Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Chakir Chelbat till OS - som domaransvarig

Sparken tog illa.

Chakir Chelbat hade problem med att äta i flera veckor – och först efter ett år var han helt återställd.

Nu är 47-åringen redo för ett nytt OS.

Men inte som domare – utan som domarbas för hela mästerskapet.

– Jag funderade på att sluta, men stödet fick mig att fortsätta, säger Chelbat till SportExpressen.se.

Mitt under OS i Peking inträffade skandalen.

Kubanen Angelo Matos och kazaken Arman Chilmanov gjorde upp om bronsmedaljen – när Matos skadade sig.

Enligt regelboken hade han en minut på sig att återuppta matchen.

När den tiden gick ut valde den svenske domaren Chakir Chelbat att diska Matos, vilket innebar att bronset till Chilmanov.

Och då kom sparken som chockade en hel idrottsvärld.

Matos hann också med att mordhota Chelbat – innan svensken fördes akut till sjukhus för sina skador.

Har maktposition

Fyra år senare har mycket hänt.

Angelo Matos är utkastad ur taekwondo-världen – avstängd på livstid. Samtidigt har Chakir Chelbat fått en av sportens tyngsta roller.

47-åringen från Trelleborg är domaransvarig i det internationella förbundet. Han är den som har haft i uppgift att välja ut domarna till OS i London, som inleds om 99 dagar.

– Mitt professionella sätt att jobba, mitt seriösa arbete och min kompetens har lyft mig framåt, säger Chelbat till SportExpressen.se.

– Jag sitter som domaransvarig i ett världsförbund och är ansvarig för utbildningar runtom i världen. Jag står som en modell för internationella domare i världen.

"Aldrig använt våld"

Chelbat tar själv upp OS-skandalen när han beskriver sin väg till toppen.

– Jag har aldrig använt våld mot folk. Våld kan aldrig leda någonstans, säger han.

– Man ska bete sig med respekt, disciplin, artighet och man måste kunna behärska sig själv. Det är viktigt, det är vad taekwondo står för.

Så förbundet uppskattade ditt beteende under OS?

– Jag har suttit som domare i många år och jag har jobbat hårt. Man utvecklas. Det finns många duktiga domare runtom i världen, men det är inte vem som helst som kommer till den här posten. Det krävs kompetens på hög nivå.

– Jag kunde välja. "Ska jag vara en vanlig domare i OS eller ska jag ansvara för det här uppdraget?". Jag tog det här och det är en stor ära. Jag är den första icke-koreanen som är domaransvarig i förbundet.

"Jag blev trakasserad"

Chakir Chelbat försöker lägga sparken bakom sig, men ändå lever den kvar för honom. Han återkommer till den flera gånger.

Och faktum är att den var nära att avsluta hans karriär.

– När det här hände mig så funderade jag på att sluta. Men jag fick stöd från min familj, från mina vänner, från svenska folket, och från människor över hela världen – jag fick väldigt mycket stöd. Och jag hade inte gjort något fel, så varför skulle jag ge upp? Varför skulle jag sluta? Jag tänkte: "Nej, jag ska inte sluta. Jag ska fortsätta att vara den positiva Chakir, som alltid varit drivande och framgångsrik". Om man jobbar hårt så kommer man dit jag är nu.

Det var väldigt turbulent under OS och du mordhotades av kubanen. Var det jobbigt även efteråt?

– Jag hade sår i munnen i flera veckor och jag kunde inte äta ordentligt. Jag mådde dåligt och blev trakasserad med telefonsamtal – många journalister ringde, både från utlandet och från Sverige. Man hade inget privatliv.

– Det var en tuff period och det tog nästan ett år innan det var bra igen.

Har du blivit starkare efter allt det här?

– Jag känner mig stark. Jag har alltid varit stark. Men när den händer en sån här grej i ett OS...man vill inte vara den som blir sparkad.

– Samtidigt gjorde jag rätt. Jag ångrar ingenting. Regelverket kan jag in och ut. Jag brinner för taekwondo, är en väldigt rättvis person och jag är övertygad: London 2012 kommer att bli det bästa OS:et någonsin.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!