen, aldrig flyger så lågt och som aldrig cirkulerar, utan som bara reser från punkt A till B. Den betedde sig konstigt, säger han till New York Post. 

”Det är sådant man aldrig ser”

Eftersom Lyudmirsky gillar att filma och fotografera saker som han upplever vara märkliga, så tog han fram sin mobil för att filma helikoptern.

– Den här piloten gjorde väldigt aggressiv, cirkulerande manöver. Han var ännu längre ner i luften och närmare mitt hus med motorn på max, säger Lyudmirsky och fortsätter:

– Det är sådant man aldrig ser överhuvudtaget, förutom möjligen på en uppvisning.

Strax därefter lade 41-åringen ut videon på twitter och blev därmed – kanske – den sista personen som fångade helikoptern på rörlig bild.

Daily Mail rapporterar att helikoptern cirkulerade i nästan 15 minuter i luften ovanför Glendale, sannolikt beroende på att flygtrafikspersonal inte kunde ge ett omedelbart klartecken för piloten att flyga vidare på grund av flygtrafik och svåra väderförhållanden. 

https://twitter.com/theironlydreams/status/1221633775433482240

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.