Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryter mot riktlinjerna – när han säljer betalkort

Riksdagsledamoten Pyry Niemi (S).
Foto: KRISTER ANDERSSON / BILDBYRÅN

Pyry Niemi är riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande för RF/Sisu i Uppland.

Samtidigt försöker han sälja betalkortslösningar till svenska idrottsföreningar – åt bolaget en anhörig till honom är vd för, kan SportExpressen avslöja.

– Jag kommer absolut att upphöra med mina kontakter. Det kan jag garantera, säger han.

Pyry Niemi är utöver riksdagsledamot för Socialdemokraterna och ordförande för RF/Sisu i Uppland även ordförande i riksdagens EU-nämnd och i utskottet för tillväxt och förvaltning i Nordiska rådet. Han är även ordförande för den svenska delegationen i den parlamentariska Östersjökonferensen (BSPC).

I Riksidrottsförbundets uppförandekod finns riktlinjer för hur man inom idrottsrörelsen ska förhålla sig till sin maktposition. Bland annat står följande att läsa:

Korruption handlar om att du utnyttjar din ställning för att uppnå otillbörlig vinning för dig själv eller andra. Det kan ske genom otillbörliga erbjudanden eller otillbörliga relationer, så kallad vänskapskorruption. Otillbörliga erbjudanden kan bestå av mutor i form av exempelvis kontanter, gåvor, måltider, presentkort, fribiljetter eller tjänster. Vänskapskorruption handlar om att gynna någon genom tjänster och gentjänster som bygger på relationer och som gör att gränsdragningen mellan att vara professionell och privat blir svår.

Även i riksdagens uppförandekod för ledamöter finns en uppmaning om att ”inte utnyttja sin ställning för personlig vinning.”

Riksdagens ledamöter ska i sitt uppdrag agera för att främja allmän- intresset och inte utnyttja sin ställning för personlig vinning. Upp- draget ställer höga krav på integritet, och situationer som kan skada folkets förtroende för riksdagen bör undvikas.

Försöker sälja betalkort till idrottsföreningar – åt anhörig

Samtidigt som Pyry Niemi sitter som ordförande för RF/Sisu Uppland och är riksdagsledamot hjälper han en anhörig att sälja betalkortslösningar till svenska idrottsföreningar.

I ett mejl, som SportExpressen har sett, skriver Niemi att ”vi” har tecknat avtal med olika föreningar och framhåller sin roll som ordförande för RF i Uppland. Mejlet är även skickat från Niemis e-postadress från riksdagen och undertecknat av honom i egenskap av riksdagsledamot och en rad andra förtroendeuppdrag. 

Ett av mejlen som Pyry Niemi skickat till svenska idrottsföreningar.
Foto: Privat

”Kommer absolut att upphöra med mina kontakter”

När SportExpressen kontaktar Niemi menar han att han inte gjort någon egen förtjänst på erbjudandet – men medger senare att det är problematiskt.

– Om du ser det på det sättet, vi har rätt att ha bisysslor i riksdagen som riksdagsledamöter. Men däremot har jag bara bidragit med att söka kontakt, jag tjänar inga pengar på det här. Jag hjälper bara min anhörig att öppna dörrar. Jag har inte gjort någon egen förtjänst på det, säger han.

Men du presenterar dig som ordförande för RF i Uppland, du tycker inte – mot bakgrund av uppförandekoden och vad som står i den – att det finns något problematiskt med att du säljer eller erbjuder betalkort till idrottsföreningar i Sverige?

– Det kan definitivt vara problematiskt när du säger det på det sättet. Jag får ta del av det du har sagt och agera därutifrån. Och sluta presentera mig som RF-Sisu:s ordförande i Uppland och även sluta skicka ut den här typen av förfrågningar. Det är bra att du uppmärksammar mig på detta.

Du är ju även riksdagsledamot. Ser du något problem i att du även presenterar dig som det i mejlet?

– Man får ju ha bisysslor som riksdagsledamot. Men det är klart att det kan ju uppstå en känsla av gränsdragningsproblematik. Det har jag respekt för. Jag tar del av din uppgift och den som har bidragit med att informera dig om det här. Jag kommer absolut att upphöra med mina kontakter. Det kan jag garantera.

Hur många erbjudanden av den här sorten har du skickat ut?

– Det senaste var nog förra veckan. I övrigt har jag inga sådana likvärdiga kontakter som jag har tagit.

Vet du hur många föreningar du har kontakt?

– Jag har ingen koll. Det är ett fåtal.

Inom olika idrotter?

– Ja, inom olika idrotter.

RF: ”Det är i farans riktning”

Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna i riksdagen, säger att Niemis erbjudanden inte är acceptabla.

”Det ska aldrig råda några tvivel om att våra ledamöter alltid företräder allmänintresset och inte använder sin ställning för personlig vinning. Det här är inte acceptabelt och jag förväntar mig att det inte upprepas”, skriver hon i ett sms.

Elin Johansson är avdelningschef för juridik på RF. Hon menar att det är upp till medlemmar, valberedning och revisorer att bedöma hur man ska hantera Niemis agerande.

– Min bedömning är att det inte är bestraffningsbart att ha gjort det här, vare sig i idrottens regelverk eller olagligt, säger hon. 

– Däremot är frågan om det här är lämpligt, bra och omdömesgillt. Om det är så vi jobbar. Det som ligger närmast till hands är att låta de medlemmarna i RF Uppland som valt honom till ordförande hantera den här frågan i förstaläget. Den här omständigheten bör påpekas eller delges revisorn eller revisorerna för RF Uppland. De får titta på det inom ramen för sin revision där man granskar förvaltningen för RF Uppland. Informationen bör också delges valberedningen i RF Uppland.

I avsnittet om korruption i uppförandekoden skriver ni om att ”utnyttja sin ställning för otillbörlig vinning för sig själv eller andra”. Om man presenterar sig som ordförande för RF Uppland och erbjuder en betalkortslösning från en anhörigs företag – det faller väl ganska direkt under den formuleringen?

– Det är i farans riktning i alla fall.

Men det beskriver väl ganska direkt det han har gjort?

– Om någon har gjort det här, då får det anmälas till bestraffning enligt idrottens regelverk, eller om det är så pass allvarligt att det är föremål för polisanmälan och prövas rättsligt.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.