Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brottaren avrättades – trots stora protesterna

Navid Afkari.
Foto: AP

Iranske brottaren Navid Afkari anklagades för att ha mördat en säkerhetsvakt under en fredlig demonstration för två år sedan.

Röster världen över har protesterat mot hans dödsdom.

Under lördagsmorgonen avrättades Afkari, rapporterar AP.

Det var 2018 Navid Afkari deltog i en fredlig protest i staden Shiraz mot landets ledning.

Brottaren dömdes till två dödsdomar för att ha mördat en säkerhetsvakt under protesten. Enligt rapporter ska Afkari ha utsatts för tortyr när han erkände ett brott han inte begått.

Förra veckan vädjade amerikanska presidenten Donald Trump för stjärnans liv.

Till ledarna i Iran, jag skulle verkligen uppskatta om ni skonade den här mannen och inte avrättade honom. Tack!”, skrev Trump på Twitter.

Världen över har människor och organisationer protesterat mot domen. I sportvärlden har bland annat IOK och internationella brottarförbundet engagerat sig i frågan.

Avrättades under lördagsmorgonen

Det utan något resultat.

På lördagen rapporterar AP att Iran verkställt domen och Navid Afkari avrättats.

– Domen mot Navid Afkari, mördaren av Hassan Turkman, fullföljdes under morgonen i fängelset Adelabad i Shiraz, meddelar myndigheten i statlig tv.

Internationella olympiska kommittén reagerar på beslutet:

Det är djupt upprörande att vi trots vädjanden från idrottare världen över och allt IOK:s jobb bakom kulisserna tillsammans med Irans olympiska kommitté, Internationella brottningsförbundet och Irans brottningsförbund, inte åstadkom vårt mål. Våra tankar är med Navid Afkaris familj och vänner”, skriver IOK i ett pressmeddelande.

FFFI fördömer Irans agerande

Även organisationen Förenade föreningar för ett fritt Iran (FFFI) fördömer Irans agerande och uppmanar utrikesdepartementet att kalla till sig den iranske ambassadören i Stockholm.

– Det här är fruktansvärt och strider mot alla mänskliga rättigheter men också mot internationell lag. Ärligt talat har det gått för långt när det gäller den svenska politikens tystnad om situationen i Iran. Vi tycker att Sverige, som uppmuntrar mänskliga rättigheter, borde ta ställning men hittills har vi inte sett någonting. Det har varit väldigt tyst från (utrikesminister) Ann Linde, säger säger FFFI:s ordförande Mojtaba Ghotbi till TT.

Tidigare har en talesperson för Irans rättsväsende bemött protesterna mot domen.

– Navid Afkaris straff är ingen avrättning. Det är hämnd. Även om essensen är densamma är det olika saker juridiskt eftersom han har dödat en person, sa talespersonen enligt nyhetsbyrån YJC.