Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Brolin trakasserades under direktsändning

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Anna Brolin under en sändning från allsvenskan i fotboll i våras.
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Över 2000 idrottskvinnor har skrivit under i idrottens upprop mot sexism, kallat #timeout. 

En av dem är Anna Brolin, sportreporter och programledare för TV4. 

Hon säger att även om hon tycker att arbetsklimatet har blivit bättre de senaste åren, så upplever hon fortfarande nedsättande kommentarer och gester i sitt arbete. 

– Det är nedvärderande och respektlöst, säger hon. 

Efter att #MeToo-kampanjen drog i gång tidigare i höst har flera branscher följt efter för att protestera mot sexism. Senast ut är idrottsrörelsen. 

Kvinnliga idrottsutövare, tränare, sportjournalister och supportrar skriver tillsammans under uppropet #timeout i Dagens Nyheter. Detta i protest mot en idrottsrörelse med sexism, machokultur och sexuella övergrepp.

En av alla som är har skrivit under är Anna Brolin, känd som reporter och programledare i TV4:s sportsändningar. 

– Det var helt självklart för mig att vara med. Det känns som att så här många steg har mänskligheten inte tagit på väldigt länge. Efter #MeToo så har det utvecklats till att så här många branscher hänger med, vilket känns superviktigt, säger hon. 

"Sägs saker som absolut inte är okej"

Brolin fortsätter:  

– Det är så mycket större än den individnivå det var på först. Det här är ett strukturellt problem - ett samhällsproblem över hela världen. 

Brolin har verkat i idrottens värld länge och vittnar om att det har blivit bättre med åren. Hon tar som exempel upp att föreningen "Locker room talk", som verkar för att förbättra semantiken i svenska omklädningsrum, vann ett pris i måndagens fotbollsgala. 

Men i samma andetag säger Brolin att det finns mer att göra. 

– Det är många av mina kolleger som är experter i dag varit med om att det finns en hård jargong i omklädningsrum. Och det sägs absolut saker som inte är okej. Så det behövs göras ännu mer. 

Brolin berättar att hon själv utsatts för flera incidenter det senaste året som hon upplevt som kränkande. 

– Då har jag tydligt sagt ifrån, det har jag blivit bättre på med åren. I dag känner jag att jag har ett helt annat mandat. 

Anna Brolins vittnesmål om sexismen hon utsatts för

Hon berättar att det handlar om nedsättande kommentarer och gester samt att hon blivit daskad på rumpan av okända män då hon stått live i tv. 

– Det är inte okej och framför allt är det nedvärderande och respektlöst. 

Men hon hoppas att den här hösten uppmärksammande av den sexism som kvinnor utsätts för ska skynda på förbättringen allt mer. 

– Den här hösten har tagit oss långt fram. Nu är sexism top of mind för såväl män som kvinnor och därför hoppas jag att man i fortsättningen verkligen tänker till innan man gör något som kan uppfattas om olämpligt. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.