Brottning får vara kvar på  OS-programmet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Robban Andersson

Brottningen får efter många turer kvar vara till OS 2020.

I februari ratades sporten – men röstades under söndagen på nytt in i det olympiska programmet före baseball/softball och squash.

– Jag är helt tagen av stunden, säger svenska brottningens förbundschef Christer Persson till SportExpressen.se.

I februari meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) att brottningen utesluts från det olympiska programmet till OS 2020.

Men under våren kom en öppning för att sporten – trots allt – skulle få vara med.

Brottningen slogs med baseball/softball och squash om den sista platsen. Och på ett möte under söndagen i Buenos Aires meddelade IOK att brottningen gick segrande – med 49 av totalt 95 röster.

– Det känns helt underbart. Det har varit jättenervöst men nu kan vi jobba vidare med vårt, säger svenska brottningens förbundschef Christer Persson till SportExpressen.se.

"En glädjens dag"

Brottning finns därmed på det olympiska programmet för Tokyo-OS 2020 samt OS 2024.

Kritiken mot brottningen har varit tuff gällande det otydliga regelverket och att utövarna själva inte alltid har förstått hur poängen under matcherna delas ut.

Och brottningen har jobbat hårt för att utveckla sporten. Formatet på matcherna har förändrats och regelverket har förändrats för att premiera aktiva brottare, och därmed öka underhållningsvärdet.

– Det känns otroligt skönt. En glädjens dag. Jag har hela tiden hävdat att det var fel från början att ta bort brottningen från OS, säger OS-bronsmedaljören Jimmy Lidberg till SVT.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.