Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Brottning: Sara Eriksson tog OS-plats

Sara Eriksson, Örgryte, ordnade på söndagen Sveriges allra första OS-plats i brottning för damer.
Hon slutade tvåa i kvalturneringen i Tunis.
Tjejernas brottning finns med på OS-programmet för första gången i Aten och vägen för deltagarna går dit via VM, eller som med Sara nu via kvalet i Tunis. I Tunis fanns tre OS-biljetter att fightas om i varje klass och när Sara Eriksson på förmiddagen blev finalklar i 63 kilo, så var också OS-resan säkrad. I söndagskvällens ''betydelselösa'' final blev det förlust mot kinesiskan Lili Meng. Nu börjar nästa OS-fight för Örgryte-tjejen. Platsen i Aten tillfaller nämligen Sverige och inte automatiskt Sara Eriksson. Hemma i Sverige finns Helena Alandi, Mölndal, som också siktar på OS och som går i samma viktklass som Sara Eriksson. VM- och EM-guld Sara Eriksson är Sveriges mest meriterade dambrottare genom tiderna. Hon vann VM 1996 och har även tre EM-guld bland meriterna. Finalplatsen i Tunis säkrade hon tidigare i Tunis via en seger mot Natalja Ivanova från Tadzjikistan. Matchen slutade 3-3 men Ivanova hade dragit på sig fler varningar än Sara Eriksson. Ida-Theres Karlsson brottades på söndagskvällen om bronset i 55 kilo. Seger där, mot ukrainskan Tatjana Lazareva, hade gett henne en OS-biljett. Men hon förlorade och slutade fyra. Nu får hon i stället jaga en OS-plats i Madrid om två veckor, då nästa kvalturnering avgörs. Tredje svenskan i OS-kvalet, Ida Hellström i 48-kilosklassen, förlorade sin första match i turneringen. Enkhjargal Tzotgtbazar från Mongoliet vann på poäng 12-3. Även Hellström åker till kvalet i Madrid.

Vännerna vittnar om en annan sida hos Johaug

REPORTAGE: Personerna i Therese Johaugs närhet berättar: ”Haft det otroligt tufft”

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.