KVITTERAT FÖR SVERIGE. Fyra minuter i tre - Holmström ser på när Henrik Zetterbergs puck går in i mål.
KVITTERAT FÖR SVERIGE. Fyra minuter i tre - Holmström ser på när Henrik Zetterbergs puck går in i mål.

Carl Bildt: Världen sprang ifrån Olof Palme

Publicerad
Uppdaterad
Olof Palme drev en opportunistisk ekonomisk politik, prioriterade socialismen framför demokratin och bekämpade reformer som i dag är självklara i Sverige.
Det skriver CARL BILDT. I morgon är det 20 år sedan Palme mördades.

Olof Palme fick

aldrig uppleva de stora systemskiftenas tid i Sverige, Europa och världen. Han var den ledande svenske politiske gestalten i den tid som låg mellan det inåtvända och lite räddhågsna folkhemmet och de stora systemskiftenas tid. Hans politiska verksamhet sträckte sig över nästan fyra decennier från det att han stegade in i statsrådsberedningen vid Mynttorget som assistent till Tage Erlander 1953 till det brutala och tragiska skottet på Sveavägen den grymma natten 1986. Han formade sin tid - men formades också av den. Det är förbluffande hur bilden av honom fortfarande så gott som helt domineras av det internationella. Han framstår som den förment moraliska supermaktens retoriskt fulländade språkrör. Att Olof Palmes inrikespolitiska gärning så sällan diskuteras har kanske samband med att det knappast längre finns så mycket i den som kan inspirera. Han tog över som partiordförande efter Tage Erlander 1969 efter dennes exceptionellt framgångsrika val 1968. Det var år när skummet yrde i samhällsdebatten från den vänstervåg som verkade skölja över allt och alla. Och för Palme var det en självklarhet att partiet måste söka att rida på denna våg - om inte annat så för att undvika att man spolades undan av den.

Att detta var

skiftesår i andra avseenden också visste då knappast någon. Men i efterhand ser vi tydligt att Olof Palme då tog över statsrodret i ett av världens rikaste länder, för att i sin sista valrörelse 1985 få försvara att vi glidit ner till föga mer ett medelinkomstland i det västliga Europa. Den ekonomiska politiken fascinerade honom knappast. Han såg den mest som ännu en av dessa brickor i det politiska spelet. Efter det att arbetslösheten hade blivit besvärande i valrörelsen 1973 sköt han helt sonika den åldrande Gunnar Sträng åt sidan och gjorde med Haga-politiken ekonomin till en taktisk spelplan med resultat som snabbt skulle visa sig förödande. Skatterna sköt i höjden, kostna 1141027510195 1141035929759 expressen.resourceDepartment ot.WWWStandardArticle www.fp.common.nyheter Article imported_115345 ReferenceMetaData metaref_1.535499_1.535719 Department department.category.expressen.debatt
KVITTERAT FÖR SVERIGE. Fyra minuter i tre - Holmström ser på när Henrik Zetterbergs puck går in i mål.
1 Article imported_535500 InputTemplate it.StandardArticle Department expressen.resourceDepartment approve Zäta: "Kul att få berätta att man vunnit med Foppa" Zäta: "Kul att få berätta att man vunnit med Foppa" TURIN. Henrik Zetterberg njöt av Nicklas Lidströms, Mats Sundins och Peter Forsbergs sista stora show ihop. - Det är kul att kunna få berätta för sina barn att man spelat med de här och vunnit ett OS-guld med dem, säger Zetterberg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du kan även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag